Deprem bölgesinde en çok konteyner ihtiyacı var
Sıcaklığın eksi 20 dereceye düştüğü deprem bölgesinde çadırda yaşam mücadelesinin çok zor olduğu, depremzedelerin gıda ve giyeceğin yanı sıra en çok konteyner ihtiyaçlarının olduğu belirtildi.
Deprem sonrası şoför esnafının işlerinde düşüş olduğuna dikkat çeken Malatya Minibüsçüler ve Umumi Servisçiler Odası Başkanı Mesut İnce, deprem nedeniyle bir yıl ödemesiz ve faizsiz verilecek 50 bin TL kredinin ekonomiyi canlandıracağını ve esnafa rahat bir nefes aldıracağını söyledi.
Halkbank'ın kredi için 2 kefil veya ipotek istemesinin büyük sorun olduğunu belirten İnce, esnafa bir kefil ile kredi verilmesi talebinde bulundu.
"Deprem sonrası şoför esnafımızın iş oranı yüzde 50 oranında azalmıştır"
Deprem sonrası Malatya ve Elazığ'ın birer hayalet şehir olduğunu hatırlatan İnce, şöyle devam etti:
"Ekonomik olarak büyük bir durgunluk yaşandı. Bu noktada esnafımızın sorunlarını gerek Sayın Cumhurbaşkanımıza gerek Hazine ve Maliye Bakanımıza gerekse de Ticaret Bakanımıza anlattıktan sonra çözüm noktasında desteklerini istemiştik. Bu noktada Ticaret Bakanımızın cumartesi günü Malatya ziyaretinde esnafımızın sorunları ve çözüm noktasında özellikle Malatya ve Elazığ'daki deprem sonrası ekonomi daha da kötü olacağı durumunu kendilerine ileterek kamu bankalarına kalan bütün borçlarımızın en az bir yıl ertelenmesi noktasında destek istemiştik. Bu noktada Ticaret Bakanımızın talebimizi olumlu karşıladıktan birkaç gün sonra bir yıl ödemesiz 50 bin TL faizsiz kredi noktasında onay almıştır. Özellikle bu noktada TESKOMB Genel Başkanı Bendevi Palandöken'e teşekkür ediyorum. Esnafımızın sorunları ve çözüm noktasında bizlere destek vermiştir. 50 bin TL faizsiz kredi verilmesi sonrasında Malatya ve Elazığ ekonomisi canlanacak esnafımız da rahat bir nefes alacaktır. Gerçekten depremden sonra Malatya'da şu an işlerimiz yüzde 40 yüzde 50 durmuş vaziyettedir. Bu noktada ilerleyen aylarda işlerimizde durgunluk olacağı ve sıkıntı yaşayacağımızı düşünüyorum. Bu noktada 50 bin TL faizsiz kredi verilmesi Malatya ve Elazığ ekonomisine bir canlılık katacaktır." dedi.
"En büyük sorunumuz esnafımızdan 2 kefil veya ipotek istenmesi"
İnce, "Diğer bir konu ise 50 bin TL faizsiz kredi. Burada en büyük sorunumuz esnafımızdan 2 kefil veya ipotek istenmesi. Esnafımızdan bir kefil olarak kredi verilmesinin Halk Bankamızdan talep ediyoruz. Bu noktada Ticaret Bakanımızın desteklerini bekliyoruz. Esnafımızın en büyük sorunu ise kamu bankalarının erteleme yapmaması. Çünkü esnafımız sadece Halk Bankası'na borçlu değildir. Diğer kamu bankalarında da kredilerimiz mevcuttur. Özellikle Ziraat ve Vakıfbank'ın da Halk Bankası'nda olduğu gibi bu kredileri bir yıl ertelemesini özellikle esnafımız adına talep ediyoruz. Ve diğer özel bankaların da depremden sonra yaşanacak krizin önüne geçmek, ekonomiyi canlandırmak amacıyla onlarında en aşağı 6 aylık, bir yıllık ertelemelerini bekliyoruz. Dar günde esnafın yanında olmayan bankalara, bizde genişlik zamanımızda yanlarında olmayacağız." diye konuştu.
"Depremzede kardeşlerimize yapılan yardımlar siyasete, şova dönüştürülmemeli"
Deprem bölgesinde en çok konteyner ihtiyacı olduğuna dikkat çeken İnce, hayırseverlerden konteyner yardımı yapılması talebinde bulundu.
İnce, "Özellikle deprem bölgesine giderek bir yıkık evin önünde veya hayırseverlerin yardım kolileriyle selfie ve fotoğraf çekerek paylaşılmasını uygun görmüyorum. Sağ elin verdiğini sol elin görmemesi lazım. Deprem bölgesindeki kardeşlerimize yardımları siyasete şova alet etmemek gerek. Bugün depremzede kardeşlerimizin yanında olmamız gerektiğini ve yardım konusunda AFAD ve Kızılay ile iletişim halinde olup her bölgeye ona göre yardım yapılmalı. Hayırsever Vatandaşlarımızdan ve Sivil Toplum Kuruluşlarımızdan depremzedelere konteyner desteklerini bekliyoruz. Eksi 20 derece soğukta çadırlarda kalmak çok zor! Biz deprem bölgesindeki sıkıntıyı bizzat gördük. İmkânlarımız ölçüsünde deprem bölgesine konteyner yardımlarımıza devam edeceğiz. Deprem bölgesinde TIR'larla su, giyecek gıda gönderiliyor. Depremzede kardeşlerimizin gıda, giyecek, su ihtiyacı yoktur en büyük sorun (ihtiyaç) konteyner sorunudur. Ya da depremzede kardeşlerimize bir iki yıllık kira yardımında bulunması daha doğru olacağını düşünüyoruz. Biz minibüsçüler ve Servisçiler Odası olarak deprem bölgesine de konteyner yardımlarına devam edeceğiz." diye belirtti. (İLKHA)