• DOLAR 34.587
  • EURO 36.433
  • ALTIN 2966.019
  • ...
Libya’da Çapulcu Kuşatma
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Trablus’u ele geçirme hayaliyle Libya’yı şiddet sarmalına sürükleyen darbeci lider Halife Hafter, insan kaynağı eksiğini bölgedeki milisler ve sicili kabarık paralı askerlerle kapatmaya çalışıyor. Silahlı milis lideri darbeci Hafter, 2014 yılındaki darbe girişiminin ardından, Libya'daki yönetim boşluğundan yararlanarak her geçen yıl kontrolündeki bölgeyi genişletti. Hafter yılbaşında ele geçirdiği güney bölgelerinden sonra geriye sadece başkent Trablus kaldı. Libya'nın en can alıcı toprak parçası olarak öne çıkan Trablus bölgesi, diplomatik temsilcilikler ve bağımsız devlet kurumlarının bulunduğu başkent olarak ülke nüfusunun üçte ikisine ev sahipliği yapıyor. Libya, Birleşmiş Milletler himayesinde bir ulusal uzlaşı konferansına hazırlanırken Hafter, 4 Nisan'da başkenti ele geçirmek için saldırı emrini vermişti. Hafter, Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası toplum tarafından Libya'nın yasal temsilcisi olarak kabul edilen Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) meşruiyetini başkente hakim olarak gasbetmeyi amaçladı. Ancak, aradan geçen 8 ayda vadettiği "hızlı ve kesin" zaferde başarısız olan Hafter, elinde tuttuğu geniş toprak parçasının yanı sıra cephede yıpratıcı saldırısına devam etmek zorunda kalınca sürekli insan kaynağına ihtiyaç duydu.

HAFTER'İN MİLİS BİRLİĞİ "LİBYA ULUSAL ORDUSU"

Halife Hafter, liderlik ettiği gruba "Libya Ulusal Ordusu" ismini veriyor ve resmi bir ordu gibi davranılmasını istiyor. Aslında Hafter'in silahlı gücü bayilik gibi çalışıyor ve topladığı milisleri bir çatı altında bir araya getirmeye çabalıyor. Hafter saflarında, doğudan ve batıdan Libyalı kabilelerden Kaddafi'nin kurduğu halk komitelerine, aşırı görüşlü Medhali Selefilerinden Sudan'ın karanlık sicile sahip Cancavid milislerine, Çad'daki isyancılardan Rus paralı askerlerine, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Fransa'dan askeri subaylara kadar geniş bir yelpaze yer alıyor. Hafter güçlerinin farklı kaynaklarda, 7 bini eğitimli askeri personel olmak üzere 25-30 bin kişilik bir güce sahip olduğu öne sürülüyor. Bunlar içinde en büyük ve en iyi silahlandırılmış 106. Tugay’a, Hafter'in oğlu Saddam Hafter tarafından komuta ediliyor. Libya'da 2011 yılındaki devrimle koltuğundan edilen Muammer Kaddafi'nin oğlu Hamis'in orduda kendi ismiyle bir tugayı yönettiği benzetmesi, Libya'da sıkça yapılıyor.

PARALI ASKERLER

Libya'nın doğusundaki milis lideri Hafter, ülke genelinde çatışmalarla yayıldığı toprak parçası genişledikçe bu toprakları elinde tutmak için sayısal yeterliliği sağlayamaz hale geldi. Bunun üzerine, insan kaynağı ihtiyacı Trablus saldırısıyla en üst seviyeye çıkan Hafter, müttefiklerinin sağladığı finansmanla, farklı koşullarla paralı askerlerle anlaştı. Ayrıca, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Fransa'nın askeri yetkililerinin Hafter birliklerine sahada taktiksel danışmanlık sağladığı sıkça haberlerde yer aldı. Hafter'in saflarındaki paralı yabancı askerlerden öne çıkanlar ise şöyle sıralanıyor:

-BM'nin raporlarına göre, Çadlı isyancı silahlı gruplardan yaklaşık 700 kadar kişi Libya'da Hafter'e hizmet veriyor.

-Sudan Bağımsızlık Ordusu: Sudan'ın batısında Darfur'da faaliyet gösteren iki ayrı gruptan 500 kadar milis Hafter saflarında yer alıyor.

-Sudanlı Cancavid Milisleri: Sudan'da Hızlı Destek Kuvvetleri Muhammed Hamdan Daklu namı diğer Hmidti tarafından silahlandırılan Cancavid milislerinden yaklaşık 1000 tanesi, BM'nin Libya raporlarına göre, Hafter'in başkente yönelik saldırılarında kritik Cufra hava üssünü koruyor. Cancavid milislerinin bazı komutanları, Darfur'daki faaliyetleri nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından aranıyor. Uluslararası basında çıkan haberlere göre, Hafter saflarında savaşan Sudanlı milislerin sayısı son dönemde 3 bine kadar çıktı.

-Rus güvenlik şirketi Wagner Grubu, paralı askerler arasında Libya'ya müdahalesi en çok tartışılan grup. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın Yevgeny Prigozhin'e ait. Bloomberg'e göre, yaklaşık 1400 kadarının Libya'ya geldiği Wagner Grubu'nun Libya'ya 25 Rus pilot getirdiği, pilotların Hafter birliklerine eğitim faaliyetleri gerçekleştirdiği, Libya semalarında yenilenmiş Rus Sukhoi-22 tipi savaş uçaklarıyla göreve çıktıkları aktarıldı. Euronews'e göre, daha önceden Ukrayna'da saha tecrübesi bulunan paralı askerler, Libya'da cephe hattında savaşıyorlar.

Bu haberler de ilginizi çekebilir