• DOLAR 34.552
  • EURO 36.219
  • ALTIN 2964.33
  • ...
Uzmanlar meyve ağaçlarının hastalıklara karşı ilaçlanması konusunda uyardı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mühendis Çelebi, Adıyaman ve ilçelerinde, ilkbaharda mart ayının ortalarından nisan ayının ilk haftasına kadar, sonbaharda aralık ayının uygun olduğunu belirterek uygulama yapamayanlar ya da tek uygulama yapacak olanlar için ocak ve şubat aylarının uygun ve doğru zaman olduğunu söyledi.

Çelebi, "Meyve ağaçlarının yapraklarının yüzde 75 ve daha fazlasını döktüğü günlerde, bahçe budama ve temizliğinin yapılmasından sonra, hastalıklara karşı sıcaklığın 8-10 derecenin üzerinde ve havanın açık ve yağışsız olduğu dönemde ilaçlama yapılması gerekir. İlaçlama yapıldıktan sonra 24 saat içinde yağış olması durumunda ilaçlama tekrarlanmalıdır. İlaçlama sonrasındaysa ilaçlama aletinin hemen temizlenmesi gerekir." ifadelerini kullandı.

"Sonbahar ve ilkbaharda ağaçların ilaçlanmaları önemli bir konudur"

Meyveciliğin merkezi olma yolunda ilerleyen Adıyaman ve ilçelerinde bulunan meyve bahçelerinin sonbahar ve ilkbahar ilaçlamalarının önemli bir konu olduğunu vurgulayan Çelebi, şu ifadeleri kullandı:

"Özellikle meyvelerden badem, nar, zeytin, erik ve kayısılar başta olmak üzere bütün meyve ağaçlarında ve bağlarda, bugünlerde bakteriyel ve mantar (fungal) hastalıklarına karşı koruyucu olarak bordo bulamacı kullanılması gerekmektedir. İlaçlamanın yapılmadığı ağaçlarda meyve ağaçlarında ve bağdaki hastalıklar için elma ve armutlarda kara lekesi, armutlarda memeli pas, yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında ateş yanıklığı, monilya, eriklerde cep hastalığı, kayısı ağaçlarında sürgün ve dal yanıklığı ve yaprak delen, sert çekirdekli meyve ağaçlarında bakteriyel kanser ve zamklanma, kiraz dal yanıklığı, şeftali yaprak kıvırcıklığı ve yaprak delen, meyve ağaçlarında kök çürüklüğü, bağlarda ölü kol, bağ antraknozu, bağ mildiyösü hastalıklarıyla karşılaşılabilecektir." (Cemil Özdaş-İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir