• DOLAR 35.314
  • EURO 36.509
  • ALTIN 2997.71
  • ...
İDLİB’TEKİ SATRANÇ TAHTASI
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

YUSUF CAN – HABER YORUM

Tabii Baas Rejimi bu saldırıların kararını tek başına almış değil.

Baas Rejimi Türkiye’ye karşı durma, onunla çatışma ihtimalini göze alma gibi bir olasılık lüksüne dahi sahip olmadığı halde bu saldırılarına devam ediyorsa bunda ona destek verenlerin teminatı vardır demektir.

İdlib’te Türkiye askerinin vurulmasının ardından ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, bir açıklama yaparak;

"İdlib'de düzenlenen saldırıda hayatını kaybeden askerlerin ailelerine başsağlığı diliyorum. Rejim ve Rusya saldırıları durdurmalıdır. Jeffrey'i verilecek yanıtları koordine etmesi için Ankara'ya gönderdim. NATO müttefikimiz Türkiye'nin yanındayız" ifadesini kullandı.

Yani ABD ve Batılı ülkeler derhal devreye girerek Türkiye’nin etrafında saf tutmaya başladılar (gibi gösteriyorlar)

Soru şu;

Bu ülkeler Türkiye’ye ne tür tavizler verecekler?

Malum Rusya-Putin bir çok taviz verdi.

Putin uzun uğraşlar ve (Ülkesinin siyasi çıkarları açısından) taviz sayılabilecek ödünler neticesinde Türkiye ile olan ilişkilerini bir noktaya kadar geliştirmeyi başarmış ve Türkiye’yi NATO’daki en zayıf halka” haline getirdi.

Rusya, Hindistan ve İran ile arasındaki sıcak ilişkilere rağmen S-400 konusunda Türkiye’ye öncelik tanımış ve teslimatları yapmış. Putin, Türkiye’nin Kuzey Suriye konusundaki üç operasyonuna da bir şekilde göz yummuş ve koordineli olarak Türkiye’nin önünü açmış.

Önce Rus uçağının düşürülmesi, sonra Rusya büyükelçisinin Ankara’da suikaste uğramasına rağmen Putin Türkiye ile olan ilişkileri soğukkanlılıkla sürdürmesini bilmiştir.

Putin tüm bunları Türkiye’yi sevdiği için veya Sn. Erdoğan’la arasındaki sıcak ilişkilerden dolayı yapmıyor elbette.

Rusya, hazır sıcak denizlere inmişken buradaki kazanımlarını daimi kılma ve adım adım yayılma stratejisini takip ediyor. Bunun için de Türkiye’yi ne yapıp edip NATO’dan çıkarmalı (Bir anlamda koruma kalkanını kaldırmalı) Akabinde;

-Güneydoğu Avrupa düzleminde boş kalan “Güvenlik açığını” Rusya sonuna kadar değerlendirmek isteyecek.

-Koruma kalkanı kalkan Türkiye hakkında daha cüretkâr kararlar alabilecek.

-Akdeniz’i bir Rus Gölü’ne çevirmeye çalışacak

-Rusya'nın, Türkiye'yi Ukrayna-Kırım konusundaki çıkışlarından dolayı tedip etmeye çalıştığı yorumları yapılsa da bu çok gerçekçi görünmüyor, çünkü Türkiye'nin bu çıkışlarının herhangi bir yaptırım gücü olmadığı ortada. Rusya Türkiye'yi bu söylemelerinden dolayı gözden çıkarmayacaktır.

Şimdi asıl soru şu;

Rusya Türkiye konusunda bu kadar kararlı ve tavizkar davranırken şimdi İDLİB konusunda Türkiye’yi gözden çıkarır mı?

Önemli bir soru da; Türkiye ne yapacak? sorusudur. 

Anlaşılan o ki; Türkiye için geri adım atmak sonu gelmez bir gerilemeye  El Bab ve  Doğu Fırat'taki yerlerden de çekilmesini  başlatacak bir sürecin startı olacağı için tüm gücüyle 12 gözlem noktasını koruyacak ve belki de daha öte bölgeleri ele geçirmek zorunda kalacak. Resmi makamların yaptığı açıklamalar bunu gösteriyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir