• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Amerika füzeyle saldırdı! Bombanın fitili ateşlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MEHMET TAHİR ÖZSOY / DOĞRUHABER

27 Aralık Cuma günü işgalci ABD’nin K1 üssüne Haşdi Şabi unsurlarından Ketaib Hizbullah saldırı düzenlemiş ve bu saldırıda ABD vatandaşı bir askeri müteahhit öldürülmüştü. ABD, bu olayın hemen ardından Irak el-Kaim’de Ketaib Hizbullah karargahını hedef almış ve saldırı esnasında 25 Ketaib Hizbullah milisi hayatını kaybetmişti. Bu olayın yanıtı ise salı günü ABD Bağdat Büyükelçiliğinin Haşdi Şabi milis komutanları eşliğinde basılması şeklinde gerçekleşti. Ardından işgalci ABD’nin Savunma Bakanı Esper, "Amerikan kuvvetlerini ve vatandaşlarını korumak için ön alma adımları atacağız. Artık oyun değişti. Gereken ne ise yapacağız." şeklinde konuşmuştu. Bombanın fitilini ateşleyen bu konuşmanın ardından, Irak'ın başkenti Bağdat'ta havaalanına düzenlenen saldırıda İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi örgütünün Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis hayatını kaybetti. İşgalci ABD yaptığı saldırının ardından, şiddetli bir karşılık görme korkusuyla vatandaşlarına Irak’ı en hızlı şekilde terk etmeleri uyarısında bulunurken, bütün misyonlarında da teyakkuz haline geçti. İşgal rejiminin sözde başbakanı Netanyahu, Yunanistan ziyaretini yarıda keserek apar topar geri döndü. Ayrıca işgal rejimine ait dış temsilciliklerde misilleme yapılabileceği endişesiyle güvenlik önlemleri üst düzeye çıkarıldı.

“ABD, İRAN'IN KIRMIZI ÇİZGİSİNİ AŞTI”

İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, ABD'nin, Kasım Süleymani'yi katlettiğini belirterek, "kırmızı çizgiyi aştığını ve yakın zamanda kararlı bir yanıt alacağını" söyledi. Süleymani'nin İran'ın gücünün sembolü olduğunu ifade eden Rebii, "İran, Kasım Süleymani'nin intikamını almayı kendini savunmak ve onurunu korumak için bir hak kabul ediyor. Rehber (İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney), bize savaş peşinde olmadığımızı söylemişti. Fakat ABD, İran'ın kırmızı çizgisini aştı. Kuşkusuz kararlı bir cevap alacak." diye konuştu. ABD'nin İran'ın ulusal güvenliğini hedef aldığını dile getiren Rebi, "ABD'ye Trump'ın ve tüm başkanlarının hatırlayacağı bir ders vereceğiz." dedi.

HAMANEY: SUÇLULARI ACI BİR İNTİKAM BEKLİYOR

İran’ın dini lideri Ayetullah Hamaney, İranlı general Kasım Süleymani'nin ABD saldırısında hayatını kaybetmesine ilişkin yaptığı açıklamada, "Suçluları acı bir intikam bekliyor" dedi. Açıklamasında Süleymani'nin yakınlarına ve İran ulusuna başsağlığı dileyen Ayettulah Hamaney, "Onun gidişiyle onun yaptığı iş durdurulmayacak ve yolu kapanmayacak. Suçluları acı bir intikam bekliyor." dedi. Hamaney, ülkede üç gün ulusal yas ilan ettiğini açıkladı.

RUHANİ: BU KORKUNÇ SUÇUN İNTİKAMI ALINACAKTIR

Öte yandan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, başsağlığı mesajı yayımladı. Saldırıyı, "zalimce ve korkakça" olarak niteleyen Ruhani, "İnsanlık dışı gaddarlıklarıyla uluslararası hukukun en temel kaidelerini ayaklar altına alan bu işgalci rejim, bu ülkenin utanç dolu sayfalarına başka bir leke daha ekledi." yorumunu yaptı. Ruhani, İran milletine, Devrim Muhafızları Ordusu'na ve saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileyerek, Süleymani'nin vefatının İran'ın ABD ile mücadelesindeki kararlılığını etkilemeyeceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "İran ve bölgenin özgür ulusları, ABD'nin işlediği bu korkunç suçun intikamını kuşkusuz alacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

ABDULMEHDİ: SALDIRI, YIKICI BİR SAVAŞIN FİTİLİNİ ATEŞLEMİŞTİR

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in ABD saldırısında hayatını kaybetmesinin, ülkesinin egemenliğini ihlal olduğunu belirterek, saldırıyla "Irak ve bölgede yıkıcı bir savaşın fitilinin ateşlendiğini savundu. Adil Abdulmehdi, yazılı açıklama yaparak Süleymani, Mühendis ve diğer yetkili isimlerin ABD yönetimi tarafından öldürülmesini şiddetle kınadı. "Süleymani ve Mühendis'in DEAŞ'a karşı zaferde sembol liderler olduklarını" savunan Irak Başbakanı, şöyle devam etti: "Resmi görev yapan Iraklı askeri liderin suikastı Irak halkı, devleti ve hükümetine karşı düşmanlıktır. Iraklı ve kardeş ülkelerden (İran) askeri liderlerin Irak topraklarında tasfiye edilmesi, ülkemizin egemenliğine yönelik ihlaldir, vatanın onuruna saldırıdır. Ayrıca bu saldırı Irak ve bölgede yıkıcı bir savaşın fitilini ateşlemiştir. Saldırı, ABD askerlerinin Irak'taki varlığına yönelik şartlara da aykırıdır." Abdulmehdi ayrıca, saldırıyı görüşmek üzere Meclis'e olağanüstü toplanma çağrısı yaptı. Başbakan, Irak'ın resmi tutumunun belirlenmesi, güvenliği ve egemenliğinin korunması çerçevesinde gerekli kararların çıkarılması amacıyla söz konusu çağrıyı yaptığını aktardı.

NASRALLAH: KATİLLERE KISAS UYGULAMAK TÜM DİRENİŞÇİLERİN GÖREVİDİR

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Kasım Süleymani için "intikam vaadinde" bulundu. İran dini lideri Ayetullah Hamaney'e, İran devletine ve İran Devrim Muhafızları'na ve Süleymani'nin ailesine taziyelerini ileten Nasrallah, "elde ettiği büyük şehadet için Süleymani'ye gıpta ettiğini" ifade etti. Amerikalıların "bu işledikleri büyük suçla" amaçlarına ulaşamayacaklarını savunan Nasrallah, "kibirli ve despotik güçlere karşı boyun eğmeyen Müslüman halklar arasındaki direnişçilerin girişimleriyle ancak Süleymani'nin belirlediği hedeflerin gerçekleşeceğini " ifade etti. Hizbullah lideri Nasrallah, şunları kaydetti:"Süleymani'nin şu dünyanın en kötüleri olan katillerine adil şekilde kısas uygulamak tüm direnişçilerin görevidir."

SADR'DAN MİLİS GÜÇLERİNE: IRAK'I SAVUNMAYA HAZIR OLUN

Irak'ta Sadr Hareketi lideri Sadr, Kudüs Gücü Komutanı Süleymani'nin hayatını kaybetmesinin ardından, komutasındaki Mehdi Ordusu ve Yevm el-Mevud Tugayı'na "Irak'ı korumak için hazır olma" talimatı verdi. Irak'ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, İran'a başsağlığı diledi. Sadr, paylaşımında "Mücahit Kasım Süleymani ve yanındakilerin şehadeti dolayısıyla İran İslam Cumhuriyeti'nin dini mercileri, hükümeti ve halkına taziyelerimi bildiriyorum. Hedef alınması (Süleymani'nin) cihat, muhalefet ve devrim ruhunu hedef almaktır. Ancak, bu durum bizim mücadele ve azmimizi durduramayacak." ifadelerini kullandı. Irak ve bölgenin tehlikelerden uzak tutulması gerektiğini vurgulayan Sadr, ayrıca Iraklılara aklı selimle hareket etme ve soğukkanlı davranma çağrısı yaptı. Sadr, komutasındaki milis güçlerinden Mehdi Ordusu ve Yevm el-Mevud Tugayı'nı da teyakkuz halinde olmaya çağırdı. Sadr, şunları kaydetti: "Irak'ta ulusal direnişin sorumlusu olarak Mehdi Ordusu ve Yevm el-Mevud Tugayı ve emrimizde bulunan tüm ulusal grupları Irak'ı korumak için hazır olmaya çağırıyorum."

PENTAGON: SALDIRI TRUMP'IN TALİMATIYLA GERÇEKLEŞTİ

İşgalci ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin hayatını kaybettiği saldırının talimatını ABD Başkanı Donald Trump'ın verdiğini açıkladı. Pentagon'dan yapılan yazılı açıklamada, "ABD ordusu, Başkan'ın talimatı ile, ABD tarafından yabancı terör örgütü olarak tanınan İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü'nün Komutanı Kasım Süleymani'yi öldürerek (bölgedeki) ABD personelini korumak için kararlı ve savunma amaçlı bir adım atmıştır." ifadeleri kullanıldı. Süleymani ve Kudüs Gücü'nün yüzlerce Amerikalının öldürülmesinden sorumlu olduğu ifade edilen açıklamada, "General Süleymani aktif olarak Irak ve bölgedeki Amerikan diplomat ve askerlerine yönelik saldırı planı yapıyordu." saptaması dikkati çekti. Açıklamada, ayrıca şunlar kaydedildi: "Süleymani Irak ve Amerikan vatandaşlarının ölmesine ve yaralanmasına yol açan 27 Aralık'taki saldırı dahil son birkaç ay boyunca Irak'taki koalisyon üslerine düzenlenen saldırıları azmettirmişti. General Süleymani, bu hafta ABD'nin Bağdat'taki Büyükelçiliğine yönelik saldırıları da onaylamıştı. Bu saldırı İran'ın gelecekteki saldırılarını caydırma amacıyla düzenlendi. ABD, dünyadaki vatandaşlarımızı ve menfaatlerimizi korumak için gerekli tüm adımları atacaktır."

ABD'DEN VATANDAŞLARINA: ACİLEN IRAK'I TERK EDİN

İşgalci ABD'nin Bağdat Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, bölgede artan gerilim nedeniyle vatandaşlarından Irak'ı acilen terk etmeleri istendi. Açıklamada, "ABD vatandaşları mümkünse hava yoluyla, bu olmazsa diğer ülkeler üzerinden kara yoluyla ülkeyi terk etmelidir." ifadesi yer aldı. İran destekli milislerin ABD Büyükelçiliği yerleşkesine saldırıları nedeniyle tüm konsolosluk hizmetlerinin durdurulduğunun anımsatıldığı açıklamada, vatandaşlardan Büyükelçilik binasına yaklaşmamaları istendi. Açıklamada ABD vatandaşlarının pasaport ve diğer işlemlerinin Erbil'deki ABD Konsolosluğu kanalıyla yürütüleceği kaydedildi. Irak'taki yakınlarının durumundan kaygı duyan vatandaşların Dışişleri Bakanlığı ile temas kurmaları istendi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir