• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Karbondioksit atık olmaktan çıkarılıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Danimarkalı araştırmacılar, bu kış atmosfere salınan karbondioksiti ‘yakalayabilecek’ ve depolayabilecek bir mobil tesis inşa etmeye başlayacaklarını açıkladı. Bu mobil tesis, başlangıçta sadece doğalgaz santrallerinde denenecek. Bu seçimin arkasında doğalgaz santrallerinde daha kaliteli yakıt elde etmek için karbondioksit biyogazdan ayrılıyor olması ve devasa miktarlarda gazın atmosfere salınıyor olması var. Gezegenin en önemli ajandalarından biri sera gazlarını azaltmak olunca bu araştırmanın gerekliliği anlaşılıyor. Çünkü havaya salınan karbondioksiti kontrol altına almadan bu hedefe ulaşmak mümkün değil.

TEMİZ GERİ KAZANIM

Söz konusu mobil tesiste, karbondioksit enzimler sayesinde hapsediliyor. Araştırmacıların amacı karbondioksiti tekrar daha temiz şekilde geri kazanmak. Karbondioksiti bir atık olarak değil bir ürün olarak kullanmayı hedefliyorlar. Bunun için de çalışmalarını karbondioksitten üretilebilecek endüstriyel ürünlere hatta yeni tip uçak yakıtlarına yönelik yoğunlaştırmışlar.

KAZANMANIN YENİ YOLU

Projenin başındaki isim Kimya Mühendisi Philip L. Fosbol, “Şirketlerin ve enerji santrallerinin atmosfere karbondioksit salması, onu depolayabilecek bir tesise yatırım yapmaktan daha ucuz. Ancak karbondioksiti sadece ayrıştırıp depolamakla kalmayıp, yeniden satış için de geri kazanabilirsek, dönüştürüp, sürdürülebilir hale getirebilirsek karbondioksiti depolamak artık sadece bir masraf olmaktan çıkacak. Bu şirketler ve enerji santralleri için para kazanmanın yeni bir yolu olur” diyor. Sürdürülebilir bir karbondioksit yönetimi, yeni bir kazanç kapısı olarak cazip görünse de en büyük katkısı küresel ısınmaya karşı sağlayacağı fayda olacak. Araştırmacılar, atmosfere salınmadan önce CO2’yi yakalayabilen bir mobil tesis geliştirebilirse bu gezegen için yeni olanaklar anlamına gelebilir. Kaynak, İTO

Bu haberler de ilginizi çekebilir