• DOLAR 32.53
  • EURO 34.962
  • ALTIN 2455.39
  • ...
​'Yıllardır dört gözle kutsal topraklara gitmeyi bekliyoruz'
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Kutsal topraklara gidecek hacı adayları için kesin kayıtlar dün başladı. 24 Ocak'a kadar devam edecek kayıtlarda Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yüzde 60, acentelerin ise yüzde 40 kotası bulunuyor.

Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep'te de kutsal topraklara gitmek isteyen hacı adayları, 2020 yılı hac kayıtları için il ve ilçe müftülüklerinde yoğunluk oluşturdu.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın organizasyonuyla ilk defa kutsal topraklara gitmek isteyenlerin 24 Ocak Cuma günü mesai bitimine kadar başvuru yapmaları gerekiyor.

Gaziantep İl Müftü Yardımcısı Mustafa Altun, 2020 yılı hac ön kayıtlarının dün itibariyle başladığını ve 2020 yılında hac için müracaat edecek hacı adaylarının Diyanet İşleri Başkanlığı'nın internet sitesinden ya da müftülüklere bizzat müracaat ederek kayıtlarını yaptırabileceklerini belirtti.

Altun, kurada adı çıkan hacı adaylarının "Kesin Kayıt Yaptırabilir" belgesini e-Devlet sistemi üzerinden alarak kayıtlarını il müftülüklerine ve acentelere yapabileceklerini belirtti.

Hac ibadetinin İslam'ın beş esasından biri olduğunu ifade eden Altun, "Hac ibadetini Rabbimiz zengin olan kişilere farz kılmıştır. Hac ibadeti gücü yeten insanlara farzdır. Kur'an-ı Kerim'de Rabbimiz, 'gücü yeten ve yol bulabilen kişilerin hac etmesi ise Allah'ın (Celle Celaluhu) Müslümanlar üzerine hakkıdır' buyuruyor. Burada gücü yeten ifadesi var. Yani burada Rabbimiz maddi olarak gücü olduğu gibi sağlık ve zaman itibariyle şeklinde de kurallar var." dedi.

Altun, "9 Ocak 2020 tarihinde hac kuraları çekildi. 2 milyonu aşkın hacı adayımız kutsal topraklara gitmek için sırada bekliyor. Bu 2 milyonun içinde sadece yaklaşık 84 bin kişi hacca gitme şansını yakaladı ve diğer kişiler de beklemede kaldı. Onlar için de bir üzüntü oldu. Tabi hac kotası da bu bağlamda değerlendiriliyor. Kişinin gücü yetiyor, parası ve imkanı var ancak hac kotasından dolayı ibadetini yerine getiremiyorsa bu durumda mesul sayılmıyor." ifadelerini kullandı.

"Gaziantep'ten kutsal topraklara bin 895 kişi gidecek"

Gaziantep'te 55 bin kişinin kutsal topraklara gitmek için kayıt yaptırdığını ve 55 bin kişiden bin 895 kişinin kutsal topraklara gidebileceğini belirten Altun, "Gaziantep'e bile baktığımızda 55 bin kişinin içerisinde 2 bin kişiyi bile gönderemiyoruz. Kutsal topraklara gitmek için böyle bir durum var. Hac kayıtlarımız da bu hafta ve önümüzdeki hafta olmak üzere iki hafta boyunca devam edecek. İsmi kurada çıkmış ama bu sene gidemiyorsa o zaman bir dilekçe vermek suretiyle kutsal topraklara gitmeyi önümüzdeki yıla erteleyebilirler. İki sene üst üste ertelediği zaman da tercih hakkı yanıyor. Diğer seneler sıfırdan tekrar başlıyor. Yani tekrar başvurması gerekiyor. Rabbim gitmek isteyen herkese kutsal topraklara gitmeyi nasip etsin." şeklinde konuştu.

10-12 yıldır kutsal topraklara gitmek için bekleyenlerin olduğunu anımsatan Altun, mevcut imkan ve sınırlılıklar çerçevesinde hakkaniyete uygun bir tespiti ancak kura yoluyla gerçekleştirebildiklerini ve kutsal topraklara gitmek isteyenlerin de bu ibadeti yerine getirmesini temenni ettiklerini belirtti.

"Yıllardır büyük bir heyecanla bugünü bekliyordum"

10 yıldır bugünü beklediğini belirten Serpil Erkan, "Hac kuram yıllar sonra bu sene çıktı ve çok mutlu oldum. Mutluluğumu kelimelerle anlatmam mümkün değil. Kutsal topraklara gitmeyi yıllardır büyük bir heyecanla bekliyordum. Rabbim inşallah gitmeyi nasip eder. Rabbim bizi evine davet etti, inşallah davetine de icabet ettirir. Rabbim bu sevinci herkese tattırsın, çok güzel bir duygu. 10 yıldır bugünü bekliyordum ve 10 yıldır kutsal toprakların hasretini çekiyordum. Artık ağlamaktan gözlerim kurudu. Rabbim herkese nasip eylesin. Çünkü çok güzel bir duygu. İsmim hac kurasında çıktığında bir an aklım durdu. Ne yapacağımı şaşırdım ve duygulandım. Sevincimden etrafındakilere sarıldım." dedi.

"10 senedir bekliyordum"

10 yıldır kutsal topraklara gitmek için sıra beklediğini belirten İbrahim Özer, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hac kurasında, başvuru yoğunluğu ve kontenjan sınırı nedeniyle uygulanan kura sisteminin değişmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

Hac kurasında ismim çıkınca çok sevindim. Ancak bu sistem iyi bir sistem değil. Sıra ile olsa daha iyi olur. Çünkü 10-12 yıl bekleyenler var ve burada bir düzensizlik... Bir sene önce kayıt yapanın diğer sene kurada ismi çıkıyor. Fakat diğeri 10-12 sene bekliyor, bu da doğru değil. Ben 2009 yılında kayıt yaptım. 10 senedir bekliyordum. Benim dünürüm 2007 yılından beri bekliyor. Bu sistemin değişmesi lazım. 10 yıl önce 60 yaşındaydım şu anda ise 70 yaşındayım. 60 yaşında kutsal topraklara gitseydim daha iyi olurdu.

"Hac ibadetinin sevinci bir başka oluyor"

9 yıldır kuranın kendilerine çıkmasını beklediklerini belirten Ezo Açık ise, "Dokuz sene önce hac kaydı yaptım. Kız kardeşim 14 yıl önce yazılmıştı. Bu sene kuramız çıktı. Kurada ismimin çıktığını bana gelen mesaj ile öğrendim. Bana mesaj gelince çok sevindim ve mutlu oldum. Birbirimizi kutladık. Allah (Celle Celaluhu) herkese bu sevinci nasip etsin. Çünkü bu sevinç ayrı bir duygudur. Daha önce bir kaç defa umreye gittim ama hac ibadetinin sevinci bir başka oluyor. Rabbim inşallah hac ibadetimizi kabul eylesin." temennisinde bulundu.

"2 gün boyunca sevincimden ağladım"

Hac kurasında isminin çıktığını öğrenince 2 gün boyunca sevinçten ağladığını anlatan Necmiye Bağcı da, "Çok sevinçliyim ve mutluyum. Allah'a (Celle Celaluhu) binlerce kez şükürler olsun, bize bu sevinci tattırdı. Sevincimi anlatamıyorum. Bu günleri gördüğüm için çok mutluyum.  Rabbim kutsal topraklara gitmeyi herkese nasip eylesin." şeklinde konuştu.

"Allah'ın (Celle Celaluhu) misafiri olacağım için çok mutluyum"

Yıllardır en büyük isteğinin kutsal topraklara gitmek olduğunu ve hac kurasında ismi çıkınca çok mutlu olduğunu belirten Ayşe Aksoy da "Allah'a (Celle Celaluhu) hamd olsun bir kaç defa umreye gittim. Bu mübarek toprakları görmek çok güzeldi. Allah'ın (Celle Celaluhu) misafiri olmak çok güzeldi. Rabbim bütün isteyenlere nasip eylesin. Özellikle de gidemeyenlere nasip etsin. Gidenlere de tekrar gitmeyi nasip etsin. Rabbim hac ibadetini yerine getirme duygusunu yaşatacağı için çok mutluyuz. Rabbime sonsuz hamd olsun. Habibine de selat ve selam olsun." diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir