Gaziantep’te penye ve tekstil fuarı açıldı
Gaziantep'in fuarlar şehri olduğunu ifade eden Vali Davut Gül, "Her ay önemli bir fuara ev sahipliği yapıyoruz.” dedi.
Gaziantep Sanayi Odası, Moda ve Hazır Giyim Federasyonu, Penye, Konfeksiyon ve İmalat Hazır Giyim Derneği ve KOSGEB destekleriyle “PENTEX 9’ncu Penye Tekstil ve Teknolojileri Fuarı” düzenlenen törenle açıldı.
Ortadoğu Fuar Merkezi'nde düzenlenen fuarın açılış töreninde konuşan Vali Davut Gül, Gaziantep markalarının artık aranılan markalardan olduğunu söyledi.
Gaziantep'in fuarlar şehri olduğunu ifade eden Gül, "Her ay önemli bir fuara ev sahipliği yapıyoruz. Bu fuarlarımızın düzenlenmesinde herkesin çok büyük emeği vardır. Burada en önemli olan unsur ise bu bayrağı çok daha yukarılara taşımak. Bu sektörde Gaziantep ve ülkemiz için gelecek var. Sektörün sorunlarını çözme noktasında bizim yapacağımız ne varsa yapmaya hazırız. Yine çözüm konusunda nereye gidilecekse beraber gideriz. Bu mekanizmaları harekete geçiririz. Bu fuarımıza yurtdışından alım heyetlerinin gelmiş olması da ayrı bir önem taşıyor. Emeği geçenleri kutluyor, katkı sunan herkesi tebrik ediyorum." dedi.
Konuşmasında özellikle Gaziantep markalarının kalitesinin altını çizen Gül, “İhracatımız artıyor, enerji tüketim oranlarımız artıyor. Bu ise Gaziantep’te daha fazla üretim olduğunu gösteriyor. Gaziantep markaları artık aranılan markalardan oldu. Yıllar önce farklı şartlarda başlayan Gaziantep ürünleri şimdi taklit edilmeye başlandı. Bu bizim mal ürettiğimizin, markamızın piyasada karşılığının olduğunun ve güven duyulan bir imajının bulunduğunun göstergesidir. Gaziantep daha iyisini her zaman yapabilir.” ifadelerini kullandı.
Tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün kent ve ülke ekonomisi için çok önemli olduğunu dile getiren Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer de Gaziantep’in fuarcılıkta geldiği noktaya vurgu yaparak, 2019 yılında Gaziantep’in fuarcılıkta metrekare itibariyle ilk üçün içinde yer aldığını kaydetti.
Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi ise Gaziantep’in birçok sektörde üretim payı açısından Türkiye’de ilk sırada yer aldığını vurguladı.
Ünverdi, Türkiye'nin ve Gaziantep'in lokomotif sektörlerinden olan tekstil ile penye ve konfeksiyon sektörlerinde de atacakları adımlarla katma değeri artırmayı hedeflediklerini belirterek, şunları söyledi:
“Ülkemiz özellikle oluşturduğu istihdam, üretim ve ihracat kapasitesi ile dünyanın önde gelen tekstil üreticileri arasında yer alıyor. Şehrimizin üretiminde, ihracatında, ekonomisinde, tekstil sektörünün önemli bir payı bulunuyor. Ülkemizden 2019 yılında 17 milyar 700 milyon 869 bin dolarlık hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı gerçekleştirilirken, Gaziantep'ten ise 153 milyon 432 bin dolarlık bir ihracat yapılmıştır. İstanbul'daki firmalar üzerinden yapılan ihracat bu rakamların dışındadır. Gaziantep'in hazır giyim ve konfeksiyon ihracatındaki payı yüzde 6 seviyesinde. Bir an önce çaresinin bulunmasını dilediğimiz, Çin'de yaşanan Koronavirüsü nedeniyle de ihracatın yönü artık Türkiye'ye çevrilmiştir. Bu sebeple hazır giyim ve konfeksiyon ihtiyacı Türkiye'den ve dolayısıyla Gaziantep'ten karşılanacaktır."
Ünverdi, “Bu gelişmeler ışığında da özellikle hazır giyim ve konfeksiyon sektöründeki gücümüzü markalaşarak üçe, dörde katlayabiliriz. Bu potansiyele de sahibiz. Tasarım ve moda konusunda da Gaziantep trendleri belirleyen bir kent olabilir. Bunun için de Ar-ge ve tasarım konusuna daha çok eğilmeli, birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmeliyiz. Özellikle iç pazara yönelik çalışan penye sektörünün diğer ülkelere ihracat yapmalarını sağlamak, ihracatçı firmalarımızın da gücüne güç katmak hedefiyle fuarımızın 9'uncusunu gerçekleştiriyoruz. Fuarımızın düzenlemesinde emeği geçen tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyor, fuarımızın hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu.
Penye, Konfeksiyon ve İmalat Hazır Giyim Derneği (PENKON) Başkanı Reis Resioğlu ise konfeksiyon ve hazır giyim sektörünün Gaziantep'in yükünü çeken en önemli sektörlerden birisi olduğunu belirtti.
Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Hüseyin Öztürk de sektörün Türkiye’deki önemine işaret ederek, istihdam ağırlıklı çalışan sektörün, Türkiye'nin ihracatına katkı sağlayan, önünü açan ve dünyaya Türkiye'yi tanıtan bir sektör olduğunu söyledi.
Konuşmaların ardından fuarın açılış kurdelesini kesen Vali Gül ve protokol üyeleri stantları ziyaret ederek firma temsilcileriyle görüştü.
Fuarda ikili iş görüşmeleri gerçekleştirilecek
Fuarda yabancı firmalarla fuara katılan firmalar arasında ikili iş görüşmeleri gerçekleştirilecek. Fuarda, penye, konfeksiyon ürünleri, iplik lazer kesim, dijital baskı, penye ve dokuma makineleri gibi ürün ve teknolojileri sergileniyor. Başta Gaziantep'ten olmak üzere İstanbul, Adana, Bursa, Kahramanmaraş, Denizli, Kayseri ve Konya'dan firmaların katılacağı fuarda 110 katılımcı firma ile 300 marka yer alıyor.
20 bin civarında profesyonel ziyaretçinin beklendiği fuar, 8 Şubat tarihine kadar saat 10.00 - 18.30 arasında ziyaret edilebilecek. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)