Suriye’de gizli bir ABD-Rus anlaşması mı var?
Suriye iç savaşını değerlendiren uzmanlar hep aynı yanlışa düştü. ABD ve Rusya’yı farklı kamplarda resmetti. ABD Ve Rusya’nın ayrıntıdaki hedefleri(ulusal çıkarları) farklı olsa da büyük fotoğraf çok netti: İki devletin de amacı Suriye’de kaosu büyütmek ve buraya yerleşmekti. Bugün ajanslara düşen bir haber büyük fotoğrafı daha da görünür kıldı. Amerika’nın çekildiği üsse Ruslar yerleşti…
Rus askerleri, ABD'nin çekildiği Rakka’daki üsse yerleşti.
Ayrıntıya boğulup büyük resmi göremeyenler bu haber için ne der acaba?
Onların bir kesimi Rusya’yı Suriye halkının dostu zannederken Amerika’yı dost sanıp Rusya’ya karşı duranlar vardı.
Oysa realite, yani büyük fotoğraf o kadar netti ki!
Her iki devletin amacı da aynıydı. Bölgede büyüyen istikrarsızlığı kendi hanelerine kaydetme ve genişleme endeksli bir strateji vardı karşımızda. Bir tanesi Akdeniz’de kök salarken diğeri Siyonist rejimin güvenliğini sağlama peşindeydi ve hedefler “zayıf bir Suriye” gerçekliğinde örtüşüyordu.
Bu stratejiyi göremeyenler (yani zayıf bir Suriye’yi iki tarafında istediğini göremeyenler) ABD ve Rusya’nın Suriye’de karşı karşıya gelebileceğini hatta çatışabileceğini öngörüyordu. Oysa birbirine hasım görünen iki güç Suriye sahasında hiçbir zaman karşı karşıya gelmedi ve çatışmadı. Aralarında gizli bir anlaşmanın olması kuvvetle muhtemel. Nitekim ABD’nin terk ettiği üsse Ruslar rahatlıkla gelip yerleşebildiler. Ve ABD bu konuda Ruslara “bi dakika orayı inşa eden biziz, kullanmanıza izin vermiyoruz” demedi bile. Suriye halkının petrolüne konmakta bir beis görmeyen ABD kendisinin inşa ettiği üssü mü koruyamayacaktı?
Elbette tarafları –en azından Suriye sahasında- hala düşman zannedenler çıkıp Amerika Rusya’ya karşı direnemediği için ayrıldı diyebilir, oysa aralarında bir çatışma olmadan terk etmişti Amerikalılar.
Bu bir iş bölümü müydü? Neden olmasın.
Tarih bilimine az buçuk vakıf olanlar çok değil yüzyıl önceki gizli anlaşmaları bilir. Rusya ve İngiltere geleneksel düşman olduğu halde Osmanlıyı parçalama konusunda “gizli anlaşmalar” yapmışlardı.
Bu gizli anlaşmalardan Rusya’da Bolşevik devrim yaşandığında dünya haberdar olabildi.
Amerika ve Rusya’nın Suriye toprakları için yaptığı bir gizli anlaşmadan haberimizin olması için taraflardan birinin bunu ifşa etmesine gerek yok.
Amerika’nın inşa ettiği üsten ayrılması ve Rusya’nın buraya yerleşmesi böyle bir anlaşma olduğunun delili olarak yorumlanamaz mı?
Kaldı ki Ruslar’ın S-300’lerinin Suriye hava sahasındaki Siyonist saldırılara karşı herhangi bir savunma vermemesi de bu gizli anlaşmanın bir parçasının İsrail olduğu sonucuna neden bizi taşıyamıyor. Çünkü önkabulller gerçeğin önündeki en büyük engeldir.
Eskiler “İş işten geçtikten sonra” mânâsında “Ba’deharâbi’l Basra”, yani “Basra yıkıldıktan, harap olduktan sonra” tâbiri kullanılırlardı. Evet, Halep, iDlip, Der’a, Şam viran olduktan sonra abd-Rusya işbirliğini görsek ne görmesek ne?