• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Siirt’te ‘Dünya Kanser Günü’ etkinliği düzenlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Dünya genelinde artarak devam eden kansere dikkat çekmek için, Siirt İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, 4 Şubat Dünya Kanser günü dolayısıyla bir alışveriş merkezinde stant açtı. Stantta, daha önceden kansere yakalanan ve erken teşhis sayesinde kurtulan vatandaşların duygularını anlattıkları fotoğraflar sergilenerek farkındalık oluşturuldu.

Kurulan stantlarda halka kanser ve kanser taramaları konusunda bilgiler verilerek halkın bilinçlenmesi sağlanmaya çalışılıyor.

Dünyada her 6 ölümden, ülkemizde ise her 5 ölümden biri kanserden oluyor

Amaçlarının vatandaşları kanser konusunda bilinçlendirmek ve farkındalık düzeyini arttırmak olduğuna dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Erol Emre Ömür, dünyada her 6 ölümden, ülkemizde ise her 5 ölümden birinin kanser hastalığına bağlı olarak meydana geldiğini kaydetti.

Kanserde erken tanı konulduğunda yüzde yüz başarı sağlanıyor

Kanserin dünyada ve Türkiye’deki ölümlerin 2’nci sebebi olarak gösterildiğini belirten Ömür, “Dünyada ve Türkiye’deki en sık ölüm sebebi kanserdir. Bu günlerde neler yapılabilir? Vatandaşlarımızı kanser konusunda bilinçlendirmek istiyoruz. Kanser kesinlikle korkulacak bir hastalık değil, erken tanı konulduğunda yüzde yüz başarı sağlanıyor. Çok basit bir bilgilendirmeyle örneğin güneş ışınlarının zararlarını anlatarak deri kanserlerinden, sigaranın zararlarını anlatarak akciğer ve solunum yolu kanserlerinden, beslenme alışkanlıklarını değiştirerek mide, kalın ve ince bağırsak kanserlerinden vatandaşlarımızı koruyabiliriz.” şeklinde konuştu.

KETEM ’deki taramalarla amacımız, kanseri erken teşhis etmektir

Ülkemizde meme ve bütün kanserlerle ilgili taramaların devlet hastanelerinde ve birinci basamak sağlık hizmetinde bulunan KETEM merkezlerinde yapıldığını belirten Ömür, “KETEM ’deki taramalarla amacımız, kanseri erken teşhis etmektir. KETEM ‘de bizler 3 hastalık için taramalar yapıyor, meme kanseri için mamografi, mide, bağırsak kanserleri için gaitada gizli kan bakıyoruz. Ayrıca kadınlarda rahim ağzı kanserleri için bir sürüntü örneği alıyoruz. Hedefimiz vatandaşları kanser konusunda bilinçlendirmek ve taramalarını yaptırmak.” ifadelerini kullandı.

Kanseri yenmek için her şeyden önce inanç çok önemli

Bu gün burada yaptıkları etkinliğin Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığının bir çalışması olduğunu ifade eden Ömür, “Kanserden kurtulan insanların hayata nasıl baktığını, kanseri nasıl yendiklerini anlatan temalı resimleri sergiledik. Burada sergilediğimiz insanlar, hakikaten hayata tutunmuşlar kendilerini motive etmeyi başarmışlar ve kanser hastalığını yeneceklerine inanmışlar. Her şeyden önce inanç çok önemli, kanseri yenmek için de inancınız olacak. Bu gün gelinen noktada sağlıkta çok iyi tedavi imkânları var. Biz her zaman şunu diyoruz: ‘kanserden korkmayın geç kalmaktan korkun.’ diyoruz.” diye konuştu.

Vatandaşlarımız bilsin ki kanser taramaları var

Halk sağlığı Müdürlüğünde sağlık uzmanı olarak görev yapan İbrahim Teğin, “Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak görevimiz vatandaşları bilgilendirmek ve bir farkındalık oluşturmaktır. Vatandaşların tansiyon, diyabet gibi hastalıkların taramasını yaparak hastalıklarının erken farkına varmalarını sağlıyoruz. Bu günde” 4 Şubat Dünya Kanserliler” günüdür. Bu nedenle bir iş merkezinde resim sergisi açtık. Bu sergide kansere yakalanmadan önce farkına varıp tedavi olan ve iyileşen vatandaşların fotoğrafları sergileniyor. Vatandaşlarımız bilsin ki kanser taramaları var.” dedi

Meme ve rahim ağzı kanser taramaları için KETEM merkezleri bulunuyor

Kansere yakalanmadan 15 yıl önceden bu hastalık taraması yapılarak engellenebildiğine dikkat çeken Teğin, “Özellikle meme kanseri, rahim ağzı kanser taramaları için KETEM merkezleri bulunuyor. Biri Siirt’te diğer merkezimizde Kurtalan ilçesinde bulunuyor. Bunun yanında birde mobil aracımız bulunmaktadır.  Aracımız bütün ilçeleri gezerek her hafta bir hastanenin yanında durmaktadır. Bizim vatandaşlarımızdan isteğimiz, araştırsınlar ve merkezlerimizde tarama yaptırsınlar ki kansere yakalanmadan önce erken müdahale edilebilsin. Amacımız kimse kanser olmasın ve hayatlarını sağlık içerisinde yaşamlarını sürdürsünler.” şeklinde konuştu. (Murat Orhan-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir