"Akaryakıt zamlarından iş yapamaz hale geldik"
Akaryakıt fiyatlarının sürekli yükselmesinin kendilerini mağdur ettiğini ve iş yapamaz hale geldiklerini belirten Malatyalılar, temennilerinin yeni yılda zamların yapılmaması olduğunu söylediler.
Akaryakıt fiyatlarının art arda zamlanması ile ilgili yaşadıkları sıkıntıları anlatan ticari taksi, şehir içi minibüsü, okul servisi sürücüleri ve vatandaşlar, yetkililere çağrıda bulunarak yeni yılda zam yapılmaması ve fiyatlarda indirime gidilmesi talebinde bulundular.
Türkiye'de gün geçtikçe artan akaryakıt fiyatları, sürücüleri zor duruma düşürdü. Yapılan zam sonrası Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illerde benzinin litre fiyatı 7 liranın üzerine çıkarken, motorinin fiyatı ise 7 liraya dayandı. Son zamların ardından benzinin litre fiyatı 7 lira 18 kuruş, motorin 6 lira 45, otogaz ise 3 lira 52 kuruş oldu.
Ticari alanda çalışan Malatyalı sürücüler art arda yapılan zamlara tepki göstererek, kazançlarının çoğunun akaryakıta gittiğinden dert yandılar.
"Temennimiz yeni yılda fiyatların düşürülmesi ve zamların yapılmaması"
Okul taşıtında servis şoförlüğü yapan babasına boş vakitlerinde yardım ettiğini dile getiren üniversite öğrencisi Batuhan Özer, "Her geçen gün akaryakıt fiyatları zamlanıyor. Temennimiz yetkililerin bize yardımcı olmaları ve yeni yılda fiyatları düşürmeleri ve yeni zamların yapılmaması. Aracın deposu 700-800 TL arası doluyor. Ailemiz kalabalık olduğu için bize doğru dürüst bir şey kalmıyor." diye serzenişte bulundu.
"Geçen yıla oranla fiyatlarda yüzde 30-35 gibi bir fark var"
Akaryakıt fiyatlarının yüksek olduğunu dile getiren sürücülerden Murat Demir, "Fiyatlar biraz düşse daha iyi olur. Çünkü zorlanıyoruz. Talebimiz; vergilerin biraz düşürülmesidir. Geçen yıla oranla fiyatlarda yüzde 30-35 gibi bir fark var. Fiyatlar biraz daha uygun olsa vatandaşlar olarak daha rahat ederiz." diye konuştu.
"Bu şekilde iş yapıp kazanmamız çok zor"
Halı yıkama işletmeciliği yapan esnaflardan Mehmet Tekatlı, "Akaryakıt fiyatları çok pahalı. Motorinin litre fiyatı 6,5-7 lira arası olmuş. Bu şekilde bizim iş yapıp kazanmamız çok zor. Fiyatlar biraz daha uygun olsa ya da yükseltmeyip fiyatı bu şekilde sabitleseler daha iyi olur, buna razı oluruz. Ama sürekli fiyat değiştiği için biz de zorluk yaşıyoruz." diye dert yandı.
"Geçen seneye göre yüzde 50 zararımız var"
Şehir içi taşımacılığı yapan sürücülerden Mustafa Huy, akaryakıt fiyatlarına sürekli zam yapıldığı için rahatsız olduklarını belirterek, "Sıkıntı yaşıyoruz. Aldığımız akaryakıtı bir sonraki hafta aynı fiyata alamıyoruz. Çünkü fiyatlar sürekli değişiyor. Talebimiz; devletin buna bir el atıp zamların önüne geçmesidir. Çünkü işin içinden çıkamıyoruz. Geçen seneye göre yüzde 50 zararımız var.
Akaryakıt fiyatlarının çok pahalı olduğunu dile getiren sürücülerden Ebubekir Çetin, sürücüler olarak sıkıntı yaşadıklarını söyledi.
"Akaryakıta çalışıyoruz çünkü fiyatlar başını almış gidiyor"
Ticari taksi işletmeciliği yapan Mehmet Ali Çitil, fiyatların çok yükseldiğinden dolayı akaryakıt için çalıştıklarını söyledi.
Çitil, "Geçen seneye göre fiyatlarda çok fark var. Talebimiz fiyatların düşürülmesidir. Sadece akaryakıtta değil, bütün vergilerde indirime gidilsin. Bu araba çalışsa da çalışmasa da 7-8 kalem gideri var. Aidatlar, muayene, sigorta, gelir beyannamesi, taksi metre muayenesi, eksoz muayenesi gibi giderlerimiz var." dedi.
"Akaryakıt çok pahalı bir de korsan taksicilerle ilgili çok sıkıntımız var"
Akaryakıt fiyatlarının aşırı yüksek olduğundan yakınan ticari taksi sürücülerinden Rıdvan Aslan ise, şunları söyledi:
"Kazancımızın çoğunu akaryakıta veriyoruz. Talebimiz; amme hizmeti yapan minibüsçüler olsun, taksiciler olsun bizlere indirimli fiyat yapılmasıdır. Özellikle korsan taksicilerle ilgili çok sıkıntı yaşıyoruz. İlçe plakalı araçların buraya gelip çalışmaları, sağda solda yolcu almaları sektör olarak bizi sıkıntıya sokuyor. Yani kazandığımızdan bir şey anlamıyoruz. Yetkililer bize, 'Bin 500'ün üstündekiler için ilçe plakaları' dediler. Onlar için amblem çıkardırlar. Onlar bizden daha önce amblem taktılar ve bizden daha çok iş yapıyorlar. Diğer taraftan MA plakalarıyla korsan çalışanlar var. Bunu defalarca söylememize rağmen hiçbir önlem alınmadı. MA plakalı araçlar halkı ucuz fiyata hastaneye götürüp getirmekteler. Onlardan yana çok şikâyetimiz var." (Mehmet Aslan-İLKHA)