Öğrenci velilerine seçmeli ders çağrısı
ÖNDER Gaziantep Şube Başkanı Yemliha Aksoy, Kur'an-ı Kerim, Peygamber Efendimizin Hayatı ve Temel Dini Bilgiler derslerinin içinde yer aldığı seçmeli derslerin seçilmesi için öğrenci velilerine çağrıda bulundu.
Okullarda "seçmeli dersler" bölümünde Kur'an-ı Kerim, Hazreti Muhammed'in Hayatı ve Temel Dini Bilgiler derslerinin seçimi için velilerin imzalayacağı dilekçelerle okul müdürlüklerine yapacakları son başvuru tarihi 9 Ocak Perşembe günü sona eriyor.
Çocukları ortaokul ve liselerde eğitim gören öğrenci velilerinin bu tarihten önce okul müdürlüklerine imzalayacakları dilekçelerle başvurmaları, öğrencilerin ise "seçmeli dersler" bölümünde başta Kur'an-ı Kerim olmak üzere Hazreti Muhammed'in Hayatı ve Temel Dini Bilgiler derslerini seçmeleri gerekiyor.
Seçmeli ders tercihlerinin son başvuru tarihinin yaklaşmasıyla velilere hatırlatmalarda ve çocuklarının da bu dersleri seçmeleri konusunda çağrıda bulunan ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Gaziantep Şube Başkanı Dr. Yemliha Aksoy, Kur’an-ı Kerim, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in Hayatı ve Temel Dini Bilgiler derslerinin önemine dikkat çekti.
Aksoy, “Genç yavrularımızın din, ahlak ve değerler dünyamızdan kopmaması adına Temel Dini Bilgiler, Hazreti Muhammed’in Hayatı ve Kur’an-ı Kerim derslerini tercih etmeleri hususunda onları teşvik etmeliyiz.” dedi.
Seçmeli derslerle ilgili vatandaşların çok bilgili olmadıklarını, seçmeli derslerin ne olduğunu ve seçmeli dersleri nasıl seçecekleri konusunda pek bilgi sahibi olmadıklarını belirten Aksoy, bu konuda okul idarecilerine ve öğretmenlerine de önemli görevler düştüğünü söyledi.
“Seçmeli dersler öğrencilerin manevi yönüne dokunan derslerdir”
Seçmeli derslerin önemine dikkat çeken Aksoy, “Seçmeli dersler denildiğinde ülkemizde ortaokul ve liselerde uygulanan üç dersimiz var. Daha da fazla ders var ama bizim için önem arz eden üç dersimiz var. Bu dersler bizim için gerçekten önemlidir. Birincisi, Kur’an-ı Kerim'i yüzünden okuma dersi, ikincisi Peygamber Efendimizin Hayatı ve üçüncüsü de Temel Dini Bilgiler dersi olmak üzere üç dersimiz var. Dikkat edildiğinde her üç derste bir öğrencinin daha çok manevi yönüne işaret eden, manevi yönüne dokunan ve manevi terbiye noktasında etkisi olan derslerimizdir.” dedi.
Kur’an-ı Kerim’in bir hidayet kaynağı olduğunun bilinmesi gerektiğini belirten Aksoy, her Müslüman’ın Kur’an-ı Kerim’i öğrenmesi, öğretmesi ve hayatını da Kur’an-ı Kerim’e göre dizayn etmesi gerektiğini ifade etti.
“Öğrenci velilerinin seçmeli dersler için okula dilekçe vermeleri gerekiyor”
Okul idarecilerinin seçmeli dersler konusunda öğrencileri teşvik ve bu konuda velilere yardımcı olması gerektiğini belirten Aksoy, şunları söyledi:
“Seçmeli ders ile ilgili vatandaşlarımız ne yapacaklarını pek fazla bilmiyor. Özellikle öğrenci velisinin ve öğrencilerin Kur’an-ı Kerim, Peygamber Efendimizin Hayatı ve Temel Dini Bilgiler derslerini alabilmesi için okula bir dilekçe vermeleri gerekiyor. Ama çoğu zaman seçmeli dersler gündemde olmadığından, fark edilmediğinden, kamuoyunun gündemine gelmediğinden dolayı ya da okullarda idarecilerimiz bunu yeterince gündeme getirmediklerinden, derslerde öğrencilere bu seçmeli olan dersleri hatırlatmadıklarından veya seçmeli dersleri seçmeleri noktasında yeterince teşvik bulamadıklarından dolayı maalesef çok fazla ne öğrencimizin ne de velimizin gündemine gelmiyor. Bundan dolayı bu tür derslerin gündeme gelmesi, özellikle seçmeli derslerin seçim zamanında gündeme gelmesi çok önem arz ediyor.”
“Seçmeli dersler çocuklarımızın maneviyatı için önemlidir”
Manevi eğitimin önemine dikkat çeken Aksoy, “Hepimizin bildiği gibi insan sadece bedenden ibaret ya da beden ve fiziki ihtiyaçlardan ibaret olan bir varlık değildir. Aynı zamanda bir ruhu, kalbi, aklı, şuuru olan varlık olarak da insanı kabul etmemiz gerekiyor. Bedenin ihtiyaçları olduğu gibi ruhun ve kalbin ihtiyaçlarının olduğu, bir takım manevi tesellilere muhtaç olduğunu hepimizin kabul etmesi gerekiyor. Bu derslerimiz bir anlamda çocuklarımızın yani yeni yetişen neslimizin maddi ihtiyaçları ile birlikte ilmi manada manevi ihtiyaçlarının da karşılanması, onların bu ihtiyaçlarını öğrenmesi, bu ihtiyaçlarını nasıl giderecekleri ile ilgili dersleri alması çok önem arz etmektedir. Çünkü maneviyat bir anlamda insanın azgın ve kızgın duygularının engelleyicisi konumundadır. Nefsin her zaman iyi şeyler telkin etmediğini, çoğu zaman kötü şeyler telkin ettiğini biliyoruz. Nefsin bu kötü telkinlerine karşı manevi gücümüzün, dünyamızın donanımlı ve güçlü olması lazım ki nefsin olumsuz isteklerini bir şekilde engelleyebilelim. İşte Kur'an-ı Kerim dersi, Peygamber Efendimizin Hayatı ve Temel Dini Bilgiler derslerimiz, bu noktada çocuklarımızın ahlaki yönden, iman ve ibadet noktasında da hassasiyetlerinin gelişmesine, Kur'an ve sünnet-i seniyye doğrultusunda Allah'ın (Celle Celaluhu) rızasına uygun bir hayat yaşaması noktasında çocuklarımızın olması gereken bilinç ve şuur düzeyine ulaştıracak derslerdir. Bundan dolayı bu dersler çok önemlidir.” diye konuştu.
“Ahlaklı bir toplumun yolu ahlaklı bireylerden geçmektedir”
Seçmeli derslerin öğrencilerin manevi hayatı için çok önemli olduğunu belirten Aksoy, “Kişinin manevi donanımı eksik olursa Avrupa ülkelerinde bunu çok daha fazla görmekle birlikte kendi ülkemizde de artık görmeye başladığımız gençliğin içerisine düştüğü bir takım sıkıntılar var. Sadece kendisini değil aynı zamanda çevresini, ailesini de çıkmazlara ve sıkıntılara sürükleyen bir takım hastalıklar maalesef zuhur etmiştir. Fuhşun yaygınlaşması, bir takım zararlı madde alışkanlıklarının artması ve bir takım terör örgütlerinin hedefi olmak gibi gençliğimizin muhatabı olduğu bu sıkıntılara engel, çözüm ve set olabilmenin yolu aynı zamanda bizim kendi milli ve manevi değerlerimizi çocuklarımızın kalplerine ve ruhlarına bu duyguları, değerleri ve hisleri yerleştirmekten geçiyor. Seçmeli dersler bundan sonraki süreçte ülkenin teminatı olabilecek bu gençlerimizin geleceğe daha güvenle bakması noktasında çok önem arz eden derslerdir.” ifadelerini kullandı.
Toplumun manevi dinamiklerini oluşturacak seçmeli derslerin zorunlu olması gerektiğini vurgulayan Aksoy, bu yönde ciddi bir talebin olduğuna dikkat çekerek, bir milletin manevi dinamiklerinin seçmeli derslerin inisiyatifine bırakılmaması gerektiğini vurguladı.
Aksoy, öğrencilerin geleceklerini şekillendirecek olan seçmeli dersler konusunda hem velilerin hem de öğrencilerin acele davranarak ders seçimlerini son güne bırakmamaları, seçmeli dersler için son gün beklenilmeden bir an önce gerekli işlemlerin yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)