• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Adalet Bakanı Adaletli Davranmıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR- İslami hassasiyetlerinden dolayı cezaevinde tutuklu ve hükümlü olarak bulunan şahısların birinci derece vefat eden yakınlarının taziyelerine götürülme taleplerine yasal olan hakkın, Adalet Bakanlığı`nın izin vermemesine, İnsani Hak ve Hürriyetler Derneği (Hür Der) Genel Başkanı Av. Şaban Dalgın`dan tepki geldi.
 
Av. Dalgın İlke Haber Ajansı`na verdiği röportajında, kamuoyunda Ergenekon sanığı Mehmet Haberal Yasası olarak bilinen 6301 sayılı yasanın şu an kimi insanlara uygulandığını, kimi insanlara ise uygulanmadığına vurgu yaptı.
 
Savcılar Talepleri Adalet Bakanlığına İletmiyorlar, İlk Elden Talepler Reddediliyor
Dalgın, yasanın imtiyazlı insanlara, halk kesiminden olmayan kişilere uygulandığını ifade ederek, "Fakat siyasal olarak, hükümet yetkililerinin önemsemediği ikinci sınıf vatandaş olarak gördüğü kişilere uygulanmadığını görüyoruz. Bunun açık örneği, müvekkillerimden Mehmet Fidancı ve Şakir Fidancıdır. Ayın 12`sinde babaları vefat ediyor. Biz Diyarbakır`ın Silvan ilçesine taziyeye gittik. Taziye esnasında biz bu şahısların bulundukları cezaevi savcılıklarına faks gönderdik. Fakat bunlar bu taleplerimizi kendi yanlarında reddettiler. Hükümete yakın şahıslar ile konuştuğumuzda `Savcılar kendi yetkilerini kullanarak Adalet Bakanlığına talepler aks ettirilmeden reddettiklerini` belirtiler" dedi.
 
Yasanın Başına `İmtiyazlı Sınıflara Mahsustur` Bir İbare Konulsun
Sözkonusu yasaya bir çeki düzen verilmesi gerektiğini açıklayan Dalgın" Ya da bu yasa sadece imtiyazlı sınıflara uygulanacaksa bu yasanın başına imtiyazlı sınıflara mahsustur şeklinde bir ibare koysunlar ki biz de onu bilelim ona göre, boşu boşuna başvuru yapmaktan vazgeçelim" ifadelerini kullandı.
 
Sedat Şeran`a Yarım Saat Taziye İzni Verilmesi Yasaya Aykırıdır
Bu yasada her ne kadar cenazesi olan, ikinci dereceye kadar yakını vefat eden insanlara iki güne kadar izin verileceği belirtiliyorsa bile, izin verildiğinde dahi izin açısından da insanlar arasında fark gözetildiğininin altını çizen Dalgın, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: "Daha dün Sedat Şeran isimli hükümlüye sadece yarım saat izin verildiğini haberlerde öğrendik. Bu yasaya aykırı bir şeydir. Hükümlü ve tutuklu istediği süreyi yazar, savcı ya onaylar ya da onaylamaz. Bunu onaylayacaklarsa gerçekten adam gibi iki gün izin verecekler. Bir gün vereceklerse bir gün olarak belirtilecek. Zaten yasada gün olarak belirtiliyor yarım saat bir saat saat olarak verilmiyor. İnsanlara böyle yarım saat izin verilmesi sanki prosedürü yerine getirmek için götür getir yapmalarının da o insanlara manevi açıdan fayda sağlayacağını sanmıyorum. Bu nedenle bu yasayla ilgili Adalet Bakanlığı bu yasayı keyfi uygulama yönünde ortadan kaldırmak için, bir genelge yayımlaması lazım ya da bu yasayı dediğimiz gibi gerçekten herkese uygulamayacağı şekilde bir ibare başına koysunlar biz de onu bilelim ona göre boşu boşuna uğraşıp savcılıklarda beklemeyelim"
 
Elleri Kelepçeli Bir Şekilde Taziyeye Götürülmek Vicdanları Yaralayan Uygulamadır
Dalgın, Adalet Bakanlığı`nın bu yasanın düzgün işlemesi için bir genelge yayımlaması gerektiğini tekrarlayarak, "İnsanlar kelepçeli bir şekilde rencide olacak bir şekilde eğer taziyelerine gidecekse ve 30-40 tane askerle bu insanlar toplum içinde böyle korkulu bir halde gösterilecekse; bence insanların vicdanlarını yaralayan bir uygulamadır. Bu yarım saatlik bir izinle eli kelepçeli insanları taziyelerine götürüleceğine hiç götürülmesin daha iyidir" diyerek çifte standartlığa tepkisini dile getirdi. (Osman İçli-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir