• DOLAR 32.476
  • EURO 34.727
  • ALTIN 2432.899
  • ...
Almanya`da İslam Din Dersi Müfreda
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Almanya’da Kızey Ren Vestfalya eyaletinde İslam din dersi bu sene müfredata alındı. Pek çok kentte Müslüman öğrenciler artık bu derslere katılabiliyor. Eyaletin yoğun göçmen nüfusa sahip kentlerinden Duisburg`da da ders işlenmeye başlandı. İlkokulların da müfredatına giren derste öğrenciler ile öğretmenler arasında, örneğin İslam’ın beş şartına ilişkin diyalogların Almanca geçtiğini duymak mümkün.

Ancak bu yeni uygulamanın bazı zorlukları olduğu da ifade ediliyor. Çünkü çoğu öğrenci dinlerini Arapça ya da Türkçe olarak tanıyor. Kentteki Sandstraße İlkokulu`nda ise İslam dini biraz Almancalaşıyor. Okulda dersi veren Hüseyin Çetin`in amacı, tekrarlayıp durmak yerine öğrencilerin tartışıp, soru sormsını sağlayabilmek. Türkiye`de ilahiyat eğitimi alan Çetin, şimdi Almanya`da din öğretmeni. Çetin, ”Bu çocuklar burada büyüyor, burada okula gidiyor ve daha sonra bu ülkede çalışacaklar. İleride Almanlarla dinleri ve kültürleri hakkında sohbet edip tartışma fırsatları olacak“ sözleriyle, dersin Almanca işlenmesinin avantajlarını dile getiriyor.

60`lardan bugünlere

İslam din dersi resmî hale gelmeden önce pek çok pilot proje yürütüldü. Alman toplumunda eşit muamele görmek ve toplumda gözle görülür hale gelmek, Müslüman ailelerin de arzusuydu. Çünkü Almanya`daki yaşamlarını on yıllar boyunca geçici nitelikte görmüşlerdi. Müslümanların çoğu Duisburg`un Marxloh bölgesine 60`lı yıllarda geldi. Sadece birkaç yıl çalışıp ülkelerine dönmeyi planlıyorlardı. Bu nedenle kendi aralarında bir yaşamı tercih ettiler ve inançlarını da sessizce yaşadılar.

Ta ki birkaç yıl önce Merkez Camii`nde Diyalog Merkezi açılana dek… Bu, içeri bakmak için bir davetti. Sürekli misafir olmaktansa ev sahibi olmak anlamına geliyordu.

Almanya kendi imamını yetiştirecek

Hüseyin Çetin de Almanya`nın bu en büyük camiinde faaliyetlerde bulunuyor. Müslümanlar burada bir araya gelip yaşamları hakkında konuşuyor. Günde beş kez namaz kılmak mümkün olmadığında ya da başörtülü kızlar staj yeri bulamadığında ne yapılması gerektiğini tartışıyorlar. İslam`ın temellerinin dünya genelinde geçerli olduğunu belirtiyorlar. Ama aynı zamanda Almanya`nın Hrıstiyan gelenekleri onları da etkiliyor. Diyalog ve Eğitim Merkezi Sorumlusu Zehra Yılmaz, "Günlük yaşam tabii ki etkileniyor. Çocuklarımız Aziz Martin Günü kutlamalarına katılıyor. Yıl içerisinde göremediğim aileleri, bir anda Noel panayırında görüyorum. Noel panayırına Müslümanlar da gidiyor” şeklinde konuşuyor.

Öte yandan Almanya da kendi imamlarını yetiştirmeye hazırlanıyor. Bu yıldan itibaren Almanya`da da ilahiyat eğitimi alıp imam olunabilecek. Böylece birkaç yıl içinde burada da Almanca vaaz vermek mümkün olabilecek.

dw türkçe

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir