• DOLAR 32.883
  • EURO 35.182
  • ALTIN 2450.326
  • ...
Sevinciyle Hüznüyle, 2019 BÖYLE GEÇTİ
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İşte Türkiye’de ve Dünyada 2019’da öne çıkan başlıklar:

ŞIRNAK'TA MAKET UÇAKLARLA SALDIRI GİRİŞİMİ

Şırnak'ın Cizre ve Silopi ilçelerindeki jandarma birliklerine, C-4 tipi patlayıcı yerleştirilerek 3 maket uçak ile saldırı girişiminde bulunuldu. Maket uçaklar, polis tarafından etkisiz hale getirildi.

ANKARA'DA BAŞÖRTÜLÜ KADINA SALDIRI

Ankara Sıhhiye'deki bir restoranda Elif Gürbüz isimli başörtülü bir kadın, restorana giren başka bir kadının fiziki ve sözlü saldırısına uğradı. Saldırı anları güvenlik kamerasına yansırken Gürbüz, saldırgan hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

PLASTİK POŞETLER PARALI OLDU

Plastik poşetlerden kaynaklanan çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla plastik poşetler, 1 Ocak 2019’dan itibaren satış noktalarında kullanıcıya veya tüketiciye ücreti (0.25 tl.) karşılığı verilecek.

YENİ ZELANDA’DA CAMİ KATLİAMI

Yeni Zelanda’nın Christchurch kentindeki Nur ve Linwood camilerine 15 Mart’ta Avustralyalı terörist Brenton Tarrant'ın düzenlediği, 51 kişinin hayatını kaybettiği, 49 kişinin yaralandığı terör saldırısı, yılın ilk çeyreğine damgasını vurdu.

KARTAL'DA APARTMAN ÇÖKTÜ, 21 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

6 Şubat'ta İstanbul'da Kartal ilçesi Orhantepe Mahallesinde bulunan 8 katlı Yeşilyurt Apartmanı'nın çökmesi nedeniyle 21 kişi hayatını kaybetti.

ASKERİ HELİKOPTER DÜŞTÜ, 4 ASKER HAYATINI KAYBETTİ

12 Şubat'ta İstanbul Çekmeköy'de Kirazlı Mahallesi'nde site içine düşen askeri helikopter, son 21 yılda İstanbul'da düşen 6’ncı helikopter oldu. Kazada 4 asker hayatını kaybetti.

TÜRKİYE GENELİ "O'NU OKU, O'NU YAŞA" TEMALI SİYER SINAVI YAPILDI

Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından, "O'nu oku O'nu yaşa" sloganıyla Türkiye geneli düzenlenen ödüllü Siyer Sınavı, yüzbinlerin katılımıyla sona erdi.

31 MART SEÇİMLERİ

31 Mart yerel seçimlerinde Ankara'da Mansur Yavaş kazandı. Bu sonuçla Ankara 25 yıl sonra CHP'ye geçti. İstanbul'da ise Ekrem İmamoğlu rakibi Binali Yıldırım'a karşı seçimi önde götürdü. 17 Nisan 2019 tarihinde Mazbatasını alan Ekrem İmamoğlu, İBB'nin Saraçhane'deki binasında görevi eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal'dan devraldı. İlerleyen günlerde yapılan itirazlar sonucunda İstanbul'da seçim 23 Haziran'da yeniden yapılmak üzere iptal edildi. İptal edilen İstanbul seçimi 23 Haziran'da yeniden yapıldı. CHP'nin İBB başkan adayı Ekrem İmamoğlu, rakibi Binali Yıldırım karşısında 806 bin oy farkla İstanbul seçimlerinin kazanan isim oldu.

DİYARBAKIR BİR KEZ DAHA MUHAMMEDÎ SEVDAYLA TARİHE DAMGASINI VURDU

Sahabeler şehri Diyarbakır, bir kez daha tarihi bir güne şahitlik etti. Peygamber Sevdalıları Vakfının Nevroz Parkı Miting Alanı'nda “Ahlak ve Adalet Rehberi Hazreti Muhammed" temasıyla düzenlediği "Hazreti Peygamberi Anlama ve Sünnetini Yaşama" etkinliğine katılan yüzbinler, Peygambere olan sevgi ve özlemlerini haykırdı. Okunan ilahi ile marşlar eşliğinde getirilen tekbirler ve okunan salavatlarla programda heyecan doruğu çıktı. Yapılan konuşmalarda ise önemli ve dikkat çekici mesajlar verildi.

