• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

 Moody’s, yayınladığı bir raporda, halen düşük bir düzeyde olan katılım bankacılığı varlıklarının, kamu kesiminde yapılan çalışmalarla on yıl içinde ikiye katlanacağını belirtti.

Türkiye’nin katılım finans sektörü diğer önemli Müslüman ülkelerden daha küçük olmakla birlikte, başlangıcın yavaş ve küçük boyutta olması, genişleme potansiyelinin büyük olduğunu göstermekte.

2019 yılı Eylül ayı itibarıyla katılım bankacılığının toplam bankacılık sektörü içindeki payı Türkiye’de %5.8 iken, Malezya’da %33, Orta Doğu ülkelerinde ise % 15 ten %77’ye değişen oranlarda.

İSTANBUL FİNANS VE KATILIM BANKACILIĞININ MERKEZİ HALİNE GELİYOR

Türkiye’de 2015 ile 2019 yılları arasında kamu kesimince kurulan üç yeni katılım bankası ile bu alanın genişletilmesi ve rekabetin artırılması planlandı.

Ayrıca, kamu kesiminin 2.6 milyar dolar yatırımıyla 2023 yılında faaliyete geçirilmesi planlanan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi de büyüme için yeni ve önemli bir katalizör olacak. İstanbul’un, finans ve katılım bankacılığının gelişmesi için küresel bir merkez haline getirilmesi, IIFC (Istanbul International Financial Centre) stratejik planının temeli.

Bu plana kapsamında geliştirilen vizyon düzenlemelerden katılım bankacılığı da yararlanmakta. Türkiye’nin borsa işleticisi Borsa İstanbul, Ağustos 2018’de katılım bankacılığı tahvil işlemleri başlattı ve katılım sermaye piyasası faaliyetlerini derinleştirdi.