• DOLAR 32.927
  • EURO 35.311
  • ALTIN 2461.42
  • ...

ANKARA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 26-28 Ocak'ta gerçekleştirmesi planlanan Cezayir, Gambiya ve Senegal ziyaretleri, siyasi ve diplomatik gündeminin yanı sıra iş dünyasının Afrika'da yeni iş birlikleri geliştirebilmesi ve karşılıklı yatırımlar için fırsat niteliği taşıyor. Türkiye'nin söz konusu ülkelerle ticari ilişkilerinin masaya yatırılacağı iş forumlarında, bu ilişkilerin daha ileri seviyeye taşınması ve karşılıklı yatırım imkanlarının değerlendirilmesi gibi konuların öncelikli olarak ele alınması planlanıyor. Dünyada hızla büyüyen bölgelerin başında yer alan Afrika'da farklı coğrafyalardan yatırımcılar için yeni fırsatlar bulunurken, kültürel yakınlık ve iş yapış şekillerinin benzerliği nedeniyle Türkiyeli yatırımcılarının öne çıkabileceği değerlendiriliyor. Resmi ziyaretler ve gerçekleştirilen iş forumlarının ülkeler arası dostluğu pekiştirmenin yanında ekonomik ilişkilere de olumlu yansıdığı belirtiliyor.

"CEZAYİR"

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Cezayir İş Konseyi Başkanı Fuat Tosyalı, yaptığı açıklamada, Afrika'nın en büyük ekonomileri arasında yer alan Cezayir'in, kıtanın büyümesinde etkili olacak ülkelerin başında geldiğini söyledi. Türkiye ile Cezayir arasındaki ticaret hacminin 2018'de gerçekleştirilen karşılıklı resmi ziyaretler ve imzalanan anlaşmalarla gelişme gösterdiğini ve geçen yıl da bu gelişmenin devam ettiğini belirten Tosyalı, Cezayir ile ticari ilişkilerde yakın dönem hedeflerine de dikkati çekerek, "İki ülke arasındaki ticaret hacmini kısa vadede 5 milyar dolar seviyesine çıkarmak en büyük önceliklerimiz arasında." diye konuştu.

"GAMBİYA "

DEİK Türkiye-Gambiya İş Konseyi Başkanı Şaban Dinç, Türkiye ile Gambiya arasında Ocak-Kasım 2019 döneminde 49 milyon dolarlık ticaret hacmine ulaşıldığını ve bunun 48 milyon dolarının Türkiye'den ihracat olduğunu bildirdi. Dinç, ihraç edilen ürünler arasında demir-çelik ürünleri, buğday unu, makarna ve kuskus, su ve alkolsüz diğer içeceklerin bulunduğunu aktardı. Gambiya'nın başlıca pirinç, kamış/pancar şekeri ve kimyaca saf sakkaroz, binek otomobiller, çimento ve kümes hayvanlarının etleri ve yenilen sakatatlarını ithal ettiği bilgisini veren Dinç, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Gambiya'ya gerçekleştireceği ziyaret kapsamında düzenleyeceğimiz iş forumu vesilesiyle ticaret ve yatırım ilişkilerinin daha da kuvvet kazanacağına inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

"SENEGAL"

DEİK Türkiye-Senegal İş Konseyi Başkanı İhsan Şahin de iki ülkenin dostluğu, resmi ziyaretler ve iş konseyinin gayretlerinin ticari ilişkilere olumlu yansıdığını dile getirdi. Senegal'in, Afrika'nın Amerika'ya en yakın noktası olduğuna işaret eden Şahin, "Senegal, ABD ile gümrüksüz ticaret sözleşmesi bulunması, Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu ülkeleriyle iyi ticari ilişkilerinin olması ve oturmuş demokrasisi, gelişmiş hukuk sistemi yönlerinden yatırım yapmak için cazip bir ülke." dedi. Türkiyeli firmalarının Senegal'de havaalanı işletmesi, metro projesi, kongre merkezi ile un, yem ve meşrubat fabrikaları gibi büyük yatırımları olduğuna dikkati çeken Şahin, bu ülkeyle 410 milyon dolarlık mevcut ticaret hacmini birkaç yıl içinde en az 2 katına çıkarmayı istediklerini söyledi. AA