CAMMU KEŞMİR'DE HİNT PROVOKASYONU

Hindistan, anayasanın yarım asırdan uzun süredir Cammu Keşmir'e özel statü getiren 370. maddesiyle özerkliğini tanıyan 35. maddenin "A" bendini 5 Ağustos'ta iptal ederek, bölgenin özel statülü yapısını ortadan kaldırdı. İngiltere'den bağımsızlığın kazanıldığı 1947'den bu yana Cammu Keşmir, kendi yasalarını çıkarabilen ayrıcalıklı konumdaydı. Bu özel statü, yabancıların bölgeye yerleşmesine ve mülk edinmesine izin vermeyen vatandaşlık yasasını da içeriyordu. Cammu Keşmir'in özel statüsüne son verilmesinin ardından Hint kolluk kuvvetleri provokatif operasyon ve sivillere yönelik baskıları arttırdı.

HÜDA PAR YURT DIŞINDAKİ İLK TEMSİLCİLİĞİNİ ERBİL'DE AÇTI

HÜDA PAR, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetiminin başkenti Erbil'de temsilcilik açtı.

Açılış programında konuşan HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, Erbil'de (Hewler) temsilcilik açmalarındaki amacın Kürdistan'daki siyasi partiler, oluşumlar, hareketler, sivil toplum kuruluşları, kanaat önderleriyle tanışmak, kaynaşmak ve kendilerini anlatmak olduğunu söyledi.

MUHAMMED MURSİ ŞEHİT OLDU

Mısır’ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, 17 Haziran günü mahkeme salonunda şehit oldu. Mursi’nin şehit olmasının ardından ise derin şüpheler kaldı. Şehit lider Muhammed Mursi cezaevinde zehirlenmekten endişelendiğini açıklamıştı.

YENİ ASKERLİK SİSTEMİ

Yeni askerlik sistemi yasası TBMM’de kabul edildikten sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylandı. Askerlik süresini 6 aya indiren ve bedelli askerliği kalıcı hale getiren yasa 26 Haziran'da Resmi Gazete'de yayımlanarak resmen yürürlüğe girdi.

TÜRKİYE’NİN S-400 HAMLESİ

ABD’nin, Türkiye’nin Patriot füze savunma sistemi talebine olumlu yanıt vermemesi üzerine Ankara, farklı alternatiflere yönelerek, Rusya’nın cazip teklifini değerlendirdi ve S-400 hava savunma sistemini satın alma kararı verdi.

MEHMET YAVUZ VEFAT ETTİ

​Kanser tedavisi gören HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Yavuz, tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Bir süre önce böbrek kanseri teşhisiyle tedavi altına alınan HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Yavuz, tedavi gördüğü Dicle Üniversitesi Onkoloji Hastanesi’nde vefat etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Yavuz'un vefatı dolayısıyla Genel Başkan İshak Sağlam’ı arayarak başsağlığı mesajı iletti.

ÇOCUKLARI DAĞA KAÇIRILAN AİLELER HDP BİNASI ÖNÜNDE EYLEM BAŞLATTI

Oğlunun dağa kaçırıldığı gerekçesiyle HDP binası önünde oturma eylemi başlatan aileler, çocuklarının HDP binasında kaybettiklerini söylediler.

AKDENİZ'DE BU YIL ÖLEN MÜLTECİ SAYISI BİNİ GEÇTİ

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği sözcülerinden Charlie Yaxley, 1 Ekim’de yaptığı açıklamada Akdeniz'de bu yıl hayatını kaybeden mülteci sayısının bini geçtiğini duyurdu. "2019 başından bu yana Avrupa'ya geçmeye çalışan binden fazla göçmenin öldüğünü" belirten Yaxley, durumu "kasvetli bir dönüm noktası" şeklinde niteledi.

İSTANBUL'DA DEPREM

26 Eylül'de İstanbul'da Silivri açıklarında 5.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin ardından ilerleyen günler boyunca çok sayıda artçı sarsıntı kaydedildi.

FIRAT’IN DOĞUSUNA “BARIŞ PINARI HAREKATI”

9 Ekim'de Türkiye, Suriye'nin kuzeyinde YPG/PKK ve DEAŞ örgütlerine karşı Barış Pınarı Harekatı'nı başlattı. Harekat kapsamında Rasulayn ve Tel Abyad ilçeleri YPG/PKK’den alınarak TSK’nın kontrolündeki Suriye Milli Ordusunun kontrolüne girdi. Harekata ABD ve Batılı ülkeler tepki gösterdi. ABD'de harekat gerekçe gösterilerek 3 bakan ve 2 bakanlık yaptırım listesine alındı.

4’ÜNCÜ ÂLİMLER BULUŞMASI ÖNEMLİ ÇAĞRILARLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

​Türkiye, İran, Irak ve Suriye'deki âlimlerin katılımıyla gerçekleşen 4’üncü Âlimler Buluşmasının sonuç bildirgesi okundu. Bildirgede İslam ülkelerinin yönetici ve alimlerine önemli çağrılarda bulunuldu.

