• DOLAR 32.556
  • EURO 34.857
  • ALTIN 2445.715
  • ...
Sigorta Şirketleri Vatandaşı Mağdur Ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nde hem devletin hem de sigorta şirketlerinin vatandaşları mağdur ettiği iddia edildi. Güneydoğuda olayların çok fazla olduğunu ve bundan dolayı zarar ettiklerini öne süren sigorta şirketleri, sigortalarını yaptıran araç sahiplerinden yüksek ücretler aldıkları belirtildi.
Diyarbakır`da ticaret ile uğraşan Musa Dakak adlı esnaf, kendine ait aracına K2 (Kendi İştigali ile ilgili Yurtiçi Eşya Taşımacılığı yapanlara verilen belge) belgesi alabilmek için şirket adına çevirince sigorta şirketleri ve devletin hışmına uğradığını iddia etti.

 

\"8 Gün İçinde 500 TL Fazla Verdim\"

Başından geçenleri İlke Haber Ajansına anlatan Musa Dakak, 8 gün içinde 500 TL fazla ödediğini belirterek, \" Bana ait olan Ford marka araca K2 belgesi almam istendi. Bunu yapabilmem içinde bu aracı şirket adına aktarmam gerektiği belirtildi. Bende 14.12.2012 tarihinde özel bir sigorta şirketinde 324,31 TL`ye zorunlu trafik sigortamı yeni yaptırmıştım. Aracı şirket adına çevirdikten sonra tekrar zorunlu trafik sigortasını yaptırmam gerekti. Bende 22.12.2012 tarihinde tekrar sigorta şirketin gidip zorunlu trafik sigortasını yaptırmak istediğimi belirttim. Karşıma çıkartılan faturadan dolayı çok şaşırdım çünkü daha 8 gün önce aynı araca 324 TL şimdi ise 824 TL alındı. Nedenini sorduğumda ise devletin sigorta poliçelerine yapmış olduğu zamların çok yüksek olduklarını söylediler\" dedi.

 

\"Sigorta Şirketleri Bölgedeki Olayları Öne Sürerek Fiyatları Artırıyor\"

Sigorta şirketlerinin bölgedeki olayları öne sürerek fiyatları artırdıklarını ifade eden Dakak,\" fiyatların neden bu kadar yüksek olduğunu şirketlere sorduğumuzda, Bölgemiz de ki risk oranlarını çok fazla olduğundan dolayı sigorta şirketi olarak zarar ettiklerini ve bu nedenle fiyatların böyle yüksek olduğunu söylüyorlar\" şeklinde konuştu.

 

Trafik Sigortaları Zorunluluktan Çıkartılıp Kasko Gibi İsteğe Bağlı Olsun

Bu fiyat artışlarının devletin sigorta şirketlerini denetlememesinden kaynaklandığını sözlerine ekleyen Dakak, burada devletin bu konu hakkında ki denetimi nedir? Devletin haberi ile mi yapılıyor? Sorarak, \" Bildiğimiz tek şey vardır; Devletin bunu zorunlu hale getirmesi bu insanların istedikleri fiyatları uygulamalarına zemin hazırlamıştır. Araç sahibi olarak yetkililerden isteğimiz şudur; trafik sigortaları zorunluluktan çıkartılıp kasko da olduğu gibi isteğe bağlı olsun. İsteğe bağlı olduğu zaman sigorta şirketlerinin trafik sigortalarını yapmada ki sayı düşüşünden dolayı fiyatlarına da çekidüzen vereceklerine inanıyorum. İstiyoruz ki yetkililer bu konu hakkında bir çalışma yapsınlar\" ifadelerini kullandı.

 

K2 Belgesinde Yedi Bin 852 Lira Gibi Fahiş Bir Rakam Alınıyor

Dakak, ayrıca devletin K2 belgesini de zorunlu hale getirip bu belgenin fiyatının da çok yüksek olduğunu dile getirdi. Dakak, Ulaştırma Bakanlığı`nın kamyon, kamyonet gibi araç kullan sürücülerden de K1 ve K2 belgesini bulundurmasını zorunlu hale getirdiğini söyleyerek, \" Devlet K2 belgelerinden 7852 lira gibi fahiş bir rakam (bu rakam 2013`de 8.464.00 TL alınacak) almaktadır. Herkes bu bütçenin altında kalkmayabilir. Eğer bu belgeleri almadan trafiğe çıkarsak o zaman da yaklaşık 2500 TL para cezası kesiliyor. Bu konu hakkında gerekli iyileştirmelerin yapılmasını istiyoruz. Bu rakamların daha alt seviyeye çekmesini istiyoruz. Eğer bu tür uygulamalara kimse ses çıkarmazsa yarın yetkililer K1 ve K2 belgelerine 20 bin TL dese de biz mecburen bunu ödeyeceğiz. Trafik sigortalarına da 5 bin TL deseler biz bunu da yapmak zorunda kalacağız. Vatandaşa karşı yapılan bu haksızlığın bir an önce önüne geçilmesini istiyoruz\" şeklinde mağduriyetlerini dile getirdi.

 

Adaletsiz Bir Şekilde Kalkınma Vardır

Dakak son olarak, her şeyden önce devlette görev düştüğünü ifade ederek, \"Adalet ve Kalkınma diyoruz ama adaletsizce bir kalkınma vardır. Devlet yetkililerinin bu yüksek fiyatları bir an önce düzeltmelerini istiyoruz. Basın organlarının ve Sivil Toplum Kuruluşların da bu konuyu gündeme almalarını temenni ediyoruz. Öyle ki vatandaşların mağduriyetleri ortadan kalksın\" şeklinde ifadelere yer verdi. (Osman İçli, M.Sait Adiyaman- İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir