• DOLAR 32.52
  • EURO 34.897
  • ALTIN 2450.534
  • ...
Bitlis'te geçen yıl bin 400 kişi hayatını kaybetti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

350 bin nüfusa sahip kentte, 2019 yılında 7 bin 431 doğum olayı gerçekleşirken, bin 383 kişi de hayatını kaybetti.

Bitlis İl Nüfus Müdürü Rauf Gülmez, 2019 yılında bin 383 vatandaşın hayatını kaybettiğini belirtirken, Bitlis Belediyesi Mezarlıklar Müdürü Tamer Kitapçıoğlu ise, hayatını kaybeden vatandaşlardan 261'inin defin işlemlerinin belediye tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.

Cenaze ve defin işlemleriyle ilgili bilgi veren Kitapçıoğlu, "Bize gelen ihbarlarda, cenaze nerede olursa olsun oradan alıp, hangi camide yıkanacaksa oraya götürüyoruz. Kepçenin girebileceği bir yerse mezarı belediye olarak hazırlıyoruz. Camide, cenaze işlemleri bittikten sonra hangi mezarlıkta defin edilecekse oraya götürüyoruz. Bitlis Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü olarak günün 24 saati hizmet veriyoruz." dedi.

Dijital ortamda kayıt işlemlerinin yapıldığını, kefenlerin ücretsiz dağıtıldığını ve bir öğün taziye yemeği hizmetini sunduklarını dile getiren Kitapçıoğlu, şunları söyledi:

"Hayatını kaybedenin hangi mahalle ve mezarlıkta bulunduğu kaydı mevcuttur. Belediye başkanımız Nesrullah Tanğlay'ın göreve başlamasıyla birlikte birçok güzel hizmetler verilmeye başlandı. Zengin fakir fark etmeden hayatını kaybeden vatandaşlarımızın kefenlerini belediye olarak karşılıyoruz. Cenaze yakını kendisi almak istiyorsa, alabiliyor. Bununla birlikte taziye evlerine bir öğün sıcak yemek hizmetini veriyoruz. Ayrıca sosyal medyada açtığımız sitede, hayatını kaybeden vatandaşımızın bilgisini, nereden kaldırılacağını, hangi camide yıkanacağı, hangi taziye evinde taziyesinin kurulacağını bir yakınının iletişim bilgisiyle birlikte yayınlıyoruz. Vatandaşlardan olumlu dönüşler alıyoruz bu konuda. İl dışına gidecek veya il dışından gelecek cenazeler için yardımcı oluyoruz. 2019 yılında Bitlis merkezde 360 vatandaşımız hayatını kaybetti. Bunlardan 261'nin defin işlemlerini belediye mezarlıklar müdürlüğü olarak yaptık. Bundan sonrada hizmetlerimiz devam edecektir." dedi.

 

Doğum ve ölüm oranlarının ilçelere dağılımı

Bitlis'te, 2019 yılında gerçekleşen doğum ve ölüm olaylarının ilçelere göre dağılımı ise şöyle:

Bitlis merkez ve bağlı köylerde bin 466 doğum oranına karşı 360 ölüm, Tatvan ilçesi ve bağlı köylerde 2 bin 91 doğum oranına karşı 403 ölüm, Ahlat ilçesi ve bağlı köylerde bin bir doğum oranına karşı 82 ölüm, Adilcevaz ilçesi ve bağlı köylerde 774 doğum oranına karşı 61 ölüm, Güroymak ilçesi ve bağlı köylerde bin 160 doğum oranına karşı 94 ölüm, Hizan ilçesi ve bağlı köylerde 489 doğum oranına karşı 158 ölüm, Mutki ilçesi bağlı köylerde 450 doğum oranına karşı 225 ölüm gerçekleşti. Merkezlerin nüfusuna göre en düşük doğum oranı ve en yüksek ölüm oranı Mutki ilçesinde gerçekleştiği görüldü.

(Şükrü Tontaş-İLKHA)









Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir