• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
​'TEKNOFEST'in Gaziantep'te düzenlenecek olması önemli'
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gaziantep Valiliği, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN), TÜBİTAK ve İpekyolu Kalkınma Ajansı işbirliğinde "Gaziantep Ar-Ge ve Yenilik Ekosistemi Dönüşüm Stratejisi" konferansı düzenlendi.

Gaziantep Üniversitesi Mavera Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen konferansta, TÜBİTAK'ın Türkiye ve Gaziantep bazlı projeleri ile ilgili değerlendirmeler yapılırken, kentte gerçekleştirilecek olan TEKNOFEST 2020 çalışmaları hakkında da bilgi verildi.

Konferansın açılışında konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Gaziantep'in teknoloji odaklı dönüşümü sürecinde en önemli ana paydaşlarından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK olarak Gaziantep'e geldiklerini belirtti.

Gaziantep'te yapılacak olan TEKNOFEST 2020 ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Mandal, "2020 yılında ülkemiz için Gaziantep'in özel bir durumu var. İki yıldır başarıyla devam eden ve ilk yıl 500 bin kişinin, ikinci yıl bir milyon 700 bin kişinin katılımıyla yapılan, 50 binden fazla öğrencinin katıldığı yarışmaların olduğu ve TÜBİTAK'ın da aktif bir şekilde yer aldığı TEKNOFEST ilk kez İstanbul dışında yapılacak. Gaziantep böyle büyük bir organizasyona ev sahipliği yapacak. Bunun dışında Gaziantep'te dene-yap teknoloji atölyemiz kurulacak. Bilim merkezimiz kuvvetli bir aşamasını tamamlayacak. O yüzden 2020 yılı Gaziantep açısından, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK için çok önemli bir yıl olacak." ifadelerini kullandı.

 

Gaziantep Valisi Davut Gül de Gaziantep'in birçok alanda olduğu gibi TÜBİTAK projelerinde de ilk sıralarda yer almasını istediklerini belirterek, 2020'de bu amaca ulaşacaklarını söyledi.

2020 yılının Gaziantep için önemli bir yıl olduğuna işaret eden Gül, "2020 yılının bizim açımızdan bir başka önemi ise TEKNOFEST'in Gaziantep'te yapılacak olması... Aslında TEKNOFEST ile beraber yüksek teknolojiye geçme hedeflerimizle beraber birbirini destekleyecek bir yapı oluşacaktır. Buna tabi ki en küçükten başlamak lazım. Bütün okullarımızda TÜBİTAK kitaplıkları kuracağız. Çocuklarımız ilkokul, ortaokul ve lisede TÜBİTAK kitaplarını görerek, okuyarak o anlayışa kavuşmuş olacak." diye konuştu.

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür de üniversite ve sanayi işbirliği projelendirmelerde, Türkiye'nin en büyük paydaş ve aynı zamanda organize kurumu olan TÜBİTAK'la gerçekleştirilen bu toplantıdan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Gelişen, dönüşen ve dijitalleşen dünyada Türkiye'nin de hızla ilerlediğini ifade eden Gür, "Bir taraftan savunma sanayinde büyük millileşme hamleleri, genetik başta olmak üzere tıp alanındaki yenilikler ve diğer taraftan özellikle çevreci bir Türkiye anlayışı ile yapılan projelerle çok büyük atılımlar kazanan ülkemizde TÜBİTAK verdiği desteklerle bilim insanlarımızın yolunu açmaktadır." dedi.

Gür, bu toplantının ihracatta büyük öncü olan Gaziantep'in ihracatçı firmalarıyla üniversitelerinin buluşmasına vesile olması penceresinden bakıldığında son derece önemli olduğunu vurguladı.

Gaziantep Üniversitesi olarak 2019 yılında TÜBİTAK, AB, Kalkınma Ajansı ile Avrupa Birliği'nin dışında kalan diğer çalışma projelerinden yaklaşık 75 milyon TL'lik bir fon sağlandığını belirten Gür, "Büyük bir üniversite olarak aldığımız bu fonları reel kullanıyoruz. Bir taraftan araştırma bazlı, diğer taraftan ise üniversitenin gelişimine katkı sağlayacak alt yapı destekleri oluyor. En son ise Sanayi ve Teknoloji Bakanımız proton hızlandırıcı ve nükleer tıp başta olmak üzere kanser görüntüleme ve hedef organı tedavi etme noktasında büyük bir proje için 32 milyon TL'lik fon için imza attı. Böylece üniversitemizin öncülüğünde Gaziantep bir medikal sanayi kümelenmesine doğru gidiyor." şeklinde konuştu.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise, "Bugün bizler yaşadıklarımıza baktığımızda Amerika'nın bütün coğrafyalarda 'ben varım' demesinin arka planında ne var? Silikon vadileri var. Silikon vadilerini kuranlar, bugün dünyanın bütün beşeri sermayesini kendi bünyesine çekenler, Aziz Sancar hocaları alıp orada Aziz Hoca yapan bir anlayış var. Dolayısıyla bizim bunu tersine çevirmemiz gerekiyor. Bizim bunu kendi medeniyet kodlarımıza döndürmemiz gerekiyor. Bizim medeniyet kodlarımızda, 'Akletmez misiniz?' diyerek bizi talimatlandırıyor. Bizim medeniyet kodlarımızda biz üç kişinin elini öperiz. Anne babamız ve hocamızın elini öperiz. Çünkü hocalar çok kıymetlidir. Biz, 'Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu?', 'İlim Çin'de de olsa alınız' ve 'Bana bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum' diyen bir medeniyetten geliyoruz." dedi.

Konuşmaların ardından TÜBİTAK Başkanı Mandal'ın modaretörlüğünde, GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Edibe Sözen ile İKA Genel Sekreteri Dr. Burhan Akyılmaz'ın katılımıyla panel gerçekleştirildi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir