• DOLAR 32.586
  • EURO 35.057
  • ALTIN 2458.575
  • ...
Camiyi CHP ocağı yapmışlar!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İnönü döneminde çıkarılan kanunla birçok cami kapatılıp yıkılırken, birçok caminin de arsası satıldı. Tek parti zulmünden zarar gören camilerden biri de İstanbul Anadolu Yakasında bulunan Göksu Mescidi (Mihrişah Valide Mescidi) oldu. Göksu Mescidi ibadethanelikten çıkarılarak, CHP Ocağı yapıldığı gibi, üzerine de partinin simgesi altı ok konulmuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ‘Diyanet İşleri’ne adalet getireceğim’ diyedursun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Yozgat mitinginde, CHP’nin İsmet İnönü döneminde Bolu’daki Kara Kadı Camii’ni kapattığını gündeme getirmesi, akıllarda İnönü döneminde kapatılan, kendi haline terk edilen ve minarenin tepesine altı ok konulan camileri getirdi.

YIKILAN CAMİLERİ EYGİ ORTAYA ÇIKARDI

1966 yılında, İsmet İnönü muhalefet lideriyken, kendi döneminde camilerin kapatılmadığını iddia edince, dönemin önde gelen gazetecilerinden Mehmed Şevket Eygi, Yeni İstiklal Gazetesi’nde vatandaşlara bir çağrıda bulunarak ‘CHP döneminde yıkılan, satılan, kiraya verilen, depo ve müze yapılan camiler hakkında resim, yazı ve bilgi’ göndermelerini istemişti. Gelen yazı ve resimlerin bir kısmı o tarihlerde Yeni İstiklal Gazetesi’nde yayınlandı. 2003 yılında ise, bu mesele Mehmed Şevket Eygi tarafından ‘Yakın Tarihimizde Cami Kıyımı’ adıyla kitaplaştırıldı. Kitabın başlığının altında da “Kapatılan, satılan, yıkılan, kiraya verilen, depo yapılan, CHP ocağı, saz ve içki evi, spor kulübü lokali haline getirilen, müzeye dönüştürülen binlerce mabedin hazin hikâyesi” şeklinde bilgi bulunuyor.

CHP, CAMİ KAPATMAK İÇİN KANUN ÇIKARDI

CHP tek parti iktidarında 15 Kasım 1935’te “Cami ve mescitlerin tasnifine ve tasnif harici kalacak cami ve mescid hademesine verilecek muhasasat (maaş, ödenek) hakkında” bir kanun çıkarıldı. 2845 numaralı kanunda “Tasnif harici tutulan cami ve mescidler usul ve mevzuata göre kendilerinden başkaca istifade edilmek üzere kapatılır” hükmü yer alıyordu. Bu tarihten itibaren yüzlerce cami kapatıldı. Kimi camiler depo olarak kullanılmaya başlanırken kimileri satıldı. Yıkılan camiler de olurken, bazı camiler CHP’nin parti binası yapıldı!

TOKAT’TA 33 CAMİ YIKTIRILDI VE ARSASI SATILDI

Anadolu’nun birçok şehrinde vatandaşlar bu durumu kabullenemeyerek satışa çıkarılan camileri tekrar satın alarak, cami haline çevirdi. Tokat’ta Kâbe Mescit isimli ibadethane 1940’lı yıllarda kiraya verilerek, tuz deposuna dönüştürülmüştü. 1949’da satışa çıkarılınca dört Tokatlı burayı satın alıp, tekrar ibadethaneye dönüştürmüş. 4 Ocak 1967 tarihinde Yeni İstiklal Gazetesi’ne gönderilen bir mektupta Tokat’ta 33 cami ve mescidin yıktırıldığı ve bir kısmının arsasının satıldığı ifade edilmişti.

CAMİYİ CHP OCAĞI YAPTILAR, ÜSTÜNE DE ALTI OKU KOYDULAR

Ayrıca İstanbul Anadolu Hisarı’nda Barutçular Sokak’ta bulunan Göksu Mescidi (Mihrişah Valide Mescid) Mihri Şah Sultan tarafından yaptırılmış, İkinci Mahmud tarafından yenilenmişti. Göksu Mescidi ibadethanelikten çıkarılarak, CHP Ocağı yapıldığı gibi, üzerine de partinin simgesi altı ok konulmuştu. Çok partili dönemde Göksu Mescidi tekrar camiye dönüştürüldü.
Mehmet Şevket Eygi’nin kaleme aldığı ‘Cami Kıyımı’ isimli kitap İnönü’lü CHP döneminde camilere yapılan zulmü bir bir gözler önüne seriyor. Konya’da bulunan Şerafeddin Camii, İnönü’lü CHP döneminde büyük zulümler görmüş, caminin minaresinin tepesine CHP okları asılmıştı.

Yeniakit

Bu haberler de ilginizi çekebilir