• DOLAR 32.579
  • EURO 35.01
  • ALTIN 2460.243
  • ...
İdliblilerin göçü devam ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Rusya, Esed rejimi ve destekçilerinin saldırıları nedeniyle, Türkiye sınırına kasım ayının başından bu yana yerinden edilen İdliblilerin sayısı 330 bini geçti.

Türkiye'nin Rusya ile vardığı mutabakat kapsamında sözde “Gerginliği Azaltma Bölgesi" olarak ilan edilen İdlib ve çevresinde, rejim güçleri Rusya ile birlikte katliamlarını sürdürüyor. Son 2 ayda yüzlerce sivil katledilirken, artan saldırılar nedeniyle katliamdan kaçan on binlerce İdlibli, Türkiye sınırına göç etmek zorunda kalıyor.

 

İdlib kentinin güney kırsalına yönelik rejim ve Rusya tarafından yapılan bombardımanlardan kaçmak zorunda kalan siviller, Türkiye'nin kontrolünde bulunan Azez, El Bab, Afrin ve Cerablus'a göç ediyor.

Her gün binlerce İdlibli, evini terk ederek yanına alabildikleri eşyalarla güvenli noktalara göç ederken, yerleşecek bir mekân bulamayan çok sayıda sivil ise sınıra yakın yerlerdeki tarım arazilerine kurulan çadırlara yerleşiyor.

Kentin güneydoğusundaki ilçelere savaş uçaklarıyla yapılan bombardıman nedeniyle her gün onlarca sivil hayatını kaybederken, yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, evlerini terk etmek zorunda kalan sivillerin sayısı 330 bini aştı.

Canlarını kurtarmak için yaşadıkları kenti terk etmek zorunda bırakılan ve Türkiye sınırına yakın olan bölgelere göç eden İdlibliler, araçlarına yükledikleri eşyalar ile birlikte hayata tutunmak için Türkiye sınırına yakın bölgelere göç ederken, kimileri de İHH başta olmak üzere diğer yardım kuruluşlarınca kurulan çadır kentlerde kalıyor.

İdlib'in çeşitli bölgelerinden göç eden Suriyeliler, Türkiye sınırına yakın bölgelerde sığındıkları çadır kentlerde kış mevsiminin zor şartlarıyla mücadele ederken, çadır kentlere sığınan İdliblilerin zorlu göçü ve yaşamları, havaların soğuması ve yağmurla beraber her geçen gün daha da zorlaşıyor.

Havaların iyice soğuması üzerine bir yandan ısınma problemini gidermeye çalışan ve diğer yandan da yağmur sonrası çamur deryasına dönüşen yol ve çadırlar için çözüm bulmaya çalışan İdlibliler, ısınmak için battaniye, kışlık kıyafet, soba ve yakacak ihtiyaçları için yardım bekliyor.

Kış mevsiminin çok zor şartlarıyla mücadele eden Suriyeliler, İHH başta olmak üzere bölgedeki yardım kuruluşlarının ve hayırseverlerin desteğiyle hayata tutunurken, çadır kurma imkanı olmayanlar için de çadırlar kuruluyor.

İHH’dan İdlibli ailelere çadır desteği

Suriye’nin İdlib ilinin güney kırsalından bombardıman nedeniyle Türkiye-Suriye sınırındaki bölgelere doğru göç eden sivillere İHH tarafından Azez’de 135 aileye çadır kuruldu.

Esed rejimi ve Rusya'nın bombardımanından dolayı göç ederek Azez ve kırsalına yerleşen İdliblilere İHH çadır kurulumunu gerçekleştirdi.

İdlib'teki son durum ve yaptıkları yardımlarla ile ilgili bilgi veren Suriye İHH Babu Selam Sorumlusu Hasan Aksoy, son bir ay içinde 20 binden fazla insanın bu bölgelere göç etmek durumunda kaldığını söyledi.

“Son bir ay içinde 20 binden fazla insan bu bölgelere göç etti”

Aksoy, “Son günlerde artan yoğun saldırılardan dolayı İdlib’ten Azez ve El Bab kentlerine yoğun bir göç yaşanıyor. Son bir ay içinde 20 binden fazla insan bu bölgelere göç etmek durumunda kaldılar. Bizler bu aileleri tespit edip kendilerine bu kış ayında başlarını sokabilecekleri bir ortam hazırlamaya gayret ediyoruz. Bundan dolayı uygun birkaç noktada ailelere çadır kurduk. Çadırlar için halı, soba, sünger yatak, kömür, gıda kolisi ve hijyen paketlerinin dağıtımını da gerçekleştiriyoruz. Çünkü çoğu ailelerin eşyaları yıkılmış binaların altında kalmış durumda.” dedi.

Saldırıların sürmesi halinde göçün devam edeceğine dikkat çeken Aksoy, “Bu kış ayında bu insanların dışarıda kalmamaları için tüm gayretimizle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu çalışmalarımıza katkı veren Türkiye halkına ve STK’lara teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir