400 yataklı araştırma hastanesi, eski polis okulu yanında yapılacak
Siirt Milletvekili Osman Ören ve Siirt İl Başkanı Ekrem Olgaç, 2020 yılı öncesi açıklanan projeler hakkında bilgilendirmede bulunmak amacıyla basın mensuplarıyla kahvaltı toplantısında bir araya geldi.
AK Parti Siirt Milletvekili Osman Ören ve Siirt İl Başkanı Ekrem Olgaç, 2020 yılı öncesi açıklanan ve vatandaşın merakla beklediği projeler hakkında bilgilendirmede bulunmak amacıyla yerel ve ulusal basın mensuplarıyla kahvaltı toplantısında bir araya geldi.
Göreve atanmasının ilk 15 gününde Siirt ile ilgili projelerin onaylanması için Ankara'da çaba harcadığını ifade eden Olgaç, " İşlerimizin tamamını hızlı bir şekilde yürütmeye çalışıyoruz. Bizler iki ayda bir toplantılar yapacağız ve yaptığımız çalışmaları sizlerle paylaşacağız. Bu projeler ile ilgilenirken ilçelerimizde bir takım değişikler yapacağız. Basın mensuplarında fikirleri bizler için çok önemli. Vatandaşın gören gözü, işiten kulağı olan basın mensuplarının bunlar ile ilgili bir şeyler olduğunda bizlerle paylaşmalarını istiyoruz." dedi.
Sağlık yatırımları için 70 dönümlük alan fakülteye tahsis edildi
Siirt'te yapılacak projelerdeki gelişmeler ve Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Ören ise, Sağlık Bakanlığının 400 yataklı hastanenin eski polis okulu yanında yapılmasına onay verdiğini söyledi.
Ören, "Vatandaşlarımız Tıp Fakültesinin il merkezine yakın bir yerde olmasını istiyordu. Bunu çevre yolu üzerinde eski polis okulu civarında DSİ'ye ait 90 dönümlük arazinin 70 dönümlük alanını sağlık yatırımları için tahsisini yaptık. Sağlık Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasındaki yazışmalar tamamlandı. İmar değişikliği için belediyeye yazılar yazıldı. Burası şehre yakın, esnafımızda buradan yararlanabilecektir." ifadelerini kullandı.
Konferans salonu ve kütüphanesi olan büyük bir cami yapılacak
Ziraat Bankasının eski arazisinde yapılacak olan cami hakkında bilgi veren ve herkesin bu önemli projeye sahip çıkması gerektiğini ifade eden Ören, "Yanındaki binanın satın alınması dâhil altta otopark, konferans salonu ve kütüphane ile onların üstünde bir caminin yer alacağı alanın tüm masraflarını hayırsever bir hemşerimiz üstlendi. Ancak yardım yapmak isteyen vatandaşların hayırlarına da mâni olunmayacaktır." şeklinde konuştu.
Öte yandan, 15 Temmuz Demokrasi Meydanının genişletileceğini belirten Ören, eski emniyet müdürlüğü binasının kent meydanına eklenmesi için gerekli yazışmaların yapıldığı ve bu konuda Vali Ali Fuat Atik ile Emniyet Müdürlüğünün desteğini gördüğünü belirtti.
Eski Devlet Hastanesi alanı millet bahçesi olacak
Eski devlet hastanesi arazisinin değerlendirilmesi konusuna da değinen Ören, "Daha önce yıkımında yine rol almış ve oranın tinercilerin yuvası olmaktan kurtarmıştık. Buranın değerlendirilmesi için Çevre Bakanı ile görüştüm. Burayı millet bahçesi yapacağız. İnşallah otantik, güzel bir yer olacak. Burası ile ilgili çıkarılan dedikodulara inanılmasın. Burada konut yapılmayacak." ifadelerini kullandı.
TOKİ'nin yapacağı konutlar hakkında bilgi veren Ören, Kurtalan ve Eruh'ta 150 konutun yapılmasının kararlaştırıldığını ancak il başkanı ile birlikte yaptıkları girişimler sonucu il merkezinde de 100 konutun yapılmasına kesinleştiğini ve yeni Eruh yolu üzerinde arazinin de bulunduğunu belirtti.
Tekstil kent projesi hayata geçirilecek
2014'te İl Özel İdare Genel Sekreterliği ve DİKA tarafından hazırlanan Tekstil kent projesinin hayata geçirilmesi için Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'la görüştüklerini ve olumlu sonuç aldıklarını belirten Ören, "Burası, DİKA tarafından güdümlü proje olarak uygulanacak. Uluslararası firmalarla çalışan tekstilci bir iş adamı ile de görüştük. Tekstil kent olması şartıyla gelip burada yatırım yapacağını söyledi. Dün il başkanımızla birlikte bu amaçla organize sanayi bölgesinde incelemelerde bulunduk. Batman, Ağrı ve diğer bazı illerin yaptığı gibi tekstil kentini 25 dönümlük bir alanda yapacağız. Her bir fabrika 400-500 işçi çalıştıracak, 5-6 yatırımcı çekeceğiz." diye konuştu
Siirt havalimanı dünyanın en zor havalimanlarından biri
Havalimanı konusuna değinen ve yapılan harcamaların kesinlikle heba olmayacağını belirten Ören, havalimanın dünyanın en zor havalimanlarından biri ve iki dağın arasında sıkışmış olduğuna dikkat çekti.
Tek amaçlarının düzenli hava ulaşımını sağlamak olduğunu belirten Ören, il başkanı ile birlikte DHMİ genel müdürü ile görüştüklerini ve çeşitli alternatifler üzerinde incelemelerde bulunduklarını, bu incelemelerin ardından ne yapılacağına karar verileceğini ifade etti.
Siirt'i çıkmaz sokak olmaktan kurtaracağız
Siirt, Pervari, Eruh ve Şırnak karayollarına da değinen Ören, çalışmalara bu yıl başlanacağını, bu yolların yatırım programına alındığını ve ödenek bulmada bir sorun yaşanmadığı takdirde bu yolda çalışmaların başlanacağını belirtti.
Ören, Siirt'i çıkmaz sokak olmaktan kurtaracağız. Siirt-Pervari yolu, bizi Hizan'a bağlayacak. Eruh- Şırnak yolu da, Habur sınır kapısına bağlayacak. Bu yol, diğer alternatif yollardan çok daha kısa olacaktır. Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgesi, bu yolu tercih edecektir." dedi.
Siirt demir yolu projesi şubat ayı içerisinde tamamlanacak
Demiryolun çalışmalarına değinen Ören, bu yolun projesinin şubat ayı içerisinde tamamlanacağını ve biri Siirt üniversitenin Kezer Kampüsünde diğeri ise küçük sanayi sitesinde olmak üzere iki istasyonunun olacağını, bu projenin 1,5 milyar tutarında ve 6 köprünün yapılarak burayı da inşallah tamamlayacaklarını ifade etti.
Ulu Cami'nin daha görünür hale gelmesi için çevresinde bulunan 12 iş yeri ve konut sahipleri ile görüştüklerini belirten Ören, bunların geçmiş yıllarda belirlenen ancak hayata geçirilemeyen istimlak bedelleri üzerinden anlaşmaya razı edildiklerini ve imzalarının alındığını söyledi.
Mardin'i Mardin yapanın inanç turizmi olduğuna hatırlatan Ören, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından bedellerinin ödenmesinin ardından bu binaların yıktırılarak Ulu Cami'ye bahçe olarak kazandırılacağını kaydetti.
Bölge halkına hizmet edecek bir ağaç ve tarım müzesinin kuruyoruz
Siirt'in tarım ve hayvancılık alanında çok iyi durumda olduğunu belirten Ören, fıstıklık alanların 302 bin dekara ulaştığını ve yıllık gelirin bir milyon dolara çıktığını, bu nedenle tersine göçün başladığını ve birçok kişinin fıstık dikmek amacıyla geri döndüğünü söyledi.
Tarım ve hayvancılık alanlarında bölgede en fazla gelişen ilin Siirt olduğunu belirten Ören, "Tüm bölge halkına hizmet edecek bir ağaç ve tarım müzesinin kuruyoruz. 4 milyon bütçeli projede; yeşil alan, tarım kütüphanesi, cep sineması ve şadırvan yer alacak. Bölgede bir ilk olma özelliğini taşıyor." dedi. (Murat Orhan-İLKHA)