DAVUTOĞLU, GELECEK PARTİSİ’Nİ KURDU

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun liderlik ettiği Gelecek Partisi 12 Aralık Perşembe günü İçişleri Bakanlığı'na yapılan başvuru ile resmen kuruldu. Davutoğlu, 13 Aralık'ta partisini resmen tanıttı. 19 Aralık'ta ise Gelecek Partisi Kurucular Kurulu toplantısında Ahmet Davutoğlu genel başkan seçildi.

TÜRKİYE-LİBYA MUTABAKATI KABUL EDİLDİ

Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Libya Devleti Ulusal Mutabakat Hükûmeti Arasında Akdeniz'de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi TBMM'de kabul edildi. 

KUALA LUMPUR ZİRVESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da Türkiye, Malezya, Katar ve İran'ın öncülük ettiği Zirve gerçekleştirildi. Ev sahipliğini Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed’in yaptığı Zirve’de liderler, Müslümanların yaşadığı sıkıntılar ile İslam ülkeleri arasında dayanışma ve birlikteliğin önemini dile getirdi. Ümmetin birliği ve ihtilafların aşılması için umut vaad eden bu zirve, “Milli Egemenliğe Erişimde Kalkınmanın Rolü” temasıyla düzenlendi. İslam aleminin sorunlarına çözüm arayan 2019 Kuala Lumpur Zirvesi’nde, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, katılımcılara hitap etti.

‘BÜYÜK DÖNÜŞ YÜRÜYÜŞLERİ’NE ARA VERİLDİ

Büyük Dönüş ve Ablukayı Kırma Yürüyüşü Yüksek Ulusal Heyeti Üyesi Yusri Derviş, Gazze'de düzenlediği basın toplantısında 27 Aralık’taki cuma gösterileri sonrası 30 Mart 2020'ye kadar eylemlere ara verildiğini duyurdu. Derviş, Mart 2018'den bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi'nin siyonist işgali altındaki sınırında haftalık düzenlenen Büyük Dönüş Yürüyüşü gösterilerinin, 30 Mart'tan sonra aylık düzenleneceğini ifade etti. "Filistin halkının çıkarları ve koşullar dikkate alınarak" bu karara varıldığını kaydeden Derviş, bu süre içinde de toparlanma çalışmaları yürüteceklerini aktardı. Filistinliler, Gazze Şeridi'nin doğusundaki sınırda 30 Mart 2018'den bu yana her cuma "Büyük Dönüş Yürüyüşü" adı altında eylemler düzenliyor. Gösterilerin başladığı günden bu yana işgal güçlerinin saldırıları sonucu 320'den fazla Filistinli şehit oldu, yaklaşık 18 bin 500 Filistinli yaralandı.

CAMİLERDEKİ SABİT OTURAKLAR KALDIRILACAK

Cami ve mescitlerde tabure ve sandalyeler, üzerinde namaz kılınması için yapılan sabit oturaklar ve oluşturulan özel mekanlar kaldırılacak. Mazereti olanlar, katlanabilir tabureyle safların arasına girerek namazlarını kılabilecek.

HÜDA PAR 7’NCİ YILINI KUTLADI

​"Dürüst Siyaset, Gerçek Adalet" şiarıyla siyaset sahnesine çıkan HÜDA PAR, 7’nci kuruluş yıldönümünü düzenlediği programla kutladı. HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, "HÜDA PAR'ın sorunların halli için ortaya koyduğu çözüm; genelde insanlık aleminin özelde de ülkenin sosyolojik yapısına uygun yegane yoldur." ifadesine dikkat çekti.

ASGARİ ÜCRET 2 BİN 324,70 TL OLARAK BELİRLENDİ

Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başkanlığında toplandı. Son toplantıda 2020'de uygulanacak asgari ücret net 2 bin 324,70 TL, brüt ücret 2 bin 943 TL olarak belirlendi. Selçuk, yaptığı açıklamada evli ve üç çocuklu bir işçi için asgari ücretin ise 2 bin 479 lira 21 kuruş olduğunu söyledi. 

YERLİ OTOMOBİL TANITILDI

Tüm Türkiye'nin merakla beklediği yerli otomobil İstanbul Gebze'deki Bilişim Vadisi'nde 27 Aralıkta tanıtıldı. Yerli otomobilin SUV ve sedan modelleri bir arada gösterildi. Yerli otomobil, yollara çıkacağı 2022 yılına kadar TOGG’un öncülüğünde yayılımını sağlayacak geniş kapsamlı şarj altyapısı sayesinde evlerde, ofislerde ve yol üzerindeki istasyonlarda şarj edilebilecek. Bağlantılı ve akıllı bir otomobil olmanın sunacağı teknolojik imkanlar ile kullanıcılar otomobillerinin şarjını kolaylıkla planlayıp yönetebilecek. Türkiye'nin yerli elektrikli otomobili 200 beygir güç ile 7,6 saniye, 400 beygir güç ile de 4,8 saniye altında 0-100 km/s hızlanabilecek.

Bu haberler de ilginizi çekebilir