• DOLAR 32.627
  • EURO 34.865
  • ALTIN 2493.864
  • ...
Türkiye'de evlilik yaşı yükseliyor, boşanma oranları artıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

İdeal Eğitim Vakfı (İDEV) ile Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından Batman'da "Evlilik" temasıyla bir seminer gerçekleştirildi.

İl Kültür Merkezi Konferans Salonunda düzenlenen seminere; HÜDA PAR Batman İl Başkanı Davut Şahin, STK temsilcileri, âlimler ve vatandaşlar katıldı.

Sunuculuğunu Şenol Aksoy'un yaptığı seminer, Ramazan Biçer'in okuduğu Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

İDEV Batman Koordinatörü Salih Güzel'in selamlama konuşmasının ardından kürsüye gelen Eğitimci-Yazar Fatih Taş, "Evlilik Kurumunun İnsani Boyutu" ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi.

 

"Evlilikler zor boşanmalar kolay"

Türkiye'de evlenme ve boşanma oranlarıyla ilgili bilgiler aktaran Taş, "Evlenme oranları 2016-2019 yılları arasında hızlı bir inişe geçmiş. Bir merdiveni andırıyor, sayısal olarak hızlıca iniyor. Nüfusun çoğaldığını düşünürsek, buna mukabil evlenme oranları düşüyor. Bu düşüş hızı daha da fazladır. Boşanma oranları da hızlı bir şekilde yükseliyor. Aslında evlilikler kolay, boşanmalar zor olması gerekirken bunun zıddı bir tablo var." dedi.

"Hükümet evlilik ve boşanma tablosu karşısında OHAL ilan etmeli"

Hükümetin evlenme ve boşanma istatistikleri karşısında OHAL ilan etmesi gerektiğini vurgulayan Taş, "Hükümet 15 Temmuz darbesinden sonra bir Olağanüstü Hal (OHAL) ilan etti. Bunun etkisi hâlâ var. Evlenme ve boşanma tablosu karşısında hükümet Olağanüstü Hal (OHAL) ilan ederse yeridir. Oturup bakanlarını, kurmaylarını hatta sivil toplum kuruluşlarını toplarsa ve şu evlilik, aile olma meselesini, boşanmaların artış meselesini dert edinip OHAL ilan ederse yeridir, kabul ederiz bunu." diye konuştu.

"Türkiye tehlikeyle karşı karşıyadır"

Evlilik oranlarının hızla düşüşe geçtiğini belirten Taş, konuşmasına şöyle devam etti:

Azalan bir şey, bir yerde bitmeye doğru gider. Avrupa'da bugün evlilik oranları çok hızlı bir şekilde düşüyor ve artık dip noktaya kadar gelmiş durumda. Türkiye maalesef böyle bir tehlikeyle karşı karşıyadır. Boşanma oranları hızlı bir şekilde yükseliyor. Son zamanlarda basının, partilerin, sivil toplum kuruluşlarının ısrarla gündeme getirdiği ve kamuoyunun bu sayede öğrendiği bir tehlike var, İstanbul Sözleşmesi… Bu sözleşmenin içine öyle maddeler koydular ki bahsettiğimiz tablonun yüzde70-80 oranında müsebbibi bu ve buna benzer projelerdir.

"Evlilik yaşı gittikçe yükseliyor"

Taş, son olarak şunları söyledi:

Türkiye'de maalesef algısal bir sorundan dolayı da evlilik yaşı gittikçe de yükseliyor. Kızlar da yüzde 26 buçuğa doğru gidiyor. Son 3 yılı düşünecek olursak 2 buçuk puan yükselmiş. 2 buçuk yaş yukarıya doğru tırmanıyor. Bu da bize gösteriyor ki evlilik yaşı gittikçe yükseliyor.

Eğitimci-Yazar Fatih Taş'ın sunumunun ardından, İlahiyatçı Remzi Uçar, "Evlilik Kurumunun İslam Fıkıh Boyutu" temasıyla bir konuşma yaptı.

"Gençleri koruyabilmek için evliliği kolaylaştırmak gerekir"

İslam dininin evliliğe çok önem verdiğine dikkat çeken Uçar, "Dinimizde evlilik önemli bir müessesedir. O yüzden Rabbimiz en önemli olan meseleyi zikrettikten hemen sonra ayet-i kerimede evlilikten bahsetmektedir. Evlilik bizim için bir sükûnettir. Evlilik bizim için bir kalp ferahlığıdır. Bugün toplumun ve şahsiyetlerimizin sükûnet bulmasını istersek evlenmemiz lazımdır. Rızık korkusuyla evliliği geciktirmemek lazım. Gençlerimizi koruyabilmemiz için evliliği kolaylaştırmamız lazım. Anne ve babalara sesleniyorum: Özellikle evlilik işini kolaylaştıralım. Biz kolaylaştırırsak Allah da bize kolaylaştırır. Maddeye önem vermeyelim, çünkü geçicidir. Bizlerin, ahirete önem vermesi gerekir. Bizim evliliğimiz şekilci bir evlilik olmamalıdır. Evliliğimiz madde üzerine tesis edilen evlilik olmamalıdır. Madde üzerine tesis edilen evliliklerin temeli sağlam değildir, geçicidir. Nesillerimizin çoğalması lazım. Çünkü bu çocuklarımız, gün gelir bizim cennete girmemize vesile olurlar." ifadelerini kullandı.

Seminer, yapılan duanın ardından son buldu. (Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)











Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir