• DOLAR 32.414
  • EURO 34.803
  • ALTIN 2396.063
  • ...
​ Cuma Camii Projesi'nde değişiklik yapılmasına tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Gaziantep halkının, kentteki birçok siyasi partiler ile sivil toplum kuruluşlarının cami talebinin hiçe sayılması ve Cuma Camii'nin de Millet Bahçesi yerine şehrin başka bir noktasına yapılacak olmasına tepkiler aratarak devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da defalarca talimat verdiği ve onayladığı, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin başta olmak üzere kentteki yetkililerin de halka her platformda söz verdiği Cuma Camii Projesi’nden cami karşıtlarının tepkisi üzerine değişiklik yapılması büyük bir tepkiye neden oldu.

Gaziantep'te yıkılan Kamil Ocak Stadyumu'nun yerine yapılması planlanan ancak daha sonra ise Millet Bahçesi yapılmasına karar verilen Cuma Camii'nin nereye yapılacağı, caminin yeri ve valilik binasının yıkılıp yıkılmayacağı ile ilgili tartışmalar devam ederken Vali Davut Gül de, geçtiğimiz hafta bu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Cuma Camii’nin yeni açılan imarlı bir bölgeye yapılacağını söyledi.

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Gaziantep'te Millet Bahçesi'nin içinde yer alacak olan Cuma Camii Projesi'ni seçim beyannamesine alan, 2 ay önce de konuyla ilgili yaptığı son açıklamada Gaziantep’in merkezinde bir cami yapılmasına karşı çıkılmasının doğru olmadığını ve bu konuda yerel seçimlerde halka söz verdiğini hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de son olarak düzenlediği toplantıda ise projede değişiklik yapıldığını söyledi.

Cuma Camii Projesi'nde değişiklik yapılmasına tepki gösteren Gaziantepliler, cami projesi konusunda halkta büyük beklentilerin oluşturulduğunu belirterek, verilen sözlerin bir an önce yerine getirilmesini istedi.

Şehrin çok hızlı büyüdüğünü ve büyüme oranına bağlı olarak da camilere ihtiyaç duyulduğunu belirten vatandaşlar, Büyük Cuma Camii’nin yıkılan Kamil Ocak Stadyumu’nun yerine yapılmasını istediklerini söylediler.

Millet Bahçesi’ne Cuma Camii yerine daha küçük ölçekli bir cami yapılması kararının halkı oyalama ve kandırma taktiği olduğunu belirten vatandaşlar, Cuma Camii’nin şehir merkezindeki Millet Bahçesi’ne yapılmasını istediklerini söylediler.

“Cami projesinden vazgeçilmesini doğru bulmuyorum”

Cuma Camii Projesi'nde değişiklik yapılmasına tepki gösteren vatandaşlardan Halil İbrahim Aslim, “Bu konuyu üç gündür medyada takip ediyorum. Cami projesinden vazgeçilmesini doğru bulmuyorum. Bu meydana büyük bir caminin yapılması lazım. Şehir merkezinde namaz kılmak için en yakın cami Ulu ve Çınarlı Camii var. Bu cami yapılırsa şehri temsil eder. Bu caminin yapılması çok iyi olur. Biz halk olarak bu caminin burada yapılmasından yanayız. Cumhurbaşkanımız Erdoğan’da Gaziantep'e her geldiğinde caminin sözünü verdi ve Konukoğlu’da ‘camiyi yaparız’ dedi. Ama şimdi ne hikmetse cami projesinden vazgeçtiler. Biz cami yapılmasından yanayız. Cami projesinden vazgeçilmesini doğru bulmuyorum. Bu yerinde olmayan bir karardır. İnşallah bu yanlışlarından dönerler.” dedi.

“Cami projesinin iptal edilmesi çok yanlıştır”

Kamil Ocak Stadyumunun yerine alanla bütünleşen bir cami yapılmasının daha iyi olacağını söyleyen Tamer Özgül de, “Stadyumun yerine park yapılacağını öğrendim. Ama cami yapılacağını bilmiyordum. Tabi ki stadyumun yerine büyük bir cami yapılması daha uygun olur. Gaziantep'in dokusuna uygun ve daha güzel, ihtişamlı parkın içinde kenti temsil edecek, kente hitap edecek bir cami olması daha iyi ve uygun olur. Gaziantep için de hayırlı ve güzel olur. Caminin Antep halkı için önemi ayrıdır. Gaziantep'e has bir cami yapılacaksa bu Gaziantep için daha şık ve uygun olur. Cami projesinin iptal edilmesi çok yanlıştır. Sonuçta Müslüman bir ülkede yaşıyoruz. Cami yaptırmayıp Kilise mi yaptıralım? Bu olmaz. Çünkü bu şehir merkezine bir cami şart. Her mahallede, her cadde ve sokağa cami şart. Zaten bizim Müslümanlığımızı temsil eden sembolde camilerimizdir. Camilerimiz olmazsa olmazımızdır. Bu cami buraya yapılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

“Cami projesinden hiç vazgeçilir mi?”

Kamil Ocak Stadyumu’nun yerine bir caminin yapılması yönünde halktan büyük bir talep olduğunu belirten Mehmet Dölek ise, “Beş yıl önce Cumhurbaşkanımız Gaziantep'e geldiğinde de stadyumun yerine cami yapılması talimatını vermişti. Bu camiyi sadece bir ibadet mekânı olarak da görmeyelim. Sosyal aktivitelerin olduğu, kültür mirası gibi birçok aktivitelerin yapılacağı bir mekan olarak görmek lazım. Zaten meydana yakın kısımda büyük parkımız var. Bizim şu anda camiye ihtiyacımız var. Fatma Şahin de buna ‘evet’ dedi. Bu caminin yapılmasını canı gönülden istiyoruz. Tüm Gaziantep bu caminin yapılmasını istiyor. Cami projesinden hiç vazgeçilir mi?” şeklinde konuştu.

“Bu bölgede muhakkak camiye ihtiyaç vardır”

Yıkılan Kamil Ocak Stadyumu’nun yerine yapılacak en güzel eserin bir cami olacağını belirten Mehmet Hanifi İmrak da, şunları söyledi:

“Camiler elzemdir. Biz Müslüman insanlarız, Müslüman bir ülkede yaşıyoruz. Camiler elzemdir ve bu mekana cami yapılmasını istiyoruz. Bu meydanın sadece turistik bir alan olarak kullanılmaması lazım. Camiler nihayetinde Allah'ın evleridir. Bu bölgede muhakkak camiye ihtiyaç vardır. Çünkü burası çok kalabalık ve şehrin merkezidir.”

“Cuma Camii yıkılan stadyumun yerine yapılsın”

Cuma Camii Projesi’nde değişiklik yapılmasının doğru olmadığını ve alınan bu kararın yanlış olduğunu belirten Ali Külçe de “Yıkılan stadyumun yerine cami yapılırsa daha iyi olur ve topluma kazandırılmış güzel bir mekan olur. Bu durumdan ,Cumhurbaşkanı’nın bilgisi yoktur. Cumhurbaşkanı buranın cami yapılmasını ister. Cumhurbaşkanı unutmuştur veya unutturulmuştur. Cumhurbaşkanı’nın eğer ki bu durumdan bilgisi olsa stadyumun yerine cami yapılır. Cami projesinin iptal edilmesi doğru değildir.” diye konuştu.

“Cuma Camii Millet Bahçesi’ne yapılmalıdır”

Cuma Camii’nin yıkılan Kamil Ocak Stadyumu’nun yerine yapılmasını istediklerini belirten Mehmet Ali Öztürk de, “Stadyumun yerinin Millet Bahçesine dönüşeceği, içine cami, sosyal tesisler yapılacağı ve halka hizmet edeceği, toplumun sadece elit kesimine de değil, tüm kesimlerine hitap edecek şekilde bir Millet Bahçesi yapılacağını duyduk. Bu konuda konuşulanlara tanık olduk. Tabi ki böyle bir hizmet yapılırsa hem Gaziantep hem de halk için güzel olur. Burada vakit geçirmek, oturmak, gazete okumak ve halkın faydalanacağı bir bahçe yapılması Gaziantep için hayırlı olacaktır. Temennimiz inşallah bu caminin yapılmasıdır.” dedi.

Necmettin Koçak, Mustafa Eroğlu, Mehmet Aslan, Mehmet Halman ve Mustafa Kılıç ise, Cuma Camii Projesi’nde değişiklik yapılmasının eleştirerek, bu yanlıştan vazgeçilmesini ve caminin ise yıkılan Kamil Ocak Stadyumu’nun yerine yapılmasını istediklerini söylediler. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir