• DOLAR 32.58
  • EURO 34.988
  • ALTIN 2457.023
  • ...
Sincan`da Kentsel Dönüşüm Başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ANKARA - Sincan`da Osmanlı Mahallesi Doğankent Yapı Kooperatifi`ndeki 5 blok, taşıdığı yüksek risk nedeniyle kentsel dönüşüm kapsamında törenle yıkıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, törende yaptığı konuşmada, Türkiye`nin geliştiğini ve kalkındığını, diğer devletlerle mukayese edildiğinde dünyaya parmak ısırttığının görüldüğünü söyledi.

Türkiye`nin 74,4 milyon nüfusunun yüzde 76`sının şehirlerde yaşadığına işaret eden Bakan Bayraktar, ülkede yaklaşık 20 milyon konut stokundan 15 milyonunun deprem fay hattı üzerinde bulunduğunu, bunlardan 6,5 milyonunun da mutlaka yenilenmesi gerektiğini vurguladı.

AK Parti`nin iktidarda olduğu 10 yılda, devlet eliyle 500 bin konut yaptıklarını, özel sektörün de 4,5 milyon konut inşa ettiğini anlatan Bakan Bayraktar, bunların mühendislik hizmeti almış konutlar olduğunu dile getirdi.

Bu sürecin Türkiye`ye büyük tecrübe kazandırdığını ifade eden Bakan Bayraktar, ``İnşaat sektörü gelişti. Şimdi tüm dünyaya müteahhit ihraç ediyoruz. Tüm dünyada müteahhitlik ihaleleri alıyoruz. Fakat Türkiye`deki bu konut stokumuzun mutlaka yenilenmesi lazım`` diye konuştu.

Bakan Bayraktar, dönüşümün sosyal devlet ciddiyetiyle yürütülmesi için yasada valilere önemli yetki ve sorumluluk verdiklerine de işaret etti.

Türkiye`nin enerjiye yılda yaklaşık 60 milyar dolar para verdiğini dile getiren Bakan Bayraktar, enerjinin yüzde 40`ının binalarda kullanıldığını ancak bu yüzde 40`ın yarısından fazlasının da havaya savrulduğunu belirtti.

Bakan Bayraktar, bu kapsamda artık yeni binaların enerji tasarruflu yapıldığını, buna yönelik belgesi olmayan binalara iskan izni vermediklerini bildirdi.

Bakan Bayraktar, şöyle devam etti: ``Kentsel dönüşüm bizim için olmazsa olmazdır. Önümüzdeki en önemli kulvarımızdır, yol haritamızdır. Altyapısını tamamlamış, yolları, meydanları güzel, ulaşımını halletmiş, her türlü şehircilik hizmetini daha modern şekilde alabilen, modern dünyanın gerektirdiği sosyal donatılarla bezenmiş yeni yerleşim yerlerini mutlaka yapacağız. Bu bizim ahdimizdir.\" (Ayetullah Turgut - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir