Libya Zirvesinin 'sonuç bildirgesi'nde hangi maddeler var?
Almanya'nın başkenti Berlin'de, iç savaşın sürdüğü Libya'da kalıcı ateşkes ve siyasi istikrarın sağlanması amacıyla düzenlenen zirvenin sonunda "sonuç bildirgesi" yayımlandı.
Zirve sonrası kabul edilen Libya Siyasi Anlaşması'nın siyasi istikrar ve çözüm için önemli bir yol haritası olduğu belirtilirken, toplantıya katılan devletler ateşkes süresi boyunca Libya'daki gruplara silah yardımı ve askeri destek vermeyi durdurma taahhüdünde bulundu.
Bildirgede şu maddeler üzerinde anlaşma sağlandı:
İsviçre'nin Cenevre kentinde Libyalı taraflardan oluşan askeri bir komite toplanacak.
Ateşkesin uygulanmasını kontrol edecek ve denetleyecek teknik komiteler kurması için Birleşmiş Milletler (BM) devreye girecek.
Toplantıya katılan devletler Libya'da polis ve askeri güçlerin tek otorite altında birleşmesine destek verecek.
Toplantıya katılan devletler "merkezi ve sivil otoritenin kontrolünde birleşik bir Libya Ulusal Güvenlik Sisteminin kurulmasına" destek verecek.
BM'nin taraflar arasında (Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti- Halife Hafter güçleri) ateşkes müzakerelerini kolaylaştırıcı rol oynayacak.
Ateşkesin başlamasından itibaren taraf ülkeler ve destekçiler Libya'da askeri faaliyetlerine son verecek. Libya'ya BM tarafından uygulanan silah ambargosu sıkı bir şekilde denetlenecek.
BM himayesinde Berlin zirvesi sonrasında koordinasyonu sürdürmek için bir Uluslararası İzleme Komitesi oluşturulacak.
Söz konusu komiteye Berlin Konferansına katılan tüm taraflar ve uluslararası örgütler dahil olacak.
BM, komitenin koordinasyonunu sağlayacak. Komite üst düzey yetkililerin katılımıyla aylık toplanacak. Komite uzmanlar düzeyinde 4 teknik çalışma grubu içerecek.
Bu maddelerin yanı sıra Berlin'deki konferansa katılan ülkeler, Libya'da savaşan taraflara özgür, kapsayıcı ve adaletli seçimlerle geçiş sürecini sonlandırmaları için çağrı yaptı. "Libyalılar tarafından yürütülen kapsayıcı siyasi sürece" tekrar dönülmesi talebine yer verildi. (İLKHA)