• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
​Bakan Yardımcısı Demirtaş: Malatya'da acil yıkılması gereken 53 bina tespit edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Malatya Merkez Battalgazi ilçesi Sivas Caddesi üzerinde bulunan ve depremde hasar gören 6 katlı Yağmur apartmanının yıkımına başlandı.

Yıkımı izleyen Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mücahit Demirtaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, Malatya'da 53 tane acil yıkılması gereken bina tespitinin yapıldığını ve yeni bir artçı depremde yıkılmamalarını için işi hızlı tutacaklarını söyledi. Demirtaş, bunlardan bir kısmını mühürlendiklerini ve yıkımlarının gerçekleşmesi için tahliyelere başladıklarını söyledi.

Demirtaş, "Sabır ve metanet diliyorum. İnşallah Devlet bütün birimleriyle, kurumlarıyla, çalışanlarıyla bölgede yaraları sarmak için gerekli çabayı gösteriyor. Şu anda 53 tane acil yıkılması gereken bina tespiti yapıldı. Bunların bir kısmını mühürledik. Dolayısıyla da tahliyelerine de başladık. Burada Yağmur apartmanını yıkıyoruz. Daha sonra diğer binalarında tahliye edilmelerinden sonra yıkımlarına devam edeceğiz. Bu arada kırsal kesimde tek katlı kerpiç binalarında hasarlı olanlarını da yıkmaya başladık. Onlardan da 25 tane tespit edilen binalar vardı. Onların da yıkımları birkaç gün içerisinde tamamlanacak. Yağmur apartmanının yanında binalar olduğu için yavaş yavaş ve tedbirli yıkılacak. Önemli olan burada yıkımın başlatılması… Malumunuz bu gece de 2 tane artçı deprem oldu. Hasarlı binalarımızın yeni bir artçı depremle yıkılmasını önlemek maksadıyla da işi hızlı tutacağız." dedi.

"Ağır hasarlı binalarımızın yıkımına başlandı"

Meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin çok büyük olduğunu ve Malatya'da 4 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan AK Parti Malatya Milletvekilli Öznur Çalık ise şunları söyledi:

Öncelikle enkaz altındaki vatandaşlarımızı çıkararak daha fazla can kaybı olmasının önüne geçtik. Şimdide çok önemli çalışmalar yapıldı, ağır hasarlı binalarımızın yıkımına başlandı. Dün Gökçe'de ilk yıkımlar yapıldı şimdi Malatya merkezde Sivas caddesinde Yağmur Apartmanı dış görüntüden baktığınızda hiç bir şey yok fakat alt kata girdiğinizde kullanılamaz halde hasarlar vardı ve yıkım kararını Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız verdi. Bugün de Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın başlatmış olduğu yıkımdayız. Vatandaşlarımızla birlikteyiz.  Eşyalar boşaltılırken sıkıntılar yaşanmasın diye içeride eşyası kalan vatandaşlarımıza cumhurbaşkanımızın talimatıyla 11 bin lira kira yardımı ve 30 bin lira eşya desteği verilecek. Kiraya çıkan vatandaşlarımız desteklenecek ve sonra kalıcı konutlar yapılacak. Çok önemli olarak gördüğüm Pütürge, Doğanyol, Kale ilçelerimizle beraber Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerimiz de AFAD tarafından etkinlik alanı olarak ilan edildi ve buradaki bütün hasarlı binalarımız için vatandaşlarımız için ne gerekiyorsa depremzede olarak tüm bölgede yapılan işlemler buradaki vatandaşlarımız içinde yapılacak. Tekrardan hepimize çok geçmiş olsun diyorum Allah beterlerinden korusun.

