• DOLAR 32.556
  • EURO 34.932
  • ALTIN 2443.822
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Afyonkarahisar'da sanayici ve iş insanlarıyla istişare toplantısında bir araya geldi. Bakan Varank, konuşmasında şunları kaydetti:

YATIRIMA YÖNELEN KAZANIR

“2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejimizi açıkladık. Kendimize iddialı hedefler koyduk. Bu hedeflere; Yüksek Teknoloji, Dijital Dönüşüm, Girişimcilik, Beşeri Sermaye ve Altyapı alanlarında atacağımız somut adımlarla ulaşacağız. Tabi bu süreçte başarı için, sizlerin desteği ve işbirliği oldukça önemli. Kaynaklarınızı yeni yatırımlara ve üretime yönlendirmek için çok uygun bir konjonktürdeyiz. Finansman maliyetleri düşüyor, iç talep canlanıyor. Ekonomiye olan güven artıyor. Üçüncü çeyrekte ekonomimiz tekrar büyüme eğilimine girdi. Canlanma bu sene de güçlenerek devam edecek. Dolayısıyla bu koşullar altında yatırıma, üretime ve istihdama yönelen kazanır.”

YENİ ÇAĞRILAR

“Makine sektöründe çıktığımız ilk çağrının değerlendirme süreci hala devam ediyor. Önümüzdeki aylarda kimya, ilaç-tıbbi cihaz, otomotiv, elektronik ve raylı sistem araçları gibi alanlarda çağrılara çıkmayı planlıyoruz. Lütfen siz de bu çağrıları yakından takip edin ve programın bir parçası olun. Biz bu programda alıcı ve satıcıyı aynı anda destekliyor; tüm teşviklere tek pencere üzerinden başvuru imkanı getiriyoruz.”

SERMAYE DESTEĞİ

“Bir diğer vizyoner politikamız da yeni kurulan Teknoloji ve İnovasyon Fonu ile Bölgesel Kalkınma Fonu. Bu fonlarla 750 milyon liralık kaynağı teknolojiye, sanayiye, yeniliğe ve inovasyona mobilize edeceğiz. Böylece işletmelere uzun vadeli sermaye desteği sunarken onların faiz yükü altında ezilmelerine engel olacağız. Bahsettiğim bu fonlar KOBİ’lere, yenilikçi işletmelere ve iş kurmak isteyenlere açık. Dolayısıyla fikrim var, ama sermayem yok diyenlere…Buyurun size sermaye diyoruz.”

KOSGEB DESTEKLERİ

“3 bin KOBİ; girişimcilik, Ar-Ge ve finansman gibi alanlarda KOSGEB’ten faydalanıyor. Başvurusu açık olan KOBİ Finansman Destek Programına kısaca değinmek istiyorum. KOBİ’ler için bankalarla oldukça düşük faizli kredi anlaşmaları yaptık. Bu kapsamda KOSGEB; işletme kredilerine 18 aya kadar ve yatırım kredilerine de 36 aya kadar finansman desteği sağlıyor. Bildiğiniz gibi kredi faizlerinde düşüş eğilimi devam ediyor. KOSGEB de bankalarla yaptığı protokolleri yeniledi. Finansman maliyetlerinin tamamını KOSGEB karşılamaya başladı. Yani işletmelerimiz, bu program kapsamında herhangi bir faiz veya kar payı ödemesi yapmaksızın bankalardan kredi kullanabilecekler. Bu destek programımız sürekli başvuruya açık, başvurularınızı bekliyoruz.”