• DOLAR 34.551
  • EURO 36.157
  • ALTIN 2984.615
  • ...
Uzmanlardan inmeye yol açan 10 risk faktörü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Nöroloji Bölümü Uz. Dr. Murat Kurnaz, beyne giden, yaşamsal kan ve oksijen akışının aniden azalması ya da kesilmesi ile ortaya çıkan inmenin, %80-85'lik kısmını iskemik, kalan kısmını da hemorajik inme olduğunu söyledi.

Kalp krizi gibi ani müdahale gerektiren inmenin, beyinde gelişen bir kriz olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Kurnaz, inmenin tedavisi için öncelikle türünün tespit edilmesinin gerekli olduğunu belirtti.

Görülen şikayetlerin her hastada değişebileceğini söyleyen Dr. Kurnaz, inme ve tedavi yöntemleri hakkında birtakım bilgiler verdi.

"Görülen şikayetler her hastada değişebilir"

Beynin dolaşımı, ön ve arka dolaşım sistemi olarak farklı damar yapısı ile sağlandığını belirten Kurnaz, "Ön damar yapısını; şah damarları, arka damar yapısını da vertebro baziller sistem oluşturmaktadır. Bu iki damar yapısı orta hatta birbiriyle birleştirici damarlarla bağlanarak olası dolaşım bozukluklarında tamamlayıcı bir sistem haline gelmektedir. Farklı damarlarla beslenme nedeniyle etkilenen damar; beslenme bölgesine göre de görülen şikayetler değişmektedir. İskemik inme; kalp ritim bozukluğu ya da kalp kapak bozukluğu nedeniyle pıhtı atmasından, beyin dolaşımını sağlayan damarlardaki darlıktan pıhtı atmasından ve beynin küçük damarlarının damar sertliği nedeniyle zamanla tıkanmasından meydana gelir." ifadelerini kullandı.

Dr. Kurnaz, inme riskini artıran faktörleri şu şekilde sıraladı:

1. Hipertansiyon

2. Sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanımı

3. Aşırı alkol tüketimi

4. Kötü kolesterol yüksekliği ve iyi kolesterol düşüklüğü

5. Kalp ritim ve kalp kapak bozuklukları

6. Genetik faktörler

7. Kanama-pıhtılaşma mekanizması bozuklukları

8. Homosistein yüksekliği

9. Anevrizmalar

10. Şeker hastalığı

"Konuşma ve görme bozukluğu görülebilir"

Kurnaz, "Ön dolaşım alanında meydana gelen bozukluklarda; konuşamama, anlamama veya ikisi birlikte görülen konuşma bozukluğu, bir tarafta güçsüzlük, yine bir taraftan da uyuşukluk hissi ve görme bozukluğu olabilmektedir. Arka dolaşım alanındaki bozukluklarda da dengesizlik, konuşma ve görme bozukluğu, yutma güçlüğü ve solunumda yetersizlik görülebilir." dedi.

"Kalp krizi gibi değerlendirilmeli"

İnmenin tıbbi olarak acil bir durum olduğuna ve kalp krizi gibi beyin krizi olarak ele alınmasına dikkat çeken Uz. Dr. Kurnaz, "İnmenin tedavisi 'iskemik ve hemorajik' olmasına göre farklı olduğu için öncelikle türünün tespit edilmesi gereklidir. İskemik inmede ilk 6 saatlik süre tedavi için çok önemlidir. İlk 3-6 saatte yapılan muayene ve tetkiklerde güçlü kan sulandırıcı ilaçlar kullanılabilen hastaların düzelme potansiyelleri daha yüksek olmaktadır." şeklinde konuştu.

"Girişimsel yöntemlere başvurulabilir"

Bu tedavinin dışında, iskemik inmede yukarıda belirtilen risk faktörlerinden mevcut olanların kontrol altına alınarak düzeltilmesi esas olduğuna vurgu yapan Dr. Kurnaz, sözlerine şu tespitlerle son verdi:

"Hemorajik inmede de kanama alanına göre tedavi, farklılık göstermektedir. Beyin dokusu içindeki kanamalarda tansiyon kontrolü ve beyin ödeminin azaltılması yapılırken, subaraknoid kanama gibi anevrizma damar balonlaşması neticesinde olan bir kanama varsa anevrizmanın cerrahi ya da girişimsel nöroradyolojik yöntemlerle tedavisi gerekebilmektedir." (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir