İŞKUR Batman İl Müdürü Eviz: "Batman, tekstil sektörü istihdam alanında birinci sırada"
Batman'ın şu an sanayileşmede ve üretimde iyi bir yerde olduğunu belirten İŞKUR Batman İl Müdürü Besim Eviz, Organize Sanayi Bölgesinde yeni açılacak fabrikalarla en az 5 bin istihdamı hedeflediklerini açıkladı.
İŞKUR Batman İl Müdürü Besim Eviz, 2019 yılında yaptıkları çalışmalar ve 2020 yılındaki projeleriyle ilgili İLKHA'ya değerlendirmelerde bulundu.
Uygulamaya koydukları yüzlerce projeden çok sayıda kişinin istihdam edildiğini belirten Eviz, "2019 yılında gerçekten bütün olumsuzluklara rağmen Batman İŞKUR olarak ciddi bir performansla bazı göstergelerimizde Türkiye'nin ilk sıralarına girerek sonuçlarımızı ortaya koyduk. Bu manada bin 28 proje icra ettik. Tabi bunlar tek başına İŞKUR'un yapacağı işler değil. Her zaman bunu önemsiyorum. Kolektif akıl dediğimiz sektörlerimizle, işverenlerimizle, STK'larımızla, ticaret odalarımızla işbirliği içerisinde bu manada çalışmalarımızı yürütüyoruz." dedi.
Bin 28 projeden 14 bin 596 kişinin yararlandığını ifade eden Eviz, bunun yarısından fazlasının istihdam edildiğini, geri kalanın da mesleki eğitim belgelerini alarak iş bulabilme yeteneklerini geliştirmiş olacaklarını söyledi.
Bin 129 engellinin işe yerleştirildiğine dikkat çeken Eviz, Türkiye sıralamasında imalat sektöründe işe yerleştirmede ikinci sırada olduklarını açıkladı.
"İŞKUR projelerimizden 14 bin 425 kişi yararlandı"
Batman'da tekstil sektörünün istihdam alanında birinci sırada olduğunu aktaran Eviz, "Sonra kimya, gıda, hizmet sektörü geliyor. Hizmet sektörleriyle de işbirliğimiz var. Gerek büyük marketlerle, hastanelerle gerek toptancılarla, yani İŞKUR hemen hemen her üretim yerinde, ticari birimde işbirliğini sürdürüyor. Bu manada 7 bin 744 genç kızımız, kadınımız projelerimizden yararlanmış, 6 bin 681 de erkek yararlanmış. Türkiye'de bir ilk olarak ilk defa İŞKUR'un projelerinden en fazla kadının yararlandığı ve bu manada Türkiye'de kadın istihdamında üçüncü sırada olduğumuz söylemek istiyorum. Kadınların rahat çalışabilecekleri hizmet ve tekstil sektöründe ciddi manada istihdam söz konusudur." diye konuştu.
"Gençlerimiz artık seçmeli iş fırsatlarına sahiptir"
Organize Sanayi Bölgesinde yeni açılacak fabrikalarla en az 5 bin istihdam daha hedeflediklerini vurgulayan Eviz, şunları söyledi:
Batman şu an sanayileşmede, üretimde iyi bir yerdedir. İŞKUR destekleri, 6'ncı bölge teşvikleri bu işin lokomotifini oluşturuyor. Biz, bu desteklerden memnunuz. Çünkü gençlerimiz artık seçmeli iş fırsatlarına sahiptirler. Rekabet arttı, çalışma ortamlarının iyileşmesi gittikçe artıyor. Organize Sanayi Bölgesinde yeni fabrikalarımız açıldı, bir kısmı da inşaat aşamasında. Buralardan da tabi 2020 yılında en az 5 bin istihdamı hedefliyoruz.
"181 milyon gibi bir rakama ulaştık"
Kurslarda milyonlarca lira harcadıklarını dile getiren Eviz, "Sadece mesleki eğitim işgücü yetiştirme kursları dediğimiz aktif hizmetlerde 154 milyon TL para harcadık. Bu ciddi bir rakam. İşsizlik ödeneğiyle beraber 181 milyon gibi bir rakama ulaştık. Bu sosyoekonomik açıdan, çalışma hayatının niteliği açısından ciddi bir fırsattır. 2020 yılında da bu fırsatı verimli, etkili bir şekilde sürdürmeyi hedefliyoruz. 2020 yılında yine gençlerimizin, kızlarımızın aktif bir şekilde sanayide yer almalarını hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.
"Bin 129 engelli işe yerleştirildi"
2020 yılının eylem planını uygulamaya başladıklarını aktaran Eviz, konuşmasına şöyle devam etti:
"Engelli kardeşlerimize yönelik projelerimiz oldu. Bin 129 engelli kardeşimiz projelerden yararlandı ve işe yerleştirildi. Türkiye sıralamasında işe yerleştirmede imalat sektöründe ikinci sıradayız. Kadın istihdamında üçüncü sıradayız. Genç istihdamında da 10'uncu sıradayız. Birçok büyükşehirle rekabet ettik ve hatta onları geçtik. 2020 yılında 148 meslekte yaklaşık 20 bin insanın nitelikli hale getirmeyi hedefliyoruz. Bunun en azından 15 binini tekrar işe yerleştirmeyi hedef olarak seçtik. İnşallah yeni binamızda, yeni çalışma ortamımızda bu hedeflerimizi gerçekleştirme noktasında ekip olarak çalışmaya devam edeceğiz." (Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)