• DOLAR 34.655
  • EURO 36.359
  • ALTIN 2929.26
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Esnaf ve Sanatkârlar Odasına bağlı 13 odanın verilerine göre, esnaf sayısı düşmeye devam ederken, destek verilmemesi durumunda 4 bin 636'ya düşen esnaf sayısının daha da düşmeye davam edeceği belirtildi.

İşçinin, çiftçinin, emeklinin alım gücünün düşmesinin esnafı doğrudan etkilediğini ve ticaret hacminin daraldığını söyleyen Siirt Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Cemal Koyuncu, devletin destek vermemesi ve iş adamlarının istihdam oluşturmaması nedeni ile halkın alım gücünün düştüğüne bu nedenle de esnafın kepenk kapattığına dikkat çekti.

"Esnaf teşkilatı olarak bitik durumdayız"

Siirt'te Esnaf ve Sanatkârlar Odası olarak bitme noktasına geldiklerini ifade eden Koyuncu, Siirtli iş adamlarına seslenerek Siirt için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini ifade etti.

Koyuncu, "Esnaf Birliği Başkanı, yönetim ve teşkilatımızla her zaman söylediğimiz tek bir şey var 'Esnaf, esnaf, esnaf' diyoruz. Ama bakıyoruz ki esnaf bitme noktasına geldi. Esnaf artık açtığı gibi kapatmaya başladı. Siirt çıkmaz bir sokak olduğu için büyük bir işsizlik mevcut ve köylerden şehre iş bulmak amacıyla göç eden köylüler var. Bunlar iş yeri açtıklarında bir müddet sonra kapatmak zorunda kalıyorlar. 13 mesleki odamız var ve bunların hiç birinin ayakta duracak hali kalmadı. Bu gidişatımız ne olacak? İş sahası açılması için sürekli Siirtli iş adamlarımıza sesleniyoruz. Siirt için herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor." diye konuştu.

"Yüksek prim ve vergi yükünden dolayı 6 bin olan esnaf sayısı 4 bin 636'ya düştü"

Yüksek prim ve vergi yükünden dolayı haklı olarak esnafın kepenk kapattığını belirten Koyuncu, devletin destek vermemesi, iş adamlarının da istihdam oluşturarak yeni iş sahaları açmaması durumunda kapanan esnaf sayısının artarak devam edeceğini kaydetti.

Koyuncu, "

Esnafın prim ücreti 650 TL iken bu gün 860 TL'ye yükselmiş durumda ve esnaf iş yapamadığı için bu primi ödeyemiyor. Bu nedenle iş yerini kapatmak zorunda kalıyor. İşsizlikten dolayı çoluk çocuk mağdur oluyor. Elimdeki resmi belgelere göre 21 Haziran 2019 tarihi itibariyle 6 bin olan esnaf sayısı 4 bin 636'ya düştü. Hal bu şekilde olunca esnaf bitme noktasına geldi. Esnafın devletten bazı beklentileri var. Esnaf kefaretten esnaflara sağlanan kredilerin fazlalaştırılmasını istiyoruz. Devlet esnafına el uzatırsa esnaflar iş yapar. Ya devlet esnafına sahip çıksın yâda iş adamları buraya gelip istihdam sağlasın başka çaremiz yok." dedi.

"Esnaf sigorta primini ödeyemiyor"

Esnaf ve Sanatkârlar Odasına bağlı 13 odanın verilerine göre esnaf sayısı daha da düşmeye devam ettiğine dikkat çeken Koyuncu, destek verilmemesi durumunda 4 bin 636'ya düşen esnaf sayısının düşmeye davam edeceğine vurgu yaptı.

Koyuncu, "Bu şekilde devam ederse bu birlik kalkacak ve ne yapacağımızı bilmiyoruz, şaşırdık kaldık. Bu sorun sadece Siirt'te değil bütün bölge aynı sorunla karşı karşıya Bitlis, Siirt, Batman, Şırnak, Mardin hepsinde aynı sorun var. Katıldığımız bütün toplantılarda sorduğumuzda aynı sorunun yaşandığını öğreniyoruz. Kendimizden korkuyoruz, acaba ne olacak, esnafım ne yapacak? Diye endişe ediyorum. Esnaf sigorta primini ödeyemiyor. Esnaf ne yapsın? Terk edip bir kenara çekilecek bu gayet açık ve net." ifadelerini kullandı.

 

"Esnaf iş yapamayınca kapatıyor ve o yaptığı masraf ta cebinden gidiyor"

2019 yılında terk eden esnaf sayısının yeni açan esnaf sayısını oldukça geçtiğini dile getiren Koyuncu, "Tabi yeni açıp ta bir iki ay içerisinde kapatanlar da oluyor. İş yapamayınca kapatıyor ve o yaptığı masraf ta cebinden gidiyor. İş yeri açıp daha sonra kapatmak zorunda kaldığında ise 5 bin 600 TL para veriyor. Esnafa niye kapatıyorsun? Diye sorulduğunda 'iş yok ne yapayım'  diyerek yanıt veriyor. Devlet yetkililerine seslenmek istiyorum. Siirt'e bir acemi birliği açılsa yâda Cumartesi-Pazar günleri er ve erbaşları çarşı iznine bıraksalar, alış veriş yapacaklar ve bu esnafı biraz olsun rahatlatacak." şeklinde konuştu.

Esnaf kazandığı paranın yüzde 20'sini devlete ödemektedir

Devlet, adaletli bir vergi uygulasın ki bizlerde seve seve vergimizi ödeyelim diyen Koyuncu, "Yetkililer bize yardımcı olsalar biz onlara hizmetkâr oluruz. Yetkililer bu şekilde davranmaya devam ederse bizde tavır gösteririz. Esnafı olmayan bir ülke çökmeye mahkûmdur. Esnaf devletin şah damarıdır. Esnaf, kazandığı paranın yüzde 20'sini devlete ödemektedir. Biz bu vergiyi öderken de gurur duyuyoruz. Benim berberim, terzim, fırıncım, marangozum bu parayı ödediğinde bu paranın baraj, okul, hastane olarak kendisine döneceğinin farkındadır. Biz bu parayı ödeyelim ama çalışamadıktan sonra nasıl ödeyeceğiz? Para kazanıp o şekilde ödememiz gerekiyor." diye konuştu. (Murat Orhan-İLKHA)







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız