• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 3'üncüsü düzenlenen Tarım ve Orman Şurası, 23 ilin Tarım ve Orman Müdürü ve temsilcilerinin katılımıyla Diyarbakır'da gerçekleşti.

Merkez Yenişehir ilçesinde bir otelde düzenlenen toplantıda, Bakanlığın kentte 2003 ila 2018 yılları arasında yaptığı çalışmalar anlatıldı. Diyarbakır İl Tarım Müdürü Mustafa Ertan Atalar da tarım ve hayvancılığa yönelik yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler paylaştı.

 

Türkiye Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nihat Çelik de 3. Tarım Şurası’nın önemine dikkat çekerek şuradan sonra yapılan çalışmaları anlattı.

Toplantıya katılan Vali Güzeloğlu, şöyle konuştu: "Bu topraklar kadim bir geçmişi, insanlık tarihine şahitlik edilen bir medeniyet birikimini ve ilk insanla birlikte tarım ve hayvancılığın yapıldığı ondan bugüne gelen bir gelişim çizgisini temsil etmektedir. Şüphesiz bizlerin yapması gereken sahip olduklarımızı en yüksek verimle değerlendirmek birim, verim ve üretim miktarını bu anlamda en öteye taşımaktır. Bu da akıl, bilim, eğitim, gelişmeler karşısında örgütlenme, maliyetleri düşürme ve pazara dönük bir üretim stratejisini her boyutta tesis ve teşhir etmekle olur."

2002 yılından bu yana tarım alanında büyük bir gelişme kaydettiklerini belirten Güzeloğlu, "Gıda kavramında bugün dünyanın en önemli ve stratejik ülkesi konumuna gelmiştir. Tohumdan başlayarak fidana, kendi yerli ve milli varlıklarına yönelik bir strateji, bugün hamdolsun sonuçlarını vermeye başlamıştır. Artık gecikme, erteleme, öteleme ile zaman ve kaynak tüketme yok. Tarımsal hasılanın artmasının yanında tarımsal verimliliğin artması şüphesiz ham üründen markalı bir ürüne yolculuğun artık tamamlanması gerekmektedir. Bunu yapacak güçteyiz." şeklinde konuştu.

Diyarbakır'ın, tarımın bitkisel ve hayvansal üretiminde büyük bir potansiyeli olduğunu söyleyen Güzeloğlu, "Şu anda Diyarbakır, bitkisel ve hayvansal üretimde Türkiye’yi taşıyan bir kenttir, yakın bir gelecekte Silvan Projesinin tam anlamıyla bitmesi ve hayata geçmesiyle sadece Türkiye’nin değil küresel ölçekte tarımın taşıyıcısı bir merkez olacaktır. Mevcut üretim alanlarına 235 bin hektar eklenecek, 300 bin insan bugünden o güne bu proje ile ek olarak tarımda istihdam imkanına sahip olacaktır. Sabit endekslenmiş değerde Diyarbakır il ekonomisine bu bir buçuk milyar türk lirası doğrudan bir gelir artışını sağlayacaktır." dedi. (Ramazan Zeren, Cebrail Temur-İLKHA)

 

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız