• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Kenya'da hafızlık eğitimi alan yetim çocuklar yardım bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Kenya'da yaşayan Müslümanlar, çok zor şartlara ve imkansızlıklara rağmen Kur'an-ı Kerim ve hafızlık eğitimlerinden vazgeçmiyor.

Oldukça kötü koşullara sahip Garissa şehrindeki Kur'an kurslarına giden fakir ailelerin çocukları eğitimlerine devam edebilmek için her türlü zorluğa ve imkansızlığa katlanıyor.

Garissa şehrinde çocukların hem hafızlık eğitimi alabilecekleri hem de akademik eğitimlerine devam edebilecekleri onlarca okul bulunuyor. Ancak zaten fakir olan bu bölgede bulunan okullarda durumu iyi olmayan öğrenciler, çok zor şartlar altında eğitimlerini sürdürmeye çalışıyorlar.

 

Okulların durumunun iyi olmadığı bölgede, insani yardım kuruluşlarının ve hayırseverlerin verdiği katkı ve desteğin dışında hiçbir gelirleri yok. Özellikle de kırsaldan gelerek okullarda yatılı kalan, durumu iyi olmayan ailelerin çocukları, eğitimlerini sürdürebilmek ve karınlarını doyurabilmek için katlandıkları zorluklar ise yürek burkuyor.

​Yokluk içinde derme-çatma kulübelerde ve üzeri çadırla kapatılan açık alanlarda defter ve Kur'an-ı Kerim olmadan zor şartlar altında akademik ve dini eğitim almaya çalışan Afrikalı çocuklar, daha iyi koşullarda eğitim almak için destek bekliyorlar.

Kenyalı çocuklar, öğretmenlerinin ya da Kur'an eğitmenlerinin parçalanmış tahtalara yazdıkları ile okuma-yazma ve Kur'an-ı Kerim öğreniyor.

Çok zor şartlar altında akademik ve dini eğitim almaya çalışan çocuklar, çeşitli imkânsızlıklarla birlikte açlık, susuzluk ve hastalıklarla da mücadele etmek zorunda kalıyorlar.

Garissa şehrinde bulunan Najah Okulunun sınıfları ve hafızlık eğitimi alan yetim öğrencilerin kaldıkları yetimhanenin durumu oldukça kötü. Okulda, hem akademik hem temel dini bilgiler hem de hafızlık eğitimi bir arada veriliyor. Bölgenin en büyük okullarından olan Najah'ta 300 öğrenci eğitim görüyor. 4 sınıfı bulunan okulda öğrenciler sırasıyla sınıfa girerek eğitim alıyor.

Öğrenciler, 1950'li yıllardan kalma ve neredeyse tamamen parçalanmış sıralarda ya da ayakta eğitim almak zorunda kalıyorlar. Eğitim imkânlarının ve koşullarının yetersiz olduğu okulda tüm zor şartlara ve imkânsızlıklara rağmen öğrencilerin eğitime verdikleri önem ise imrendiriyor.

Akademik eğitimle birlikte İslam dinini ve Kur'an-ı Kerim'i yokluk içinde öğrenmeye çalışarak büyük bir takdir toplayan öğrenciler, eğitim-öğretimin daha iyi koşullarda yapılması için hayırseverlerden destek bekliyor.

Kenya'da yardım çalışmalarında bulunan Uluslararası İnsani Yardım Kuruluşu Avrupa Yetim Eli, çok kötü koşullara ve imkansızlıklara sahip olan okulda zor şartlar altında eğitim almaya çalışan öğrencileri ve okul yöneticilerini ziyaret etti.

Avrupa Yetim Eli heyeti, okuldaki öğrencilere Kur'an-ı Kerim, kırtasiye, giyim, gıda ve et yardımında bulunurken okul şartlarını daha iyi bir seviyeye getirmek ve tamamı yetim olan öğrencilerin eğitim ihtiyaçlarını gidermek için çalışmalara başladı.

Najah Okulu ve Yetimhanesi Müdürü Muhammed İbrahim Nur tarafından karşılanan Avrupa Yetim Eli heyeti, okulun genel durumu, eksiklikleri ve ihtiyaçları ile ilgili geniş bilgi aldı. Okul ve yetimhanenin eksikliklerini not alan heyet, öğrencilerle yakından ilgilenerek çeşitli hediyeler verdi.

Ziyarette açıklamalarda bulunan Avrupa Yetim Eli Köln Temsilcisi Cahit Ataş, Afrikalı çocukların daha iyi koşullarda eğitim almaları ve öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamak için hayırseverlerin desteklerini beklediklerini söyledi.

"Yılın 12 ayı barbunya ve mısır ezmesi yiyorlar"

Kenya halkına Türkiye ve diğer ülkelerden gelen yardımları ulaştırdıklarını belirten Ataş, "Öncelikle biz buraya geldiğimizde yetimleri giyindirdik. Yetimlere giydirdikten sonra da adak ve akikalarımızı kestik. Kur'an-ı Kerim hediye ettik ve ardından da bu yetimhaneyi ziyaret ettik. Yetimhanenin arka tarafında yatakhane vardı. Yatakhanede hasta olan çocukları gördük. Burada sağlık ocağı olmadığından dolayı yerde yatıyorlardı. Yanlarına sadece bir tas su ve ilaç koymuşlar. Çocuklar o şekilde yatıyorlardı ve bu bizim dikkatimizi çekti. Bir de her yatakta iki çocuk yatıyordu. Bu hem sağlık hem de insani açıdan iyi bir durum değil. Çocukların yediği yemekleri gördük, mutfaklarına girdik. Barbunya ve mısır ezmesi yemeği vardı. Bu yemeği senenin 12 ayı her zaman yiyorlar. Bu da içimizi gerçekten acıttı." ifadelerini kullandı.

"Afrikalı çocuklar değişik yemeği Ramazan ayında yiyebiliyor"

Afrika ve Kenya halkının sadece Ramazan ayında değişik yemek yediklerini belirten Ataş, "Bu çocuklar değişik yemekler gördükleri zaman Ramazan ayının geldiğini hissediyorlar. Değişik bir yemeği yemek onlar için Ramazan ayının gelmesi demektir. Çünkü Ramazan ayında ancak değişik bir yemek yiyorlar. Yemekhaneden mescide geçtik, abdesthanelerini gördük. Bu okulun, yatak, ranza ve suya ihtiyacı var. Bu okulda bir su kuyusunun açılması gerekiyor Tuvaletlerin hiç kapıları yok. Bu okulda 300 yetim var. Okul yetkilileri bu çocukların ihtiyaçlarını karşılayacak durumda değil." dedi.

Ataş, hayırseverler ile başta yetimler olmak üzere tüm ihtiyaç sahipleri arasında bir tür hayır köprüsü olduklarını belirterek, bu okuldaki yetim öğrenciler başta olmak üzere Afrikalı yetim çocuklara sahip çıkılmasını ve bu konuda hayırseverlerin "Yetim Edinme Projesi"ne destek vermelerini istedi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir