• DOLAR 34.245
  • EURO 37.638
  • ALTIN 2921.555
  • ...
Kasım Süleymani suikastına tepkiler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Tümgeneral Kasım Süleymani’nin ABD’nin saldırısında hayatını kaybetmesiyle ilgili bir yazılı açıklama yayınladı.

Cumhurbaşkanı Ruhani mesajında, "Kudüs Gücü Komutanı Tümgeneral Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in şehadeti İran halkı ile bölgedeki halkların kalbini derinden üzmüştür." ifadesine yer verildi.

Saldırının İran halkı ile bölgedeki diğer ulusların ABD’nin aşırı hırslarına karşı mücadele ve İslami değerleri savunma konusundaki kararlılığını iki katına çıkaracağını dile getiren Ruhani, "Hiç şüphesiz İran halkı ile bölgenin diğer özgürlük sever milletleri, bu korkunç olayın intikamını cani Amerika’dan alırlar." dedi.

"Hiç şüphesiz korkakça yapılan bu çirkin eylem ABD’nin bölgedeki acizliği ve uğradığı hayal kırıklığının bir göstergesidir." diyen Ruhani, ABD’nin insan haklarını ve uluslararası hukuku ihlal ederek yaptığı barbarca saldırıyla Washington rejiminin kötülük sayfalarına bir kara sayfa daha eklendiğini söyledi.

Lübnan Hizbullah Hareketi

Lübnan Hizbullah Hareketi Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah da İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin hayatını kaybetmesine ilişkin yaptığı açıklamada, taziyelerini ileterek  "Biz Şehit Kasım Süleymani’nin yolunu takip edeceğiz ve bayrağını tüm sahalar ile cephelerde dalgalandırmak ve hedeflerine ulaşmak için gece gündüz demeden çalışmalarımıza devam edeceğiz." ifadesine yer verdi.

Filistin'deki İslami hareketlerden ABD'ye tepki

Filistin'deki İslami direniş hareketleri Hamas ile İslami Cihad, Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Tümgeneral Kasım Süleymani’nin ABD saldırısı sonucu hayatını kaybetmesi nedeniyle mesaj yayımladı.

Hamas hareketi, Bağdat'ın uluslararası havaalanında ABD hava saldırısının ardından hayatını kaybeden İran'ın Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Kuvvetleri Komutanı Kassem Süleymani'nin ölümüyle ilgili başsağlığı dileklerini iletti.

Hamas tarafından yapılan açıklamada, "Kasım Süleymani, Filistin direnişini her düzeyde desteklemede önemli ve kritik bir rol oynamıştır. Süleymani ve ABD hava saldırısında öldürülen diğer İranlı komutanların ölümünün yasını tutuyoruz.

Hamas ayrıca saldırıda birçok Iraklının öldürülmesinden dolayı kardeş Irak halkına da başsağlığı dileklerini sunuyor."

Açıklamada, "Bu üzücü vesileyle Hamas, sadece işgalci israilin çıkarlarına hizmet etmek için bölgede anlaşmazlıklar ve karışıklıklar çıkaran ABD zorbalığını bir kez daha kınıyor. Bölgede çatışmaları körükleyen, insanların istikrar ve özgürlük ile ilgili taleplerine göz yuman saldırgan tavrından dolayı göz yuman saldırgan tavrından dolayı, Arap bölgesinde kan dökülmesinden ABD sorumludur." ifadelerine yer verildi.

Süleymani'nin hayatını kaybetmesine ilişkin bir mesajda İslami Cihad Hareketinden geldi

Hareket yaptığı açıklamada, İran dini lideri lideri Ali Hamaney'e ve İran halkına taziyelerini ileterek "bu saldırganlık karşısında birlikte olacağız." mesajı verdi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:  "Büyük üzüntümüzü dile getiriyor ve ayrıca şehadetiyle gurur duyuyoruz. Olağanüstü bir lider, Filistin'de ve bölgede yıllardan beri mücadele konumunda duran bir kişilikti. O en büyük şeytan olan Amerika ve siyonistler tarafından şehit edildi. Çünkü o bu şeytana karşı mücadele içerisindeydi. Direnişimizde kırılma veya geri çekilme olmayacağını ve direniş hareketinin ve ekseninin bozulmayacağını ve bu acı verici trajik olay nedeniyle yolumuzda ilerlemekten geri durmayacağımızı ilan ediyoruz."

Rusya: Maceracı bir adım

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kasım Süleymanisuikastını bölge çapında gerginliği artıracak "maceracı bir adım" olarak gördüklerini açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Süleymani’nin öldürülmesi nedeniyle İran halkına taziye iletildi.

Süleymani’nin, İran’ın çıkarlarına hizmet etmeye adanmış bir şahsiyet olduğu belirtilen açıklamada, “Süleymani’nin Amerika tarafından Bağdat’ta gerçekleştirilen roket saldırısında öldürülmesini, bölge çapında gerginliği artıracak maceracı bir adım olarak görüyoruz.” değerlendirmesinde bulunuldu.

Çin: Gerilimi tırmandırmaktan kaçınmaya çağırıyoruz

Çin Dışişleri Bakanlığı da Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin ardından "İlgili tüm tarafları özellikle ABD'yi soğukkanlılığı sürdürmeye ve gerilimi tırmandırmaktan kaçınmaya çağırıyoruz." açıklaması yaptı.

Bakanlık Sözcüsü Gıng Şuang, uluslararası ilişkilerde güç kullanımına karşı çıktıklarını ve tüm tarafların BM ilkeleri ile uluslararası ilişkilerin temel normlarına saygı duymasını savunduklarını söyledi.

Olayı yakından takip ettiklerini dile getiren Gıng, "Irak'ın egemenlik hakkı, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne saygı duyulmalı. Orta Doğu ve Körfez bölgesinin barış ve istikrarı korunmalı. İlgili tüm tarafları özellikle ABD'yi soğukkanlılığı sürdürmeye ve gerilimi tırmandırmaktan kaçınmaya çağırıyoruz." dedi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir