• DOLAR 34.424
  • EURO 36.332
  • ALTIN 2836.156
  • ...
Rusya'dan YPG'ye 10 maddelik yol haritası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 


Rus askeri heyet, 26 Aralık 2019 tarihinde Kamışlı’da YPG'li yetkililerle yaptığı toplantıda, Baas rejimi ile müzakereler konusunda 10 maddelik yol haritası sundu.

Rusya’nın Baas rejimi ile Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi arasında uzlaşı için önerdiği yol haritasındaki 10 madde şöyle;

- YPG'nin Suriye Anayasa Komitesi çalışmalarına katılması.

- YPG siyasi hareketinin Baas rejiminde temsil edilmesi.

- Suriye sınır muhafızlarının, Irak sınırındaki Semelka Sınır Kapısı’ndan Fırat’ın batısındaki Menbiç’e uzanan Türkiye sınırına konuşlandırılması.

- Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Baas rejimi arasında diyaloğun başlatılması

- İki taraf arasında ortak ekonomik ve askeri komitelerin kurulması.

- Kürtler için resmi belgelerin düzenlenmesi ve Kürt okullarında eğitim gören öğrencilere diplomaların verilmesi.

- Rakka’nın Tabka kasabasındaki Fırat Barajı başta olmak üzere, enerji kaynaklarından faydalanmak için taraflar arasında koordinasyon kurulması.

- Esed güçlerinin YPG'nin kontrolü altındaki bölgelerindeki okul ve üniversitelerden çekilmesi.

- Halep’i Ebu Kemal kasabası üzerinden Irak sınırına bağlayan karayolun açılması.

- Fırat’ın doğusunda konuşlu Baas güçlerinin kontrol noktalarının güvenliği için çalışılması ve YPG'nin oluşturduğu tehdit ve tehlikelerin engellenmesi.

İlk olarak Suriye’nin başkenti Şam’a giden Rus heyet, 25-26 Aralık arasında Baas rejimi yetkilileriyle yoğun görüşmeler gerçekleştirdi. Heyet, 26 Aralık günü Kamışlı’da PYD yöneticileriyle bir araya geldi.

Kaynaklar, Kürt siyasi partileri içindeki bölünmeleri de dikkate alan Rus heyetin, Kamışlı’daki toplantıda katılımcıların çözüm için görüşlerini dinlediğini belirtti.

Toplantıda üç ana meselenin ele alındığını belirten kaynaklar, bunları şöyle sıraladı;

- Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin kontrol ettiği ve ülke topraklarının yaklaşık yüzde 20’sini oluşturan 7 bölgedeki yerel yönetimlerin geleceği,

- YPG ve yerel asayiş polislerinin hususiyetlerinin yanı sıra asayiş polislerinin gelecekte üstleneceği role, konuşlanacağı bölgelere ve sınırları dışındaki savaşlara katılımına saygı duyulması,

- Rejimin bu bölgelerde güvenlik yaklaşımını ve askeri çözümlere başvurmaması.

Özellikle son maddenin önemini vurgulayan katılımcılar, 2020 Suriye’sindeki şartların 2011 öncesi gibi olmadığına işaret ederek, söz konusu maddenin gözetilmemesi halinde bölgede tüm taraflar için felaketle sonuçlanacak savaşların baş göstereceğini ifade ettiler.

Rus heyetinin Şam ziyareti öncesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yardımcısının taraflarla iletişim kurduğunu belirten kaynaklar, farklı tarafların görüşlerini dinleyen Rus heyetinin önümüzdeki günlerde tekrar Şam’a dönebileceğini kaydetti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir