Prof. Dr. Şenyiğit: "Sigara kullanımı kanser, KOAH gibi ölümcül hastalıklara yol açar"
"9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü" nedeniyle konuşan Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, sigara içmediği halde kansere yakalananların olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, sigara kullanımının KOAH gibi birçok ölümcül hastalıklara yol açtığını kaydetti.
Şenyiğit, "Tütün ve tütün ürünleri ülkemizde büyük bir sorundur. Kadın ve çocukların sigara içme oranlarında bir ara artış saptandı ama son tedbirler kısmen etkili oldu ancak ülkemizde sigarayla ilgili farklı sıkıntılar var." dedi.
"Nargile içildiği zaman 4 paket sigara içilmiş kadar zararlı madde alabiliyorsunuz"
Sigara içmediği halde kansere yakalananların olduğunu belirten Şenyiğit, "Bunlardan birincisi; kaçak tütün ve nargile kullanımıdır. Nargile içildiği zaman 4 paket sigara içilmiş kadar zararlı madde alabiliyorsunuz. İkincisi pasif sigara içimidir. Örneğin bir hasta bize geliyor. Hasta sigara içmediği halde kanser vakalarına ve KOAH gibi birçok ölümcül hastalıklara yakalanıyor. Bunu sorguladığımız zaman sigara içilen bir ortamda olduğu ortaya çıkıyor." ifadelerini kullandı.
Sigarayı bırakmak için devlet tarafından ilaç desteği verildiğini belirten Şenyiğit, "Sigarayı kafanızda bitirmeseniz hiçbir şekilde başaramazsınız. Hekimler tarafından hastalara 'Sigara sana zararlıdır.' denildiğinde yüzde 10'luk oranında bırakmalar oluyor. Bunun için en büyük görev hekimlere düşüyor. Sigara bırakma merkezleri var. Buralara randevu alındığın da devlet tarafından ilaç desteği veriliyor. Bu ilaçlarda bırakma açısından etkilidir." şeklinde konuştu. (Gıyasettin Tetik, Cihat Altun-İLKHA)