Sürücü Kursları Sil Baştan
Trafik kazalarının yüzde 99`unun insan kaynaklı olduğunun tespit edilmesinin ardından MEB sürücü kurslarına çeki düzen vermek için harekete geçti.
Milli Eğitim Bakanlığı sürücü kurslarında düzenlemeler için yönetmelik değişikliğine giderek devrim gibi bir yapılanmaya imza atıyor. Taslak metni tamamlanan yönetmelik için kurum ve kuruluşların görüşü alınırken yapılacak sınavda hazırlanacak soru sayısı 120`den 60`a düşürüldü.
Türkiye`de yaşanan trafik kazalarının yüzde 99`unun sürücü hatasından oluşması kursların eğitim kalitesini tartışmalı hale getirdi. Bu kapsamda çalışmalara başlayan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretimler Genel Müdürlüğü uzun zamandır üzerinde çalıştığı sürücü kursları yönetmelik taslağında son aşamaya geldi. İlk olarak soru sayılarının çokluğu ele alınarak soru sayısı 120`den 60`a indirildi.
SORU SAYISI DÜŞTÜ
Milli Eğitim Bakanlığı uzmanları yeni yönetmelik için birçok Avrupa ülkesini incelemeye aldı. Ülkelerin trafik kazalarını nasıl minimuma indirdiği belirlendi. Yönetmelik bu amaca göre hazırlandı. Avrupa ülkelerinin kurslardaki denetim mekanizması ve eğitim teknikleri Türkiye`ye uyarlandı.
Bakanlık yetkilileri Avrupa ülkelerinin ele alındığı kapsamlı raporda soru sayısının en fazla olduğu ülke olarak Türkiye`yi belirledi. Türkiye`de teorik sınavda 120 soru sorulduğunu saptayan uzmanlar Avrupa ortalamasının 42 olduğunu ortaya koydu. Bu kapsamda soru sayısının 60`a indirilmesi kararlaştırıldı. Az soruyla daha fazla başarı sağlamayı hedefleyen uzmanlar sistemi uygulamak için yönetmeliği çıkarmak için çalışmalara başladı.
KURUMLAR ARASI İŞBİRİLİĞİ
Yönetmelik taslağını hazırlayan bakanlık yetkilileri sistemin yeterliliği için ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile ortak hareket etti. Bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü taslak metin üzerinde uzlaştı.
UYGULAMA SAATİ ARTIRILIYOR
Kurslardaki teorik sınavın yanı sıra uygulama sınavında da önemli değişikliklere gidilecek. Mevzuata göre Türkiye`de 15 dakika yapılması gereken sınavın diğer AB ülkelerinde 30 dakika veya 1 saat olduğunu belirleyen uzmanlar Türkiye`de de uygulama sınavının bu seviyeye çekilmesi için çalışmalara başladı.
bugün