"Vatandaşımızın can güvenliğini tehlikeye atamayız"

Malatya Valisi Aydın Baruş da "Öncelikle can güvenliği bizim için çok önemli. Çok katlı yapılarımızı vatandaşlarımızın, eşya boşaltma taleplerini de dikkate alarak kontrollü bir şekilde boşaltıyoruz. Ancak bu süreç esnasında binada önemli bir hasar olduğu tespit edilirse boşaltma durumunu iptal ediyoruz. Burada 3 ailenin eşya alma durumunu iptal ettik. Sebebi dün akşam yine Sivrice merkezli meydana gelen 4,5'in üzerinde depremin olması buradaki hasar artmış, dolayısıyla vatandaşımızın can güvenliğini tehlikeye atamayız. Onlara eşya yardımı yapacağız zaten. Devletimiz her türlü imkânı sağlıyor." diye belirtti.

"Eşyalar boşaltılınca yıkım işlerini devam ettireceğiz"

Alacakapı Mahallesinde de hasar gören çok katlı yapıların olduğunu söyleyen Baruş, şöyle devam etti: "Yine Yeşilyurt'ta 4K Sitesi dediğimiz yerde yoğun olarak var. Oralarda da peyderpey Büyükşehir Belediye'siyle iş birliği halinde vatandaşlarımıza yardımcı oluyoruz, eşyaların tahliyesi ve yeni taşınacakları yere taşınması ile ilgili olarak. Daha sonra eşyalarını boşaltınca yıkım işlerini devam ettireceğiz. Yine Sivas Caddesi üzerinde bir apartman daha var. Önceliğimiz orda, daha sonra Alacakapı Mahallesi ve diğer yerlere geçeceğiz."

"5 bine yakın binada ağır hasar tespit edildi.  Bu tüm ağır hasarlı binaların, kesinlikle yıkılması gerekiyor"

Baruş, şöyle devam etti: "Bugüne kadar ilimizde, Sivrice depreminden dolayı yaklaşık 500 binada yıkım oluştuğu tespit edildi. Bunların bir kısmı ağır büyük bir kısmı konut… Yine 5 bine yakın binada ağır hasar tespit edildi.  Bu tüm ağır hasarlı binaların, kesinlikle yıkılması gerekiyor. Ve bu süreci başlattık. Kırsal alanlarda devam ediyor. Kırsal alanlarda, yıkım işlemleri daha kolay… Fakat arkamızda gördüğünüz bina çok katlı ve betonarme yapılarda yıkımı, profesyonel ekiplerle yapmak gerekiyor. Nitekim şu andaki çalışma öyle yürütülüyor. İnşallah bu yapıları en kısa zamanda temizleyip, vatandaşlarımızın korkusuzca oturabileceği sağlıklı konutlara kavuşturmak istiyoruz."

"Çevre Şehircilik Bakanlığı ilk etapta 550 konut yapılacak"

Çevre Şehircilik Bakanlığının yaptığı açıklamada ilk etapta Malatya için 550 konut yapılacağını ve bunun önemli bir kısmının il ve ilçe merkezlerinde yapacağını hatırlatan Baruş, "Diğer kesimi de kırsal kesimler de olmak üzere, daha sonra bu sayı artabilir. Yapılacak planlamalara göre, inşallah vatandaşlarımızı mağdur etmeden bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatırız ve depremin yaralarını kısa sürede sararız. Burada evi yıkılan, ağır hasardan dolayı evi terk etme durumunda kalan vatandaşlarımıza ev sahibi ise, 11 bin lira kira yardımı, kiracı olarak oturuyorlarsa 5 bin TL kira yardımı ayrıca eşyası zarar gören vatandaşlarımıza da 30 bin TL eşya yardımı yapılacak. Vatandaşımız kesinlikle mağdur edilmiyor. Öncelikle yıkım işlemleri yapılan vatandaşlarımızın yardımlarını çıkartıyoruz." diye konuştu.

Yıkıma, Malatya Valisi Aydın Baruş, AK Parti Malatya Milletvekilli Öznur Çalık, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mücahit Demirtaş, Çevre ve Şehircilik Yapı İşleri Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Pektaş, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Fikret Onhan, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder katıldı. (Mehmet Aslan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir