• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
 Moro Müslümanları`ndan Önemli Adım
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Filipinler’de geçtiğimiz aylarda hükümet ile “çerçeve barış anlaşması” imzalayan Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC), Bangsamoro ismi verilecek özerk Müslüman bölge için oluşturulacak geçiş komisyonuna 8 aday gösterdi. 15 kişiden oluşacak geçiş komisyonu, kurulacak Bangsamoro hükümeti için temel yasaları yazacak.

MİKC yönetiminden Muhammad Ameen, komisyon için 8 isim belirlediklerini ve adaylar arasında bir kadın, toplumu temsilen bir kişi, İslami isimlerde uzman bir alim, ve MİKC’nin askeri kanadından bir temsilcinin yer aldığını ifade etti. 15 kişilik gruptan oluşacak komisyonun üyelerini ise Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino, önerilen adaylar arasından seçecek.

Filipinler Devlet Başkanı Aquino, 15 Ekim’de imzalanan “çerçeve barış anlaşması”nda yer alan geçiş komisyonunun kurulması için geçtiğimiz günlerde karar imzalamıştı. Komisyonda MİKC ve hükümeti temsil edecek 15 kişi yer alacak. Filipinler hükümeti ile Müslüman grup arasından varılan anlaşma çerçevesinde Mindanao adasında Bangsamoro ismi verilecek özerk bölge kurulacak.

Geçiş komisyonu, Bangsamoro Temel Yasaları’nı hazırlamakla birlikte, anayasaya değişikler önerebilecek. Ayrıca bölge için yerel kurumlarla kalkınma programları hazırlayacak. Başlangıç olarak geçiş komisyona 100 milyon peso (2,44 milyon dolar) bütçe ayrıldı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir