Hukukçular Derneği'nden Bilim ve Sanat Vakfı açıklaması
Hukukçular Derneği'nden yapılan açıklamada, 15 Temmuz sonrasında FETÖ ile mücadele kapsamında yapılan kanuni düzenlemenin, maksadı aşılarak Bilim ve Sanat Vakfı'nın yönetimine el konulmasına neden olmasının kabul edilebilir olmadığı vurgulandı.
Hukukçular Derneği, Bilim ve Sanat Vakfı yönetiminin Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredilmesine ilişkin yazılı bir açıklamada bulundu.
"Ülkemizin köklü vakıflarından olan Bilim ve Sanat Vakfı hakkında tesis edilmiş olan vakıf yönetiminin Vakıflar Genel Müdürlüğü eliyle yürütülmesi işlemini teessürle öğrenmiş bulunmaktayız." ifadesiyle başlayan açıklamada, Bilim ve Sanat Vakfı'nın pek çok alanda faaliyet gösteren, 'Şehir Üniversitesi'nin kurulmasından önce ve sonra da gençlerin yararına faydalı iş ve işlemlerine devam etmekte olan bir sivil toplum kuruluşu olduğuna işaret edildi.
Açıklamada, "Vakfın faaliyetlerinden yalnızca biri olan 'Şehir Üniversitesi'nin faaliyetlerine bir yıl boyunca ara verilmesine YÖK tarafından karar verilmiş olmasının, böylesine önemli bir vakfın yönetiminin Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bırakılması için yeterli bir sebep olmadığı ortadadır." denildi
"Bu haksız uygulamanın en hızlı şekilde düzeltilmesi gerekir"
Vakıf yönetimine karşı tesis edilmiş olan işlem her ne kadar 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu'nun Ek 11. Maddesinin 10. Fıkrası ile re'sen gerçekleştirilmiş olsa da bu işlemin kamuoyu vicdanını rahatsız ettiği ortada olduğu ifade edilen açıklama, şöyle devam etti:
"Bu kanuni düzenleme 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası paravan vakıflar üzerinden kurulmuş olan ve vakıfların bu süreçte menfi işlemlerde bulunmasını engelleme amacıyla hayata geçirilmiştir. Ancak yapılan kanuni düzenlemenin maksadını aşarak ülkemiz gençlerinin eğitimi ve gelişimi amacıyla uzun yıllardır hizmet vermekte olan Bilim ve Sanat Vakfı'nın yönetimine el konulmasına neden olması kabul edilebilir değildir. 15 Temmuz darbe süreci ve sonrasında terör örgütü FETÖ ile mücadele kapsamında alınmış olan önlemlerin kimi zaman masum insanlara kimi zaman ise ülkemizin köklü kuruluşlarına zarar verdiği ortadadır. Bu nedenle bu kanuni değişikliğin yeniden değerlendirilerek gerekli düzenlemelerin yapılması ve bu haksız uygulamanın en hızlı şekilde düzeltilmesi gerektiğini kamuoyunun bilgisine sunarız." (Nizamettin Aşkın-İLKHA)