• DOLAR 32.471
  • EURO 34.742
  • ALTIN 2439.355
  • ...
İdlib saldırıları protesto edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Batman Düşünce ve İnanç Özgürlüğü Platformu tarafından Suriye'nin İdlib kentinde, rejim ve Rus uçakları tarafından düzenlenen saldırılara tepki göstermek amacıyla bir basın açıklaması düzenlendi.

Gülistan Caddesi, İnsan Hakları Anıtı önünde düzenlenen basın açıklamasını, platform adına Ramazan Çelikal okudu.

Suriye'de dokuz yıldır devam eden savaşın acı bilançosunun artmaya devam ettiğini belirten Çelikal, "Sivil ve savunmasız insanların katledilmesine kör, sağır ve dilsiz kalan bölgesel ve küresel güçlerin ahlaksız, vicdansız ve umursamaz tavrı Suriye'deki trajediyi bugün daha da ileriye taşıyor. 4 milyon insanın yaşadığı İdlib'te 2018 yılı Eylül ayında imzalanan mutabakata rağmen hala insanlar katlediliyor. Suriye İnsan Hakları Ağı'na göre, mutabakattan bu yana İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde rejim ve Rusya'nın saldırılarında bin 300'den fazla sivil öldü. 2019 yılı içerisinde Türkiye sınırı yakınına göç edenlerin sayısı ise bir milyonu aştı. Yalnızca geçen ay başından bu yana bölgede yerinden edilenlerin sayısı 215 bini buldu." diye konuştu.

 

"Bu tablo Müslümanların utancıdır"

Bu süreçte emperyalist güçlerin ikiyüzlü politikalarının bu savaşı derinleştirdiğini söyleyen Çelikal, "Özellikle Rusya'nın Ortadoğu'da nüfuzunu artırarak bu sürece dâhil olması, ABD ve AB'nin ikircikli tutumları, bölgeyi tamamen kaosa sürükledi. Bizler biliyoruz ki emperyalist güçlerin çıkarı için insanların ölmesi, acı çekmesi ve zayıf düşmesi hiç önemli değildir. Yeter ki devletlerinin çıkarı tehlikeye girmesin. Diğer taraftan bölge devletlerinin sorunu çözme konusundaki kifayetsizliği, Müslümanların güçsüzlüğü ve parçalanmışlığı, Suriye'de çözüm adına artık hiçbir umudu beslemiyor. Tarihin bir kez daha sayfalarına kaydettiği bu tablo, utanç ve mahcubiyetten başka bir tanımı hak etmiyor. Maalesef bu tablo Müslümanların utancıdır. Bu tablo Müslümanların içine düştüğü zilletin ve mahcubiyetin fotoğrafıdır." dedi.

"Bugün kardeşlerimize sahip çıkma günüdür"

Açıklamasının devamında Çelikal şunları söyledi:

Umarız Türkiye mazlum kardeşlerine sırtını dönmez ve onları sahipsiz bırakmaz ve uluslararası arenada gücünü ortaya koyarak bu katliamlara engel olur. Çünkü bu Türkiye için insani bir sorumluluktur ve bu sorumluluktan kaçmamalıdır. İfade ettiğimiz bu sorumluluk gereği Türkiye derhal BM nezdinde harekete geçmeli ve bu katliamların son bulması için bütün gücünü ortaya koymalıdır. Bugün yanı başımızdaki kardeşlerimize sahip çıkma günüdür. İdlib'te şu anda 4 milyona yakın insan yaşamaktadır. Teslim olmayı kabul etmeyen bu mazlum halk şu anda ağır bombardıman ve kitle imha silahlarıyla yok edilmek istenmektedir. Eğer gereken tepkiler verilmezse maalesef İdlib de diğer bölgeler gibi yıkıma uğrayacak ve ağır bir bilançoyla karşı karşıya kalacağız.

Basın açıklaması yapılan duanın ardından son buldu. (Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir