• DOLAR 34.653
  • EURO 36.428
  • ALTIN 2933.203
  • ...
​Özel Gereksinimli Bireylerin İş İstihdamı ve Sosyal Haklar Çalıştayı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

İldeki bir otelin konferans salonunda düzenlenen çalıştayın açılış konuşmasını Malatya İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, çalıştayın 2 gün süreceğini belirterek, çalıştayda görev alanların farkındalığın oluşturulması için ellerinden geleni yapmaları gerektiğini söyledi.

Tatlı, "Malatya ilinde 2 Rehberlik Araştırma Merkezi müdürlüğümüz, hem özel gereksinimli bireylerin Eğitim Öğretim ve Rehabilitasyonundan sorumlu bir kurum olarak hem de özel gereksinimli bireylerin istihdamına önem veren öğreten bir kurum olarak Milli Eğitim müdürlüğümüzün sorumluluğu büyüktür. Bunun farkındayız. İlimizde Turgut Özal Özel Eğitim ve İş Okulu, Ali Kuşçu Özel Eğitim Okulu, Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi (OÇEM), ibni Sina, Akşemseddin İşitme Engelliler Okulu, Battalgazi Görme Engelliler Okulu,  Battalgazi Özel Eğitim Okulunun ilimizdeki tanılanması, Rehberlik Araştırma Merkezimiz ve ilgili sağlık kuruluşlarınca tanıları konulmuş olan bütün çocuklarımızın, eğitime ihtiyacı olan eğitim çağındaki bütün bireylerimizin, bu okullarımızda Eğitim Öğretim ve Rehabilitasyonlarını sağlayacak kapasiteye sahip bir iliz." dedi.

Tatlı, şöyle devam etti: "Şu anda 500'ün üzerinde öğrencimiz öğrenim görüyor ayrıca bu okullarımızın içerisinde derslerin bitiminden hemen sonra artı 18 yaş grubundan olan engelli bireylerimiz, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüklerimizin düzenlemiş olduğu program çerçevesinde dersleri bitiminden sonra da faaliyetlerini sürdürüyorlar. Hem kendileri hem de aileleri kısmen de olsa bir nefes almış oluyorlar. Milli Eğitim olarak bizler eğitim çağında olan her bir bireyin eğitim alma hakkının sağlanması konusunda devletimizin sunmuş olduğu imkanları vatandaşlarımızın emrine ve ayaklarına götürmekle yükümlüyüz. Bu çerçevede özel olarak değerlendirdiğimiz, özel eğitime ihtiyaç duyan özel gereksinimli çocuklarımızın eğitiminde sadece özel eğitim okullarımızda değil, aynı zamanda ortaöğretim kurumlarımızda ve temel eğitim kurumlarımızın içerisinde kaynaştırma ve bütünleştirme yoluyla ve özel eğitim alt sınıflarının kaynaştırma ve bütünleştirme bu çocuklarımızın eğitim hizmetlerini sürdürüyoruz."

Yapılacak çalıştay hakkında bilgilendirmede bulunan Tatlı, "Bugünkü çalıştayımız tematik olarak belirlenmiş olan ilgili proje koordinasyon ekibi tarafından bugün ve yarın tematik masalarda toplantılar düzenlenecek. Bu toplantılarda görev alan arkadaşlarımızın özellikle Malatya özelinde yaygınlaştırılması, farkındalığın artırılması için yapılması gereken ne varsa konuşmalarını arzu ediyoruz. Sadece Milli Eğitim'den gelen arkadaşlarımızın değil, iş çevresinden istihdam edecek olan taraflardan ve sosyal olanakların korunması konusunda gelmiş olan temsilcilerinin bu konu da söylenmeyecek söz bırakmalarını temenni ediyorum." dedi.

Engelli bireylere karşı özel bir ilginin olduğunu söyleyen Vali Yardımcısı Sinem Güher Büyüknalçacı ise "Bunun da en önemli sebebi ortaokul arkadaşımın üniversite hukuk bölümünde okurken aniden geçirdiği bir beyin kanaması sonucu travmadan sonra yaşadığı birtakım zorluklar hayata adaptasyonuna bizzat şahit olmamdır. Ancak o günden bugüne o kadar çok şeyler değişti ki. Ailelerinin de rehabilitasyonuna yönelik çalışmaların yapılması sadece engellilerimizin değil ailenin de rehabilitasyonuna yönelik sırf çocuğu Engelli diye çalışamayan ailelere sağlanan maddi imkânlar. Onun dışında, eğitim öğretim hakkına sahip olup eğitim-öğretime katılmak isteyip de katılmayan, hiçbir engellinin kalmaması onların evlerine kadar giden özel servislerin bulunması, bütün gelişmeler gerçekten hepimizi çok memnun ediyor." diye belirtti.

Engelli bireylerin istihdam edilebilmeleri için ellerinden geleni yaptıklarını söyleyen AK Parti MKYK üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, "Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere 17 yıllık AK Parti iktidarı döneminde en önemli reformları engellilerimiz açısından yaptık. Türkiye genelinde öncelikle sosyal koruma bütçemizi 442 milyara çıkardık. Bunun içerisinde engelli bireylerimize ayırmış olduğumuz, onların eğitimi onların ulaşımına erişimine ve istihdamına katkıda bulunmak için çok önemli çalışmalar yaptık. Bugün de dönüp baktığımızda Türkiye tarihinde daha hiç olmayan ilk kez 2007 yılında başlayan evde bakımlarımız var. Evde bakım yaptığımız vatandaşların sayısı tam 521 bin. 521 bin kişiye evde bakıyoruz ve bu 521 bin tane insanımıza bakım ücreti olarak verdiğimiz rakam 8.2 katrilyon. Sadece evde baktığımız hastalarımıza verdiğimiz rakamdan bahsediyorum." dedi.

Bugün yapılan toplantının çok önemli olduğunu anımsatan Çalık, "Biz özel gereksinimi olan bireylerimizin yaşam kalitesini ne kadar artırırsak Türkiye toplamının da yaşam kalitesini o kadar artırmış oluruz. 2002'den bu yana sosyal refah ve sosyal devlet anlayışı ile refah seviyemizi yükseltmek adına çok önemli adımlar attık." şeklinde konuştu.

Çalıştay’a; AK Parti MKYK üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Vali Yardımcısı Sinem Güher Büyüknalçacı, İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Recep Bentli, Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, İnönü Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Nihat Akbayık, Dr. Öğretim üyesi Arzu Tanrıverdi, Dr. Öğretim üyesi Aslıhan kayık Aydınalp ve Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkan vekili Celal Abbas Karaduman katıldı. (Mehmet Aslan-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir