• DOLAR 34.421
  • EURO 36.277
  • ALTIN 2840.562
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Diyanet-Sen’in Ankara’da gerçekleştirilen 41. Başkanlar Kurulu Toplantısı Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar, Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Esen, Diyanet-Sen Genel Başkan Yardımcıları ve şube başkanlarının katılımı ile gerçekleştirildi.

Toplantıda Diyanet-Sen başkanlarına hitap eden Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Diyanet-Sen’in öncü kimliği ile hep ilklerin sendikası olduğunu hatırlatarak “Yeni bir yıla, yeni bir döneme girdik. Diyanet-Sen sendikacılıkta çıtayı hep yüksek tuttu. Memur-Sen’e bağlı sendikalar arasında ilk yetkiyi alan bu yetkiyle Memur-Sen’i de toplu görüşme masasına taşıyan, sendikalaşma onanı en yüksek sendikamız. Her zaman rekorlara koşan Diyanet-Sen 81 ilin 81’inde de yetkiyi alan tek sendikamız. Bunlar kolay elde edilmiş başarılar değil. Geçmiş yıllarda aldığımız mesafeyi bu yıl geçmemiz, adeta kendimizle yarıştığımız sendikal mücadelede çıtayı çok daha yukarılara çıkarmamız, gayret ve fedakârlıkta düzeyi ufukların ötesine taşımamız gerekiyor. Memur-Sen’in, Diyanet-Sen’in kapasitesini arttırmanın, örgütlülüğümüzü büyütmenin her zamankinden daha önemli olduğu bir dönemdeyiz. Bu nedenle sahada yapacağımız her türlü çalışmayı özenle, özveriyle yapmamız gerekiyor.” dedi.

dynbsk2Memur-Sen olarak “zammı enflasyon canavarı değil masanın tarafları belirlesin” iradesini dile getirerek tabloyu değiştirecek teklifi paylaştıklarını belirten Yalçın, “Enflasyon tahmini tutmayan, teklif ettiği maş zammı oranı enflasyonu yenmeye yetmeyen bakışın faturası bordrolara yansıyor.” diye konuştu.

Sorunun kalıcı çözümünün ise enflasyon tahminine göre değil, mevcut enflasyona göre tekliflerin yapılması gerektiğini söyleyen Yalçın enflasyon tahminlerinin tutmadığı gerçeğine göre hareket edilmesi, enflasyon canavarının değil toplu sözleşmenin yetkili taraflarının iradesi benimsenmesi gerektiğini söyledi.

Yalçın, 2020 yılı için uygulanacak olan yeniden değerlendirme oranlarını örnek göstererek “Vergi ve harçlarda, kamu tarafından sağlanan mal ve hizmetler ile uygulanacak adli ve idari cezalarda 2020 yılı için yapılacak artış oranını belirleyen yeniden değerleme oranı %22,58 olarak açıklandı. Devletin gelir kaleminde fiyat, ücret, tutarlarına %22.58 zam yapıldı. Kamu İşvereni Hakem Heyeti ise 2020 yılı için kamu görevlilerinin ücretlerine %4+%4’ü yani yıllık %8.16‘yı uygun gördü. Devletin kendi alacağına zam ile kamu görevlisine yaptığı zam oranında fark var. Bu,5.Dönem Toplu Sözleşmedeki mutabakatsızlık gerekçesinin teyididir.” şeklinde konuştu.

yalcindynbsk4-B’liler Kadroya Alınmalı ve Tüm Atamalar Kadrolu Yapılmalıdır

Söleşmelilik konusundaki itirazlarını da bir kez daha yineleyen Yalçın, 4/B sözleşmeli istihdamın başta aile bütünlüğü olmak üzere birçok soruna ve hak kaybına yol açtığını belirterek “Kamu hizmetlerinin verimli ve etkin bir şekilde yürütülmesine hiçbir katkıda bulunmayan sözleşmeli istihdam uygulamasına son verilmeli ve 4/B’li personel kadroya geçirilmelidir. Kadro hakkı verilinceye kadar, başta atama ve yer değiştirme hakları olmak üzere, kadrolu kamu personeline tanınan tüm haklar tanınmalı, aynı işi yapanlar aynı haklara sahip olmalıdır. Kamu görevlileri ücretli, sözleşmeli gibi farklı istihdam türlerine mecbur bırakılmamalı, kamu hizmetleri kadrolu kamu görevlileri eliyle yürütülmelidir.” ifadelerine yer verdi.

dynbask4_1Bayraktutar: Hakları Genişleten, İmkânları Zenginleştiren, Fırsatları Büyüten Bir Sendikal Duruş ve Sonuçlar Manzumesi Ürettik

Başkanlar Kurulu’nun açış konuşmasını gerçekleştiren Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar, Diyanet-Sen’in önemli bir görevi üstlendiğini ifade ederek, “Diyanet-Sen milletin imzası ve rızasıyla, kışladan kürsüye, meclisten sınıfa, üniversiteden baroya başörtülü kardeşlerimiz özgürce inançlarının gereğini yerine getiriyor ve kamu hizmeti üretiyor.” dedi.

“Hakları genişleten, imkânları zenginleştiren, fırsatları büyüten bir sendikal duruş ve sonuçlar manzumesi ürettik.” diyen Bayraktutar “Teşkilat kanunundan, dini bayramlarda fazla çalışma ücretine, lisans tamamlamadan ek ders ücretine, öğretim yılına hazırlık ödeneğinden ilave ek ödemeye, maaş, ücret, ödenek ve sosyal haklarda artış sağlayan da, sözleşmelilikte kadroya kavuşma süresini kısaltan sendika Diyanet-Sen’dir.” ifadelerini kullandı.