Türkiye'nin Köln Başkonsolosu Almanya'da artan ırkçılığa dikkati çekti
Türkiye'nin Köln Başkonsolosu Ceyhun Erciyes, Almanya'da son dönemde artan ırkçılık ve ayrımcılığa dikkat çekti.
Türkiye'nin Köln Başkonsolosu Ceyhun Erciyes, Başkonsolosluk yerleşkesinde basın mensuplarıyla bir araya geldi.
Irkçılık olaylarını ellerinden geldiğince takibini yaptıklarını belirten Erciyes, "Elimizdeki verilere göre geçen yıl Almanya genelinde 116 civarında saldırı oldu. Bunların 68'i camilere yönelik saldırılardı. 48'i de çeşitli şekillerde yapılan saldırılardı. Bu sene bir de bomba ihbarları meselesi çıktı. Camilere yönelik 68 saldırıdan 15'i bomba ihbarı şeklindeydi." diye konuştu.
Bu saldırıların çözülmesi ve saldırganların ortaya çıkarılmasını beklediklerini dile getiren Erciyes, ancak ırkçılık ve ayrımcılık konusunda toplumun endişesini giderecek şekilde bir sonuç alınamadığını ifade etti.
Erciyes, "Wassenberg'deki bir camimize dışkı atıldı. Bu olay ciddi şekilde rahatsızlık yarattı. Yine dikkati çeken bir durum da Mülheim'da NSU (Nasyonal Sosyalist Yeraltı) terör örgütü saldırılarının yıldönümünde, mahalle sakinlerine ırkçı sembollerin olduğu mektuplar gönderildi." dedi.
Mültecilere yönelik yapılan saldırılara ilişkin de bilgi paylaşan Erciyes, geçen yıl mültecilere yönelik 609 saldırı yapıldığına dikkat çekerek, tuttukları rakamların Alman makamlarca tutulan resmi rakamlarla birbirini tutmadığını, bunun nedeninin de birçok olayın kayda girmediğini, ırkçılık olaylarının çok rahat bir şekilde adi bir olay olarak kayda geçildiğini sözlerine ekledi.
"Ayrımcılık ve ırkçılık Türk toplumunun karşı karşıya kaldığı önemli bir meseledir" diyen Erciyes, şunları söyledi:
Genel tabloya baktığımız da tabi bu Almanya açısından gerçekten çok sıkıntılı bir durum. Çünkü Almanya artık bir göçmen toplumu olmuş durumda. Köln civarında göçmen kökenlilerin oranı resmi rakamlara göre yüzde 40'lara yaklaşmış durumda. Almanya genelinde de bu oran yüksek. Tabi bu olaylar arttıkça toplum içinde huzursuzluk artıyor. Almanya'nın güçlü ekonomik konumunu sürdürebilmesi için ciddi oranda nitelikli göçmen topluma ihtiyacı var. O göçmen nüfusu çekebilmeleri için günlük hayattaki ortamın daha elverişli olması lazım.
NSU terör örgütü davasının çok kritik olduğunu belirten Erciyes, bu davanın tüm yönleriyle açıklığa kavuşturulmamasının Almanya'daki Türk toplumunda derin bir hayal kırıklığı yarattığına dikkat çekti.
Erciyes, Merkel'in bu işin sonuna kadar takipçisi olacağı sözünü vermesinin de beklentileri yükselttiğini ancak beklentinin karşılanmamasının toplumda bir hayal kırıklığına sebep olduğunu sözlerine ekledi. (İLKHA)