• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Koronavirüsü algı araştırması sonuçları yayınlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sosyal medya üzerinden hızla yayılan "virüs gerçek bir salgın değil" iddialarına yönelik katılımcılara "Korona salgını sizce kurgulanmış bir olay mıdır?" sorusu yöneltildi. Katılımcıların bu soruya yüzde 62,8'i evet cevabını vermesi dikkati çekti. 

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüsü, dünyayı etkisi altına aldı. Virüs hızla yayılırken, Çin dışındaki ülkelerde de ilk ölümler gerçekleşmeye başladı. Araştırma şirketi Areda Survey, Koronavirüsüne dair bir araştırma yaparak toplumun bu konudaki düşüncelerini ele aldı. 2-4 Şubat 2020 tarihleri arasında yapılan araştırmaya toplamda bin 100 kişi katıldı.

"Koronavirüsü değil kurgu"

Türkiye genelinde yapılan araştırmada katılımcılar koronavirüsünün "kurgulanmış bir olay" olduğunu ifade etti. "Korona salgını sizce kurgulanmış bir olay mıdır?" sorusuna yüzde 62,8 evet cevabını veren katılımcılar yüzde 37,2 hayır dedi.

"Size veya yakınlarınıza Koronavirüsünün bulaşmasından endişe ediyor musunuz?" sorusuna ise yüzde 59,8 evet cevabını veren katılımcıların yüzde 40,2'si ise hayır dedi.

Ayrıca katılımcılara "Korona salgını sizce önlenebilecek midir?" sorusu da yöneltildi. Katılımcıların yüzde 82,2'si bu soruya evet derken yüzde 17,8'i ise hayır cevabını verdi. "Koronavirüsü ile ilgili süreç hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorusuna ise yüzde 31,4'ü virüsün doğal sürecinde oluştuğunu belirtirken yüzde 68,6'sı virüsün üretilerek salgına sebep olduğunu söyledi. Aradaki farkın belirgin derecede fazla olması da dikkati çekti. Buna göre Türkiye genelinde salgına dair oluşan düşüncülerin başında "kurgu" fikri ortaya çıkıyor. 

Sosyal medya başrolde

Koronavirüsünün başlamasıyla birlikte sosyal medyada da birçok içerik üretilmeye başlandı. Konuya ilişkin katılımcılara sorulan, "Sosyal medyada virüsten ölen insanların olduğuna dair yayınlanan videoların doğruluğunu kontrol ediyor musunuz?" sorusuna yüzde 55,1 evet yanıtı verildi. Yüzde 44,9'u ise hayır diyerek kontrol etmediklerini belirtti. İki oranın birbirine yakınlığı dikkati çekti. 

Ayrıca katılımcılar Türkiye'ye getirilen 42 kişiyle ilgili yöneltilen soru hakkında da yapılan bu davranıştan dolayı "gurur duyduklarını" belirtti. Bu konuyla ilgili katılımcıların yüzde 64,8'i "gurur verici" derken yüzde 35,2'si de getirilmemeliydi dedi.

Panik virüsten hızlı yayılıyor

Virüsün ortaya çıktığı günden itibaren dünya genelinde bazı ülkelerde OHAL ilan edilerek çeşitli önlemler alınmaya başlandı. Bu da virüsten kaynaklı olarak paniğin artmasına neden oldu. Bu durumda "Koronavirüsü ile ilgili panik mi yoksa salgın mı daha hızlı yayılıyor?" sorusunu gündeme getirdi. Katılımcıların yüzde 74,0'ı bu soruya panik yanıtını verirken yüzde 26,0'lık kısmı da salgın cevabını verdi.

"Bu bir ekonomik saldırı"

Katılımcılara sorulan "Koronavirüsü nedeniyle Apple, Starbucks, İKEA gibi markaların Çin'den çekilmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorusuna ise yüzde 57,6'sı ekonomik saldırı derken yüzde 42,4'ü bununla alakası olmadığını belirtti.

Yine bu soruya ek olarak katılımcılara sorulan "Tüm bu olanların ardından virüsten korunmak için herhangi bir tedavi yönetimine başvurdunuz mu?" sorusu da yüzde 4,6 evet olarak cevaplanırken yüzde 95,4 hayır olarak cevaplandı. Bu soruda her ne kadar panik hakim olsa da herhangi bir tedavi yöntemine başvurulmadığını ortaya koydu.  (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir