• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
"Ekonomik sorunlar yerel medyaya kan kaybettiriyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Kağıt temininde tamamen dışa bağımlı olan Türkiye’de yazılı basın adeta can çekişiyor. Yerel gazeteler artan maliyetlerle artık baş edemiyor. Artan maliyetleri biraz olsun azaltmak adına Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de bazı gazeteler, siyah beyaz yayınlanma ve sayfa sayısını azaltma yoluna gitti.

Her geçen gün artan maliyetler karşısında ayakta durmakta zorlandıklarını, ekonomik sorunların yerel medyayı dar bir çıkmaza soktuğuna dikkat çeken Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İbrahim Ay, artan maliyetler ve ekonomik nedenlerden dolayı birçok TV, radyo ile gazetenin kapandığını belirtti.

 

Yerel medyanın mevcut sorunlarının devam etmesi durumunda önümüzdeki günlerde birçok TV, radyo ile gazetenin kapanabileceği uyarısında bulunan Ay, yerel medya başta olmak üzere tüm basına sahip çıkılması çağrısında bulundu.

Basın İlan Kurumu ve satış geliri dışında başka bir gelirleri olmayan yerel medyanın artan maliyetlerle baş edemediğini belirten Ay, Gaziantep’te bu durumdan etkilenen bazı yerel gazetelerin sayfa sayısını düşürdüğünü, bazı gazetelerin ise yaklaşık 2 yıldır tamamen siyah-beyaz çıktığını belirtti.

Kağıt, baskı ve boya gibi maliyetlerin yükselmesinin yanı sıra reklam ve ilan gelirlerinin de düşmesiyle ciddi sıkıntılar yaşayan yerel gazetelerin sorunlarına daha kalıcı çözüm beklediklerini belirten Ay, bu konuda herkesi duyarlı olmaya davet etti.

"Maliyetlerimizin her geçen gün artması bizleri zorluyor"

Yerel basının önemine değinen Ay, "Çünkü bizlerin, sizlerin yaptığı haberler yerelden ulusala gidiyor. Tabi basın 4’üncü kuvvet olarak görünse de son yıllarda her geçen gün yerel basının önemi azalıyor. Yerel basın her geçen gün zor durumda ve zor şartlar altında yayın hayatlarını sürdürüyorlar. Gazetelerin gelirlerinin her geçen gün düşmesi ve maliyetlerimizin her geçen gün artması bizleri çok zor duruma koyuyor. Yine işitsel anlamda baktığımızda radyo ve televizyonların frekans ücretlerinin yüksek olması, televizyonların ücretlerini RTÜK’e dolarla ücret ödemesi bizleri çok zor duruma koyuyor." dedi.

Gazetelerin en büyük gelirlerinin resmi ilanlar olduğunu ancak resmi ilan gelirlerinin her geçen gün düştüğüne dikkat çeken Ay, "Ama maliyetlerimize baktığımızda ise bir gazetenin kağıt, kalıp, boya ve diğer ürünlerin hepsi ithal ürünler. Bunların hepsini dövizle alıyoruz. Ama gelirimize baktığımızda gelir kaynağımız her geçen gün düşüyor. Bundan 4 yıl önce Gaziantep’te resmi ilan alan gazeteler 25 ve 30 bin TL resmi ilan ücreti alırken, şu anda aylık ortalamaya baktığımızda bir gazete 11 bin TL resmi ilan alıyor. Yani yerel basın son zamanlarda çok zor durumda ve çok zor şartlar altında yayın hayatlarını sürdürüyorlar." şeklinde konuştu.

"Basın yasası yeniden düzenlenmeli"

Basın yasasının acil bir şekilde günümüz koşullarına daha duygun bir şekilde yeniden düzenlenmesini istediklerini belirten Ay, "Bir an önce yetkililerden basın kanununun değişimini istiyoruz. Çünkü Türkiye ve Gaziantep genelinde her önüne gelen gazete çıkarıyor. Haftalık gazeteye saygı duyuyoruz, haftalık gazetede olmalı ama haftalık gazete ayda bir defa bile çıkmayan gazetelerimiz var. Bunun kanunen bir yaptırımı olması lazım. Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti olarak hiçbir yaptırım yapamıyoruz ve öyle bir yetkimiz de yok. Aslında bu durum Türkiye’nin kanayan bir yarası. Gaziantep’te şu anda 40’ın üzerinde haftalık gazete var. 25 tane günlük yayınlanan gazete var, bunlardan 14 tanesi resmi ilan alıyor." diye konuştu.

"Yerel basının sorunları bir an önce ivedilikle çözülmeli"

Türkiye genelinde birçok yerel medya kuruluşunun kapanmak zorunda kaldığına dikkat çeken Ay, bu zorluklar devam ettiği sürece, çok sayıda yayın organının daha kapanmak zorunda kalacağına işaret ederek, şunları söyledi:

Televizyonlara dönüp baktığımızda Gaziantep’te uyduda olan bir televizyonumuz geçen gün kapandı. Karasal ve internet üzerinden yayın yapıyor. Buna dönüp baktığımızda RTÜK bedeli ulusal ve yerelde de aynı. Böyle haksız bir durum da var. Yetkililer tarafından bunun düzeltilmesini istiyoruz. Gerçekten yerel basın çok önemli ve yerel basın bir şehrin aynasıdır. Yerel basının sorunları bir an önce ivedilikle çözülmesini ve bu konuda yetkililerin bizlere yardımcı olmasını istiyoruz.

"Halkımızı en doğru şekilde bilgilendirmeniz lazım"

Her mesleğin meslek ilkeleri olduğu gibi gazeteciliğin de meslek ilkelerinin olduğunun altını çizen Ay, gazetecinin temel görevinin gerçekleri nesnel bir biçimde çarpıtmadan ve sansürlemeden aktarmak olduğunu belirtti.

Ay, "Yerel medya olarak şehri yönetenler ile halk arasında köprü olmamız lazım. Doğrular ne ise bu şekilde halkımızı bilgilendirmeniz lazım. Tabi ki bir çıkar gözetmeksizin halkımızı da en doğru şekilde bilgilendirmeniz lazım. Yanlışlar varsa düzeltmek ve belgesi varsa haber yapmamız lazım ki yanlıştan dönülmesini sağlamamız lazım. Bu da uyarı niteliğinde olmalıdır ve yapıcı eleştirilerde bulunmamız lazım. Bunu Gaziantep basını bir nevi yapıyor." diye konuştu.

 Türkiye genelinde yerel basının can çekiştiğine dikkat çeken Ay, özellikle de yerel gazetelerin çok zor durumda olduğunu ve "Gazetemi yarın nasıl çıkarabilirim?" diye düşündüğünü, bu durumun en büyük kaygıları olduğunu da sözlerine ekledi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir