• DOLAR 34.559
  • EURO 36.36
  • ALTIN 2920.667
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Tekstilin çok hızlı gelişmesine rağmen istenilen teşvikleri ve imkanları bulmadığı için istihdamı artıramadıklarını belirten İbrahim Genciz "Eminim ki bu 6. Bölge şartları Sincik'e sağlansın, bugün 700 çalışan varsa bu bin 500'e çıkar." dedi.

 

İstihdamın en çok olduğu sektörlerden birinin tekstil olduğuna değinen Genciz "Tekstil Adıyaman'da bir zamanlar çok hızlı gelişen bir sektördü. 6. Bölge Yatırım Teşviklerinin Adıyaman'a verilmemesi belli firmalarımızın başka illere kaymasına neden oldu. Şu anda yeniden bir toparlanma var. Tekstil gerçekten zor bir sektördür. Çünkü istihdamı, katma değeri yüksek olan bir sektördür. Geçen bazı veriler açıklandı Adıyaman'da en çok ihracat yapan sektör tekstil. En çok istihdam oluşturan da tekstillerdir. Onun için tekstil çok büyük bir değerdir Adıyaman'ımız için. Adıyaman'da bunun kıymetinin bilinmesi lazımdır. Bunun entegre sisteminin kurulması lazımdır. İplikten başlayıp, kumaş, üretim satış hedefinin olması lazım ki katma değeri daha yüksek olsun. Adıyaman'ı tekstilde daha iyi yere getirmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Maliyetlere gerçekten yetişemiyoruz"

Zamların kendilerini çok olumsuz etkilediğin belirten Genciz, "Maliyetlere gerçekten yetişemiyoruz. Elektrik, yakıt, SGK primleri bizim ana girdimizdir. Bu girdileri Türkiye'de bir nebze tolore edebiliriz ama uluslararası rekabet çok güçlü. Bugün Çin, Hindistan, Bangladeş tekstil açısından önemli ülkelerdir. Buradaki maliyetler yükseldiği zaman ister istemez pazar payımızı kaybediyoruz. Tekstil bugün Türkiye'nin istihdam gücünü oluşturan bir sektördür. Bugün otomotiv belli bir kesime hitap ediyor. Fakat tekstil Türkiye'nin her yerine ve en alt noktalara kadar hitap ediyor." şeklinde konuştu.

Çalışanların SGK primleri noktasında teşvik alan bölgelere göre daha fazla para ödediğini belirten Genciz "Sincik İstanbul'a bin 300 kilometre uzaklıkta ama 700 kişi çalıştıran bir sektördür. Devletin bunu göz ardı etmemesi lazımdır. SSK primlerinin Adıyaman'da yüksek olması konusunu çok platformlarda dile getirdik. Ankara'ya gidip orada sayın vekillerimize de durumu ilettik. Bize bankada bulunan mevduatların yüksek olmasını gerekçe olarak sundular. Bankalardaki bu mevduatlar halkın ortak parası olduğu anlamına gelmez." dedi.

Genciz daha sonra "6. Bölge şu anda Adıyaman'a kısmi olarak verildi. Kahta, Besni, Gölbaşı ve Adıyaman Organize Sanayi Bölgeleri sınırlarına dahil edilerek verildi. Bugün benimle Kahta Organize Sanayi arasındaki prim farkım 850 liradır. Şu anda 100 kişi çalışıyorsa ben ayda 85 bin TL maalesef ödeme yapıyorum. Herkes eşit olursa sıkıntı yok ama şu anda ben rekabet edemiyorum. Rekabet edebilmek iççin ister istemez istihdamı düşürmek zorunda kalıyorum. Eminim ki bu 6. Bölge şartları Sincik'e sağlansın bugün 700 çalışan varsa bu bin 500'e çıkar." ifadelerini kullandı.

"Adıyaman'da olacaksın, ulaşımda sıkıntı çekmeyeceksin"

Ürettikleri ürünleri ve misafirlerini istedikleri noktalara Adıyaman'dan rahatlıkla ve istenilen maliyete ulaştıramadıklarına vurgu yapan Genciz "Yollarımızda sıkıntılar var. Defalarca dile getirdik ama maalesef halen bir çalışma yoktur. Yapılan çalışmalar da ufak tefek kısmi çalışmalardır. Genel bir çalışma yok. Adıyaman'da olacaksın, ulaşımda sıkıntı çekmeyeceksin. Adıyaman 'a bir uçak iniyor, sabah gelen müşterilerimizi akşam gönderemiyoruz. Buradan özel bir araçla Şanlıurfa'ya oradan İstanbul'a göndermek zorunda kalıyoruz. Bu bizim için hem maliyet hem de zaman kaybına neden oluyor. Biz şu anda Çin'in niye önündeyiz? Aslında maliyet açısından çok gerisindeyiz. Ama hızlılık açısından biz Avrupa'ya çok hızlı mal satabildiğimiz için Türkiye şu an tekstilde ayaktadır. Yurt içinde de bunun sağlanması gerekiyor ki ben burada ürettiğim bir malı bir gün içinde İstanbul'a indirmem lazım. En fazla iki gün içerisinde Avrupa'nın belli bir şehrine indirmem lazım ki bu daha da hızlansın ve katma değer oluşsun." şeklinde konuştu. (Cemil Özdaş - İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız