• DOLAR 32.659
  • EURO 35.38
  • ALTIN 2470.907
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Helal Akreditasyon Kurumunun Türk Standardları Enstitüsüne (TSE’ye) verdiği ilk akreditasyon sertifikasının teslim töreni, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank ile Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Törende konuşan Bakan Varank, Türkiye'nin, küresel piyasalardaki gücünü artırmak için standart belirleme süreçlerine aktif katılımını çok önemsediklerini belirterek, "Bu bağlamda, TSE rekabet gücümüzü artırmak, ticareti kolaylaştırmak, standartların belirlenmesi ve diğer uygunluk hizmetlerinde yönlendirici olmak adına faaliyetlerini sürdürüyor." dedi.

50 BİNİ AŞKIN BELGE

Varank, sanayicilere verilen 50 bini aşkın belgeyle kaliteli ve güvenli üretimin teminat altına alındığına dikkati çekerek, akredite belgelerle ihracatta üreticinin önünün açıldığını ifade etti. Verilen belgelerin dünyada da kabul gördüğünü anlatan Varank, "Önümüzdeki dönemde TSE ile ülkemizi standartları belirleyen ülkelerden birisi yapacağız. Bu kapsamda sanayicimizin yer aldığı komiteler kurarak, teknoloji standartları ağırlıklı olmak üzere uluslararası standardizasyon süreçlerine daha aktif katılım sağlayacağız" diye konuştu.

3 TRİLYON DOLARLIK PAZAR

Helal ürünler konusundaki farkındalık ve bu ürünlere olan gereksinimin dünya çapında giderek artığını belirten Varank, "Bugün küresel gıda sektörünün yüzde 20'sini helal gıda oluşturuyor. 2024'e kadar dünya genelinde helal gıda pazarının 3 trilyon dolara ulaşması bekleniyor." dedi. Varank, TSE aracılığıyla bugüne kadar 487 helal belgesinin verildiğini kaydederek, "Bugün alacağımız helal akreditasyon sertifikasıyla bu sayının daha da artmasını bekliyoruz. Dolayısıyla aslında bugün bir milat. TSE, İslam ülkeleri içerisinde dünyada ilk akreditasyon belgesi alan kuruluş olacak." dedi.

SÜREÇ TAMAMLANDI

Törende konuşan Ticaret Bakanı Pekcan, gerçekleştirilen başvuru sürecinin tamamlandığını ve TSE'nin akreditasyon belgesi almaya hak kazandığını belirterek, "TSE, ülkemizin yüz akı bir kurumumuzdur. Türk sanayicisi ve ihracatçısı bugün uluslararası piyasalarda kalitesiyle ön plana çıkmışsa, bunda TSE'nin payı yadsınamaz. TSE'ye helal akreditasyonun tamamlanması vizyonu doğrultusunda akreditasyon belgesini sunacağız." dedi. Bakanlar Varank ve Pekcan’ın refakatinde Helal Akreditasyon Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Soylu, TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin’e akreditasyon sertifikasını takdim etti. Törene İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) Genel Sekreteri İhsan Övüt de katıldı.