• DOLAR 34.673
  • EURO 36.372
  • ALTIN 2934.3
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Vali Baruş, mağdur olan vatandaşların doğru bilgilere erişimini sağlamak, merak ettikleri sorulara yanıt vermek amacıyla Pütürge ve Doğanyol İlçelerinde muhtarlarla toplantı düzenledi.

Yapılması gereken acil hususların ve depremzedelerin merak ettikleri ile ilgili bir araya geldiklerini belirten Baruş, "Sizlerin de vatandaşlarımıza izah etmesi amacıyla toplandık. Bundan sonraki safhada sizlerin önerilerini de alarak kısa zamanda normal hayata geçişi sağlamak ve bu yaraları bir an önce sarmak için buradayız. Deprem yaşandığı andan itibaren acil yapılması gerekenleri yapmaya ve gerekli önlemleri almaya çalışıyoruz. Çadır, hayvan çadırı, çadır içi donanımlar en kısa sürede ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı. Eğer hala eksiği olan, ihtiyacı olan vatandaşlar var ise muhtarlarımız en kısa sürede kaymakamlıklara bildirsin ve gereği hemen yapılsın." dedi.

Türkiye’nin dört bir tarafından yardımların geldiğini belirten Baruş, "Vatandaşlarımız sağ olsunlar deprem bölgesine çok miktarda yardım gönderdiler. Bizler de bunları tasnif edip dağıtıyoruz. Bu süreçte ihtiyaç sahibi aile kalmasın. Muhtarlardan beklentimiz; her aileye ulaşıp durumunu sormanız, her hangi bir ihtiyacı var ise bizlere bildirmeniz. Yiyecek, giyecek, barınma ve yakacak ihtiyacı olan hiçbir vatandaşımız kalmasın." diye konuştu.

"Hasar tespiti için 3’üncü inceleme yapılacak"

İlk etapta ön hasar tespiti yapıldığını, daha sonra kesin hasar tespitine geçileceğine dikkat çeken Baruş, şöyle devam etti:

Büyük oranda her iki ilçemizde tamamlandı, bazı mahalle ve mezralar kaldı, onlara da en kısa sürede gidilerek tespitler tamamlanacak. Tespitlerin tamamlanmasının ardından listeler muhtarlıklara duyurulacak. Eğer listelerde adınızı göremezseniz veya hasar tespitinin eksik olduğunu düşünen vatandaşlardan dilekçe alınıp farklı bir ekip tarafından 3’üncü bir inceleme yapılacak. En son onların yapmış olduğu tespit artık kesin olarak kabul edilecek. Sonraki aşama ise Hak Sahipliği aşaması. Burasının depremden etkilenmesi sebebiyle devletin yapacağı konutlardan hak sahibi olması durumudur. AFAD incelemeleri devam ederken TOKİ konutları inşa etmeye devam edecek, hak sahibi olmaya hak kazananlar da bu konutlarda veya kırsal alanda yapılan konutlardan almaya hak kazanacak.

Hak sahibi olanların il dışında olsa bile hak sahipliliğinin düşmeyeceğini belirten Varuş, "Deprem saati itibariyle tapu ve nüfus müdürlüklerinden bilgiler alındı. Eğer il içinde başka bir konutu yok ise hak sahipliğinden vatandaşlarımız yararlanacak. Tamahkâr olmaya hiç gerek yok çünkü ilimizde 7 bin civarında bina ve ahır vesaire var. Bütün bunları devlet inşa edecek. Bizim de devletimize yardımcı olmamız lazım." dedi.

Baruş, Doğanyol’da 324, Pütürge’de ise 304 konutun yapılmasının planlandığını ve bu rakamların da değişebileceğine dikkat çekti.

Doğanyol ve Pütürge’de yapılan son hasar tespit çalışmasını da aktaran Baruş, "Doğanyol’da 244 yıkık bina, 420 bağımsız bölüm, 393 ağır hasarlı bina, 734 bağımsız bölüm, acil yıkım kararı alınan 132 bina ve 232 bağımsız bölüm var. Pütürge’de 51 yıkık bina, 89 bağımsız bölüm, 917 ağır hasarlı bina, 1799 bağımsız bölüm olduğu tespit edildi. Acil yıkım kararı alınan 28 bina ve 52 bağımsız bölüm var." diye belirtti.

AFAD tarafından depremle ilgili muhtarlara dağıtılacak broşürlerde, vatandaşların merak ettiği pek çok sorunun cevaplarının mevcut olduğunu dile getirten Baruş, muhtarların broşürleri vatandaşlara dağıtması tavsiyesinde bulundu.

Baruş’un konuşmasının ardından muhtarlar, vatandaşların sıkıntı ve taleplerini dile getirdiler.

Toplantıların ardından Vali Baruş, Pütürge Ağalar Mahallesi'nde yapılması planlanan konut alanını ve Doğanyol ile Gökçe’de yapılması planlanan konteyner alanlarını inceledi. (Mehmet Aslan-İLKHA)











Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız