"Cuma Camii şehrin başka bir noktasına yapılacak"
Gaziantep Valisi Davut Gül, Millet Bahçesi Projesi kapsamında yıkılması planlanan valilik binasının yıkılmayacağını ve yerine yapılacak Cuma Camii’nin şehrin başka bir noktasına yapılacağını söyledi.
Gaziantep Valisi Davut Gül, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" nedeniyle kentte görev yapan basın mensuplarıyla bir araya geldi.
Kentteki bir otelde düzenlenen programda gazetecilere hitap eden Vali Gül, gazetecilerin önemli bir görev yaptığını ve zor şartlarda çalışan basın mensuplarını takdir ettiğini söyledi.
Programda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Vali Gül, TOKİ tarafından geçtiğimiz ay ihalesi yapılan ve sonucu büyük bir merakla beklenen Gaziantep Millet Bahçesi'nde Cuma Camii'nin yeri ile ilgili bilgi verdi.
Yıkılan Kamil Ocak Stadyumu'nun yerine yapılacak Gaziantep Millet Bahçesi'nde yer alacak olan Cuma Camii'nin daha sonra ise yıkılması planlanan Valilik binasının yerine yapılması kararlaştırıldığını ifade eden Gül, valilik binasının yıkılmayacağını ve yerine yapılacak olan Cuma Camii’nin şehrin başka bir noktasına yapılacağını belirtti.
Kent merkezindeki Valilik binasının ve yanında bulunan Emniyet Müdürlüğü binasının da yıkılarak bu alanın şehir meydanına dönüştürülmesinin planlandığını, yıkımın ne zaman gerçekleşeceğinin henüz net olmadığını belirten Gül, mevcut valilik binasının ise Türkiye'deki en çirkin valilik binası olduğunu belirtti.
Gül, Gaziantep'te valiliğin yanı sıra merkez ilçeler Şahinbey ve Şehitkamil hükümet konaklarının da Türkiye'deki en kötü hükümet konakları olduğuna dikkat çekti.
Valilik binasının yeni bina yapılıncaya kadar yıkılmayacağını belirten Gül, "Ben Gaziantep’e geldiğimde planlanan bir proje vardı. Merkeze bir cami ihtiyacı var, cami yapılsın. Bu arada da caminin olduğu yer valiliğe denk geliyordu, valiliğinde yıkılması planlanıyordu ve proje beli bir aşamaya geldikten sonra bir değişiklik oldu. Cami valiliğin olduğu yere sığıyor ama caminin güzelliği, iştahımı çok görünmüyor, hissedilmiyor. Bu açıdan da oraya sıkıştırılma durumu çok olmadı ve içimize sinmedi. Tabi ki caminin yapılmasıyla aslında valiliğin yıkılması birbirinden bağımsızdır. Cami ile ilgili ‘Gaziantep'te yeni imara açılan bölgelerde etrafında 100-200 bin metrekare alanı olan bir yere yapılsın’ denildi. Bu caminin yüksekliği dünyadaki en yüksek camilerden biri, mimarisi özel ve bir hayırsever yapıyor. Bu anlamda bir kamu parası da harcanmıyor." dedi.
Cuma Camii’nin başka bir bölgeye yapılacağını belirten Gül, "Onunla ilgili de 2-3 alternatif var. Bu 2-3 alternatif şehircilik anlamında hangisine sığarsa ona yapacağız. Ama bu ölçekte olmasa da meydanda bir camiye ihtiyaç var. Dolayısıyla da küçük ve 2 bin 500 kişinin aynı anda namaz kılabileceği bir cami yapılacak. Çünkü millet bahçesi yapılıyor. Millet bahçesi yaklaşık 50 bin metrekare olacak. Bu 50 bin metrekarenin 2 bin 500 metrekare oturum alanı olan bir cami yapılacak. Küçük bir cami, yanına millet bahçesi, büyük bir cami ve büyük bir caminin de eklentileriyle ikinci bir millet bahçesi olacak. İki tane cami iki tane millet bahçesi olacak." ifadelerini kullandı.
Valilik binasının ne zaman yıkılacağının henüz net olmadığını belirten Gül, "Valiliğimizin toplam kapalı metrekaresi 12 bin metrekaredir ve bu şu anlama geliyor. Bugün valiliği yapmak isterseniz yaklaşık bin 700 lira çarptığımızda 20 milyon TL bedeli var. Valiliğin de güçlendirilmeye ihtiyacı var. Valilik binamız Türkiye'deki diğer valiliklere girdiğinizde bunu göreceksiniz Türkiye'nin en çirkin valilik binası. Valiliği şimdilik yıkmayacağız. Ama yeni bir valilik binası yapacağız. Yeni valiliği yapacağımız yer, valiliği temsil noktasında olan birimlerinin olduğu Karayolları şantiyesinin olduğu alana yapacağız. Bu valilik binası tamamlanmadan mevcut valilik binasına dokunulmayacak. Eğer valilik binası tamamlandığında Allah (Celle Celaluhu) izin verirse, büyüklerimizde takdir ederse ve ben de burada olursam, valilik binasını yıkacağız." şeklinde konuştu.
Kentte yeni bir Emniyet Müdürlüğü’nün de yapılacağını ve mevcut binanın yıkılacağını belirten Gül, "Bu şehirde her şey var ama bir şehir meydanı yok. Yani hayat piknik yapmak ve mangal yapmaktan ibaret değildir. Şehirleri şehir yapan belli semboller vardır. Dolayısıyla da merkezde bir meydanımız olacak. Valiliğin ve Emniyet Müdürlüğü'nün olduğu yerde bir yapılaşma düşünmüyoruz ve bu alanı meydan yapacağız. Yeni yapacağımız valilik binasının önünde de 10 bin metre kare yeşil alan olacak. Gaziantep'e gelip valilik önünde fotoğraf çekip ‘paylaşayım’ diyen yoktur. Çünkü öyle bir güzelliğimiz yok. Ama yeni yapacağımız güzel binamız ile bu da olacak. Bu arada Gaziantep'te özel sektör önde olduğu için kamu binaları anlamında eksiklik var. Şahinbey Hükümet Konağı 900 bin nüfuslu yer ama Türkiye'nin en kötü hükümet konağı. Şehitkamil Hükümet Konağı 700 bin nüfuslu yer Türkiye'nin en kötü hükümet konağı. Hükümet konağı derken şöyle düşünmeyin kaymakam kendine oturacak yer arıyor. Aksine vatandaşa kolay ve kaliteli hizmet vermeyi amaçlıyoruz. Nüfus binalarımız yol üzerinde kiralık, sosyal yardımlaşma binalarımız yol üzerinde kiralık. Vatandaş gelse otursa kaliteli hizmet alsa daha iyi olmaz mı? İki merkez ilçemize hükümet konağı yapılması için düşüncemiz var." dedi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)